Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Иран взриви 2 американски бази с ракети "ГРАД"... САЩ унизени за пръв път от WW2 насам

Иран изтри от лицето на Земята 2 бази в Ирак, като броят на жертвите е неясен. Но реакцията на САЩ - да отричат, че има жертви, показва че за пръв път от Втората световна война насам, американците публично ще преглътнат унижение от директна атака по техен обект.
Признаването дори на 1 жертва ще означава САЩ да влязат в цялостна война, затова е очевиден стремежът това да не се случи, а този стремеж издава слабост от страна на Вашингтон.
Вероятността при подобна бомбардировка да няма никакви жертви, е нулева. Самите янки признават, че двете бази не са имали противоректни системи, тип "Пейтриът". Това означава, че фактически атаката не е нито отбита, нито намалена, подобно на американските атаки с ракети "Томахоук" в Сирия, които бяха доста отслабени от руско-сирийското ПВО.
Освен това, Иран изглежда е използвал установки "ГРАД", срещу които фактически не съществува ефективно ПВО. "ГРАД" е силно модернизирана версия на ракетите "Катюша". С първите версии на тези системи, по време на Студената война, СССР отбива атака на китайската армия в Далечния изток. От там тръгва легендата за "разтопени с лазер китайци".
Всъщност става дума именно за "ГРАД" - система с много висока плътност на покритие, способна сама да ликвидира цели дивизии.
Противодействието на подобно оръжие е единствено установките му да бъдат унищожени - например чрез въздушен удар или с атаки от командоси.
В случай, че базата е била ползвана от САЩ (за каквото говорят всички признаци до вчера), вероятността да няма жертви е нищожна. Дори обаче такива да не бъдат признати, то това ще изглежда като "измъкване" на САЩ. Защото е налице първата директна атака от друга държава срещу американски военен обект от Втората световна война насам.
Да, от тогава не е имало подобен случай. САЩ са участвали във войни, когато са понесли жертви, но винаги в рамките на вече разгорели се военни действия (например в Афганистан или срещу Саддам). САЩ и Иран формално са в мир, има само изострена реторика, заради убийството на Сюлеймани. Иран обяви, че убийството на генерала е начало на война, но САЩ отхвърлиха това. Сега обаче Иранска атака по американски цели си е точно война. Мишена са американски войски и техника на американска територия (каквито са базите).
Реално дори да няма нито една жетрва и да не е повредено никакво имущество, би бил налице ясен и недвусмислен ОПИТ за нападение над САЩ. Т.е. агресия.
На подобна агресия се отговаря с контра-удар, или с отстъпление. Второто, разбира се, е унижение.
Какво точно ще направят САЩ предстои да видим. В унисон с американската политика е да не се забъркват в нови войни, които единствено поглъщат жертви и пари, и не носят нищо. Но в днешно време, по-характерно е противниците на САЩ да остъпят и да преглътнат обидата. САЩ никога не са го правели. Ако се случи, ще е за пръв път, което може да бележи признание, че светът вече се е променил и няма един единствен глобален господар... Рано или късно, Америка ще трябва да признае това, защото то е обективната реалност...

Добри Божилов, писател
08.01.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар