Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

При съвременното ПВО, времето на самолетите свърши - с С-400 за $400 млн., сваляш 50 F-16-ки за $6 милиарда

F-16 е абсолютно архаичен самолет, и монтирането на един нов радар не може да промени радикално качествата му.
Припомням, че тази летяща бракма я свалят дори със старото ПВО на Сирия, което е до С-200, модел 70-те години.
Дори с такива ракети пада, наскоро свалиха един израелски именно F-16.
По-интересно е обаче друго - веднага след като Русия достави на Сирия по-новата система С-300, и... Израел започна да търси пазар на своите F-16.
В момента тече сделка с Хърватска, а САЩ се опитват да и наложат вето.
Израел се опитва да мине изцяло на F-22 и F-35, като обаче за момента е спрял ударите срещу Сирия, дори с тях. Не смеят да рискуват срещу С-300.
А Русия за себе си има вече С-500, а продава дори на страни от НАТО (Турция) С-400.
Т.е. F-16 е абсолютна недомислица във времето на съвременното ПВО.
Теоретично само някакви супер-стелтове могат да оцелеят, иначе вероятно бъдещата война ще бъде без самолети. Просто ПВО станаха толкова модерни, и съществременно - евтини спрямо самолетите, че в бъдеще в небето няма да има никой - нито твой, нито чужд.
За сравнение -  1 батальон С-400, който се състои от 8 пускови установки и 112 ракети, струва 400 милиона долара. Т.е. колкото 4 F-16. Със 112 ракети ще свалиш поне 50-60 подобни самолета, т.е. икономически не е изгодно да се инвестира в самолети.
Излиза, че за 400 милиона долара ще нанесеш щети на врага за 5-6 милиарда.
Америкарската система "Пейтриът" е двойно по-скъпа от С-400 - струва около 1 милиард долара за батарея. Но дори тя е по-изгодна от купуването на самолети, защото може да свали десетки от тях.
Т.е. времето на самолетите изглежда приключва...

Добри Божилов
24.12.2018

2 коментара: