Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Крайно време беше някой да прати застрахователите на прокурор... Там невинни няма!

Група граждани сезираха главния прокурор за картел между застрахователите. 
Отдавна беше време това да се случи, защото говорим за един от най-престъпните и мафиотизирани сектори в българската икономика. 
Това е място, където мутри, бели якички и държавни чиновници са се слели в едно, за да тероризират българския гражданин.
Ще оставя настрана обективния факт, че някои от най-големите застрахователи днес са основани от доказани рекетьори в мутренските времена. То някои от тях дори ги взривиха в асансьорите на собствените им застрахователни компании.
Важен е не толкова този факт, колкото другия - по същия модел работят и останалите, така наречени "честни и законни" застрахователи. Т.е. всичко е една система за грабеж.
Най-голямата измама във всичко, че че непрекъснато се внушава, че Гражданската отговорност била почти на загуба и постоянно трябвало да се вдигат цени.
Това не е така. Това е огромна лъжа. Достатъчно е да погледнете дори официалните отчети на сайта на КФН. Например в данните от октомври 2018 ясно се вижда, че приходите от ГО са 760 милиона лева, а изплатените щети по тази застраховка са 409 милиона. Т.е. имаме над 350 милиона положителна разлика!
И това са ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ, които са манипулирани, за да се изкарат по-зле застрахователите. Из Нета има и по-достоверни изчисления, които показват дори 2 и 3 пъти премиен приход, над обезщетенията.
Но дори да нямахме тези данни, нормалната логика сочи никога да не вярваме на подобни лъжи - защото ГО е една от двете застраховки, които изобщо крепят целия бизнес (заедно с Каско). Ако подобен сегмент излезе на загуба, то не съществуват други сегменти, от които да се компенсира.
У нас няма масово живото-застраховане, имуществено, здравно и пр. У нас реално няма нормален застрахователен пазар. Застрахователите не правят нищо, за да развият нови продукти и да убедят хората да ги купуват.
У нас основният пазар е автомобилният, като той се състои от една задължителна и една квази-задължителна застраховка.
Това е Българското застраховане - бизнес, принудително създаден от държавата със задължението да се прави Гражданска отговорност.
Битката между застрахователите е за нея, и периодично измислят някакви причини да вдигнат цените. Ще припомня, че в по-ранни времена имаше дори МИНИМАЛНИ ЦЕНИ. Самата държава беше сложила минимална цена, с мотива "да се предотврати нелоялната конкуренция".
След това, под натиск на ЕС, и прокарано от Ралица Агаин (трябва да и признаем, тя свърши това), тези безумни прагове бяха премахнати.
И... Какъв бе резултатът?
Цената падна! Всички глупости, че застрахователите ще фалират отидоха на бунището. Никой не фалира, дори още по-нахъсано се захванаха.
Но говорим за алчни хора все пак, не за почтени.
Усетиха се, че конкуренцията няма да им изнася дълго и започнаха да се наговарят. Така постепенно изчезнаха "бонусите", а цените взеха да се изравняват.
Но и това не бе достатъчно.
И така се роди това абсурдно решение на ВКС, което махна таваните на застраховките. И като че самите застрахователи да го бяха поръчали, в рамките на 1 седмица, всички цени скочиха с около 40%. Само бяха чакали решението, за да напомпат цените.
Още нямаше нито един иск, нито един осъден по това решение, застраховател. Но цените скочиха!
Кое обаче е най-циничното?
Ами цените не паднаха, когато в опит да подкрепи картела, Менда Стоянова прокара законови поправки, които ограничиха обезщетенията!
Нали затова се вдигнаха цените! Ето, махнахме големите разходи, защо не паднат?
Е, как ще паднат? Нали целта е да окрадем народа :)
Междувременно се случи една нагла и цинична пропагандна кампания, която да пробута цените още нагоре. Започна бомбастика, че ще стигне 1000 лв., но това беше просто за да приемем кротко като стане 500. И да сме благодарни.
Натам се върви. Не им стигат тия 40% нагоре, още искат.
Защото като държавата заставя някой да плаща, той ще плати. Остава само да му надуем цената.
Ако видите истинските отчети за общия приход и общите разходи на застрахователния пазар, ще се уплашите. Изплатените обезщетения са не повече от 1/3 от целия премиен приход!
И това по старите цени! Преди увеличението.
Цялата тази Шайка си е за затвор, и сигналът до Цацаров е съвсем на място.
Вторият голям сегмент от застрахователния пазар също е за прокурор. Застраховката "Каско" формално не е задължителна, но реално става такава поне за новите автомобили. Защото ако нямаш "Каско", и ти крадат колата. Част от застрахователите поддържат банди от крадци, които това правят. Така те задължават да се застраховаш.
Фактически всички нови коли се застраховат, а при взетите на лизинг дори нямаш избор искаш ли да те застраховат.
Ако си държиш нова кола в гараж и рядко я караш, реално нямаш нужда от "Каско". Но крадците ще те намерят, и ще я извадят от гаража.
При това, забележете, в "Каското" премията за "кражба" е с най-голям дял от всичко. Т.е. застраховат те срещу гаранцията техните крадци да не ти откраднат колата!
Е, това не е ли за прокурор и то?
Цялата тази застрахователна мафия се крепи от съюза на компаниите с регулатора и дори с депутати. Видяхме колко бързо им промениха закона, за да им вдигнат печалбите.
Видяхме как цялата държавна машина прави пропаганда на самите компании.
Никой не защитава гражданите, въпреки че те са избирали въпросните политици.
Не е ясно доколко един сигнал до Прокуратурата ще промени нещо.
Но сигурното е, че има хора на които им е "писнало", а сигналът е просто първа стъпка, преди да излязат със сопите по улиците...

Добри Божилов
28.12.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар