Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Защо неолибералите "изтрещяха" от тази книга?

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Преди по-малко от 3 месеца излезе българска книга, която изненадващо оглави класациите за продажби и в момента е абсолютен бестселър.
Това е "Задругата". Но не е само това у нас - поръчва се от чужбина и силно се теглят електронни копия, което е абсолютен феномен. А от Австрия дойде новината, че в една местна българска общност, книгата се предава "от ръка на ръка". Подобни съобщения идват от Кипър, Гърция, Нова Зеландия, САЩ, Канада, а има поръчка дори от... Мексико. Има ли друга наша книга, поръчана в Мексико?
Казано накратко - български автор пребори глобалната конкуренция, която идва с утвърдени имена, и с хиляди пъти повече реклама. Това е добрата новина.
Сега стигаме и до не толкова добрата.
Книгата срещна отпор и отричане, дори откровена злоба, от страна неолиберални и атлантически среди. Защо това е така? Та тази книга е патриотична - т.е. българска, и в нея се въздигат българският дух, и се изтъква победата на българите над османския поробител. Победа по свой собствен начин, който ни прави уникални в историята.
И веднага тази книга бе "забранена". В момента за нея фактически не пишат част от литературните издания, ръководени от неолиберали или финансирани от тях. В първия момент имаше опит за грубо охулване, но след това се усетиха, че дори това е реклама, и просто замлъкнаха.
Книгата не може да пробие и в големите телевизии, въпреки че там редовно представят малотиражки, които въпреки помпозната си реклама, не могат да влязат дори в Топ 100.
А "Задругата" е в Топ 10 навсякъде, на моменти стига и първо място. Т.е. тя не очаква медиите да я направят бестселър. Тя си е такъв и без тях, а очаква медиите да отразят факта, че е минала пазарен тест и вече е призната от публиката.
Но да оставим медиите, да се върнем на неолибералите.
Защо те така намразиха тази книга? Отговорът на този въпрос е много важен и за други книги, в които се създава българско самочувствие, посочва се горда история, изобщо - преражда се българското.
Причината най-вероятно е проста - неолибералите не понасят българската история, защото тя е твърде величествена, и ако си повярваме, ще разберем, че сме много повече от чутовната Западна Европа, на която сега сме се поклонили дълбоко.
Историята ясно сочи по-голям интелект, по-големи военни успехи, и по-висок жизнен стандарт на истинска и свободна България, спрямо западните страни от същото време. Т.е. ако българите си повярват, тогава няма да ни е нужен атлантизъм, за да догонваме Запада. А сами ще изградим общество, което е ПО-ДОБРО от западното.
Факт е, че това се е случвало.
Поради тази причина, величието на България, по същество става враг на неолиберал-атлантиците, защото те се страхуват, че то може да ни откъсне от "про-западната ориентация".
Това е причината те да мразят не само тази книга, но и всичко патриотично, да мразят историята,  и да наливат толкова пари в нови учени, които да я пренаписват. Това е причината и да се неглижира турското робство, да се забравят героите на Освобождението, но също - великите царе преди това, а и великите държавници след това.
Отношението към "Задругата" е отношение към Велика България като контрапункт и алтернатива на настоящата поробена атлантическа България.
Най-големият страх на всеки поробител, и на неговата прислуга, е народът да не надигне глава и да не започне да мисли. Да си каже "Аз не мога ли по-добре? С какво те ме превъзхождат?"
Когато си зададе този въпрос, народът вече не е роб, а е свободен човек.
С което спират и приходите от експлоатацията му от поробителя.
Да припомним - турското робство започва да ерозира, когато Паисий пише своята "История Славянобългарска" и с нея припомня великото минало преди самото робство. От тук насетне робът е пробуден и вече не е роб.
Ако българинът се пробуди и осъзнае, че струва повече от западняците (по образование и култура например той отдавна ги е задминал), това ще е краят на атлантизма...
Но дали като потискат "Задругата" могат да спрат пробуждането? Едва ли. Всяка книга се появява, когато и дойде времето. "Задругата" е продукт на времето, което я е очаквало. А това време вещае, че нечие друго време изтича...

Добри Божилов
Автор на "Задругата"

Няма коментари:

Публикуване на коментар