С "връзки" в СМГ? То и тия без връзки, не са за там... И влезлите с 3 години родителски терор с уроци и курсове, и връзкарите, не са "таланти"...

В момента върви критична кампания относно "записването с връзки" в елитните училища (напр.СМГ, ПМГ и пр.).
Та да река - то всички в тия училища е сбъркано. Дори приетите без връзки, повечето не са за там. Влизането в СМГ става след 1-3 години зверски терор над деца да ходят по курсове и частни уроци. Повечето от тия деца не са математици, дори не обичат математиката. Просто свръх амбициозните им родители ги изнасилват.
Накрая приемът е по един изпит, който оценява именно изнасилването на децата.
Този изпит лицемерно се нарича "Търсене на таланти". Какви таланти? Това е търсене на зубрачи. В буквалния смисъл на думата. Не зубрачи, дето обичат да учат, а зубрачи, дето насила учат, за да... влязат в СМГ.
В крайна сметка, в СМГ започват да учат деца не с математически талант, а просто яко ходили по курсове. Това са различни неща.
СМГ, поне на теория, трябва да е именно за математическите таланти. Вместо това е превърната в "елитно училище", където се влиза или с връзки, или със зубрене.
Т.е. ТОВА НЕ Е ОНОВА, ЗА КОЕТО СЕ ВЛИЗА. Ако вътре са таланти, а твоето дете не е, то ако е сред тях, може да се развие. Но ако е зубрачи вътре, и твоето дете - зубрач, какъв е ефектът :)
Точно по същия начин съсипаха училището в Горна Баня. Уж училище за надарени деца, пък от връзкарство там, вече няма никой надарен. Все деца на политици и банкери. Личният егоизъм на всеки от тях съсипа училището и го няма съдържанието от таланти, което да обоснове напирането за "връзки"... :)
Та дали влезеш в СМГ след 3 години родителски терор, или влезеш с малко пари за РИО-то, разлика голяма няма.
Талантите - истинските, са някъде другаде. Като много други неща, които губим безразсъдно в тази държава, така губим и талантите...

Добри Божилов
09.12.2018

2 коментара:

 1. От родителска гледна точка:
  1. Важни са наклонностите на детето
  2. Важна е дисциплината на работа на детето
  3. Важен е хъса на учителите и начина по който преподават
  4. Важна е средата на детето
  5. Важна е дисциплината в училище
  Влизането след 8-ми клас показва че детето има необходимата дисциплина и поне минимални наклонности към математиката. Или поне минимална дисциплина и необходимите наклонности към математиката. А и в СМГ поне дисциплината и средата са на ниво. Според мен - и хъса на част от учителите.
  Не омаловажавай чуждия труд, защото това означава че не цениш и собствения си ...

  ОтговорИзтриване
 2. Това изобщо не е вярно! Аз съм от 7ми клас точно в СМГ и в познавам деца, които са влезли след много курсове и родителски контрол. Всъщност те се справят много добре, ходят на състезнаия и се радват, че са ги накарали да се трудят, за да влязат. А ако става въпрос за тези, които не обичат математиката, то мога да кажа, че имам приятелка, която се беше явила на изпита за СМГ, но не обичаше да решава задачи и на инат не се справи, а после на матурата имаше 5.75 (давам пример). Не разбирам за какво е нужно да се "очернят" децата, които са работили усърдно, за да успеят! И колкото и да нямам опит в живота съм научила, че "успехът е 99% труд и само 1% талант". Защото и най-талантливите от нашия випуск, като Мария Дренчева например, която също е ходила на курсове 3 години и родителите ѝ са я карали да решава задачи, нямаше да са първи без толкова усърдие! Така се успява, не като детето реши, че не му харесва и никой не ги спре да деградира в развитието си! Никой не се е родил научен!

  ОтговорИзтриване