Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

ЦСКА се превръща в нещо като "Тотнъм" - свиквайте, няма да има титли, ще е в челото и ще е финансово на огромен плюс

Нова вълна недоволство - срещу поредния собственик на ЦСКА, изригна от публиката. 
Засега е прикрита - критикуват се "лошите мениджъри", а не самият Гриша Ганчев. 
Един вид - добрият бащица и калпавото обкръжение. Но недоволството е ясно.
Всъщност обаче, случващото се е нещо съвсем нормално и българските фенове трябва да се приспособят. 
Нашето първенство постепенно придобива западен вид - разбира се, доста по-слабо е, но като структура е такова.
В Англия има един много силен отбор, който много рядко взима титла. "Тотнъм". Там където бяха най-звездните мигове и на Димитър Бербатов, които го направиха топ-футболист. И като такъв бе продаден за 30 милиона паунда на "Юнайтед".
Та този отбор се управлява от един опитен евреин, и е златоносно икономическо предприятие.
Купуват евтино играчи, развиват ги, продават ги. Между това - въртят се в челото, участват в Шампионската лига, правят от време на време фурори.
Но много рядко могат да вземат титлата на Англия.
Е, точно същото прави Гриша Ганчев. ЦСКА е отбор в Топ 3 на първенството, и никой не може да го измести от там. Винаги участва в евротурнирите. Понякога прави фурори (като за нашите мащаби и възможности).
И естествено - прави и пари. Купува евтини играчи, развива ги, и ги продава.
ЦСКА като цяло е на печалба, каквото и чисто формално да показва счетоводството. Ясно е, че всеки пести от данъци, правят го всички фирми у нас. Но с бизнеса с играчите, Ганчев е на плюс.
Т.е. това е умален вариант на "Тотнъм".
Само че...
Българските фенове на ЦСКА искат да е умален вариант на "Юнайтед" или на "Реал Мадрид".
Те искат титли и слава, футболни емоции.
Въпросът е, че времената се промениха. Някога Левски и ЦСКА си прехвърляха титлата. Тук-там през 10 години, някой друг я вземе. 2 шампионски отбора, вечно съперничество.
Но това беше структурата на "социалистическото първенство". Сега вече е друго. Сега няма 2 отбора. Сега има и други. Сега футболът е пари, и дори най-посредствен провинциален тим, с пари, може за кратко да стигне до върха.
"Лудогорец" не е единственият пример. И в Англия след наливане на реки от пари, топ звезди станаха "Манчестър-Сити" и "Челси". Преди това не не бяха такива хитове, нито "легенди" на Острова.
Т.е. ситуацията е съвсем нова, съвсем различна.
И в нея е съвсем нормално някои отбори да станат, тип "Тотнъм", а други да станат - тип "Реал Мадрид".
Изборът на Ганчев никак не е лош, нито е вреден. Гарантира силен отбор, във върховете, с постоянен бизнес модел.
"Реал Мадрид" и "Манчестър Юнайтед" са губещи като пари отбори. Те са някакъв вид "нечестна конкуренция". Наливат се някакви суми, непазарно, стават супер хитове е печелят титли. Но губят пари.
В България това също може да се повтори. Вероятно го прави Кирил Домусчиев. За "Лудогорец" не е ясно на плюс ли е. Има много приходи от Шампионската лига, но и купува много скъпи играчи (за нашите мащаби). Възможно е в момента един богат човек да е решил да направи своя български "Реал", и това е факт.
Но ако ЦСКА трябва да се бори чисто пазарно, и да връзва сметките, то моделът е "Тотнъм".
Евреинът там не си прави илюзии да се състезава в "Юнайтед" дългосрочно. Може някоя година да си почеше самолюбието, но нищо повече. Той се състезава за пари и за обороти.
И го постига.
Феновете на ЦСКА, а и на Левски, живеят с илюзиите от социализма за легендарните клубове. Но тогава фунболистите бяха идеалисти и играеха за по една "Лада". Не ги пращаха в чужбина. Нямаше "мениджъри" и трансферни суми.
Това бяха времената на "легендите".
Сега всичко е пари, и моделът "Тотнъм" изобщо не е лош.
Просто свиквайте.

Добри Божилов, писател
Автор на "Задругата"

1 коментар: