Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Облъчен: Бойко обяви доставки на ядрено гориво от компания, която е фалирала...


Едва ли може да ни изненада нещо в скудоумието на властта. Може само да ни забавлява.
Така и поредното "инженерно решение" на премиера, който се опитва да превърне АЕЦ "Белене" в някакъв хибрид - с руски реактор, американска турбина и американско гориво.
Това последното е най-абсурдно, защото Бойко каза, че "може да доставяме горивото от Уестингхаус".
Въпросната компания обаче бе въведена в процедура по фалит още през 2017 г. АЕЦ "Белене" още не се строи, следователно ще е готова не по-рано от 10 години от тук напред. До тогава "Уестингхаус" ще се изучава само в учебниците по история.
Извън тази поредна премиерска глупост, добре е да припомним и история. Чехия опита да ползва американско гориво в руски реактори, и за малко да предизвика катастрофа. Наложи се спешна намеса на руски екипи.
Идеята на Чехия беше "диверсификаия" на енергийните доставки, но тя претърпя пълен провал.
Въпросът с горивото може да застраши и самото изграждане на АЕЦ. Големите корпорации осигуряват финансиране, защото после си осигуряват клиент за 50-60 години напред. Не е ясно руските пари, готови да достроят "Белене", дали ще ги има, ако ще ползваме американско гориво.
Същото би направила и всяка американска компания в обратна посока. Това е нормална бизнес практика.
Единственото хубаво е, че всичко около Бойко е една голяма шега, и не следва да приемаме приказките му сериозно.
Разбира се, може да помислим и до кога България ще търпи подобен клоун да я представя пред света...

Добри Божилов, писател

1 коментар:

 1. Списъкът с новинарите, летели с премиерския самолет за Щатите, е строго пазена държавна тайна? Но не е тайна, че нито един от тях не посмя да зададе три логични въпроса след срещата в Белия дом:
  Каква е разликата между военна база и комуникационен център във Варна?
  На каква цена ще купуваме втечнения газ?
  Съвместими ли са ядрените касети на „Уестингхаус“ с реакторите в Белене, каква е цената им и къде ще се складира отработеното гориво – у нас или в пустинята Невада?
  Факултетът по журналистите в Софийския университет спешно да въведе дисциплината „Придворна журналистика“. И да покани за преподаватели придворните пера, които от вчера са хабилитирани – кой като професор, кой като доцент. Беновска обаче е мастит академик.
  Велизар Енчев

  ОтговорИзтриване