Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Скоро ще видим гръмването на един от най-големите американски балони - Елън Мъск... А след него и цялата им бутафорна икономика...

Елън Мъск направи пореден супер-популистки ход, но този път той изглежда сякаш отчаян и ще да е сред последните преди пълния крах.
Той обяви, че освобождава "всички патенти" на "Тесла" за свободно ползване по света. За да не пречел да се развива еко-икономика и чисти автомобили.
Това е абсолютно същата бутафория като изстрелването на кола в Космоса и попмозното явяване на Мъск на среща на американските военни. Където офицери угоднически го питаха би би изстрелвал военни спътници, а той отговори: "Ако е за сигурността на страната ни, Да"... И беше шумно аплодиран.
Всъщност, Мъск се чуди как да финансира космическата си бутафория "Спейс Екс" и ако захапе военните поръчки, ще му дойде добре. Той има нужда от военните, а не те от него.
Но да се върнем на Тесла и нейните патенти.
Какво точно е патентовал Мъск?
Нищо.
Концепцията за автомобил на акумулатори е една глупост, противоречаща на законите на физиката. Отхвърлена още преди 30-40 години, когато стана ясно, че истинските работещи елекро-коли ще бъдат тези на водород. И се изчакваше развитието на водородните клетки (вместо акумулатор).
"Великият иноватор" Мъск вкара 1 тон акумулатори в автомобил тежащ 1 тон, и с това изкарва 200 км. пряко сили, си със супер икономично каране. След това трябва да зареждаш минимум половин час, и то ако приложиш унищожаващото батерията "бързо зареждане". Но половин част, срещу 5 минути да заредиш дизел или бензин, в едно с плащането.
Представете си отиване до морето, на средата - Пловдив - огромни опашки от тролеите на Мъск чакат презареждане...
В "Тесла" няма нищо друго, няма никакво ноу-хау. Кола на акумулатор. Т.е. глупост.
Това нещо изобщо не може да се патентова, просто защото е много стар замисъл.
А ако Мъск е патентовал цвета на седалките или заоблените фарове, това със сигурност е "фундаментално откритие".
Та така - Тесла - една от многото "Понци-схеми" на Мъск вероятно е към края си. И самият Мъск прави пореден PR с великодушното освобождаване на патентите.
Всъщност, чисто формално, дори това е закононарушение. Патентите не са негови, а са на компанията. Тази компания има акционери. Такова безразборно разхвърляне на интелектуална собственост е престъпление спрямо акционерите. Т.е. Мъск си е за арест.
Разбира се, ако изобщо има значими патенти. Ако са на стойност 10 хиляди долара, никой няма да го арестува, просто защото за такива "щети" няма да има особено наказание.
"Тесла" е един балон. Той ще гръмне, просто защото продава продукт без стойност. Автомобилът на акумулатор не е автомобил, той не изпълнява достойно основната си функция - да вози безпроблемно от точка А до точка Б. Доказаха го многобройни тестове, вкл. на "Топ Гиър".
Този продукт без стойност обаче е увлякъл десетки милиарди пари на инвеститори. И ги е погубил.
Точно както бутафорната американска икономика, не произвеждаща нищо, се крепи на производството на долари, които целият свят е длъжен да ползва.
Мъск си отива, а въпрос на време е да го последва и останалата глупост, както и най-вредната империя в човешката история...
Рухне ли икономиката, всичко рухва, никой не се е спасил от това...
А на картинката виждате история от Русия - добрата стара социалистическа "Волга", дърпа "Тесла". Ами то при минусови температури, акумулаторна машина просто няма как да отлепи. А в САЩ в момента е и по-студено от в Русия. Минус 51 градуса са си. Как ли се справят собствениците на "Тесла"... :)

Добри Божилов
07.02.2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар