Българската WikiPedia - клоака на комплексирани дегенерати... Ако обичате четенето, не го правете там...

Два пъти ми се наложи да се докосна до българската WikiPedia. И се убедих как "свободата" у нас се изражда в откровена комплексарщина, а идеята тя да носи познание и разум, се обръща на обикновена цензура.
Искам да ви кажа - ако търсите информация, и ако обичате да четете, абсолютно не ползвайте българския клон на тази "енциклопедия". Пълно е с абсолютни лъжи, а какво е добро и какво е лошо, се определя от няколко човека, на които явно това е единствения смисъл на жалкия им живот.
Първо се случи, когато създадох "Левкойна". Някой създаде страница и тя си тръгна. Но в момента, в който се разбра, че аз съм създал тази крипто валута, страницата незабавно изчезна.
Започнаха едни обяснения за "не достатъчна значимост" за "правила" и пр.
Странно защо ги нямаше, преди да се появя аз.
Както и да е. После издадох книга. Тя се оказа супер успешна, един от двата бестселъра на годината. Едва след като мина пазарния тест, и продаде над 10 хиляди броя (средният тираж на български автор е 200-300 броя), едва след това реших да създам своя страница като писател в WikiPedia.
При това, към този момент там вече има страници на писатели, а също и на футболисти, боксьори, депутати, та дори на напълно случайни хора. И забележете - сигурно бях единствения, който първо попита "може ли да се направи това". И получих инструкции как да го направя.
Направих го. И скоро след това - клъц... Публикацията изчезна.
И пак започнаха "правила", "конфликти на интереси", точки, запетайки, какво ли не. Все работи, дето важат само за мен, а не и за десетки други "писатели". Дето в целия си живот не са продали и половината от това, което направих с първата ми книга.
И пак влязохме, говорим, обясняваме се. Излизат и с абсурдния аргумент - това че има други писатели, не значи че е правилно. Било неправилно, но нямало кой да контролира. А за мен веднага се намира...
Но работата е ясна. Аз ги знам кои са тези. Още преди 15 години жалките им съзнания се заяждаха с мен, и тогава им "разказах играта" като им показах собствена им глупост и незначителност. За мен тези събития са отминали, но на тях явно им "държи". След 15 години! Представяте ли си колко са депресирани!
И тия жалки човечета, сега са станали "админи" на WikiPedia и раздават справедливост. Те са върховния авторитет.
Обаче аз съм бил журналист. Преди да охуля някой, трябва да отсея собствените си пристрастия.
И какво - ами те същите жалки човечета, това го правят и към други. Влизам, чета дискусии и виждам гневни хора, които обвиняват WikiPedia, че се ползва за PR. А други пък се опарили от псевдо-исторически четива, нямащи нищо общо с реалността, а обслужващи определена гледна точка.
И после - ами после прегледах и какво пише във все пак публикуваните статии. Пълна скръб. Пристрастия, глупости, безумия, прозират същите болни съзнания, болни може би до нелечимост.
WikiPedia е страхотен по замисъл проект за свободен източник на информация. Но пълната липса на йерархия и контрол (браво за което) само доказват, че такива се появяват от само себе си. Разни хора си повярват, че са велики, превземат редакторските места и започват да дерибействат. И каква е разликата с "цензурата"?
Няма такава. Разликата е само във възникването.
Толкова са жалки.
Това са едни паразити върху историческите наслагвания в Гугъл, който индексира тази страница доста високо. Всъщност - абсолютно боклучаво съдържание, поне в българския му сегмент.
Ако обичате да четете, а е добре човек да обича да чете, тогава гледайте да не го правите в българската WikiPedia. Там може и да има някой нормален, но основно ще намерите само нелечимата болка на хора, изпаднали от НЗОК, поради липса на клинични пътеки...

Добри Божилов
Писател, автор на "Задругата"

1 коментар: