Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Кървав театър в Ирак: Как аятоласите и Тръмп "похарчиха" един генерал, за да решават вътрешни проблеми... Война няма да има!

Може и цинично да ви прозвучи тази статия, но тя е изцяло в духа на "реал политик", която всъщност управлява света.
Моето мнение е, че война между САЩ и Иран няма да има. А ген. Сюлеймани бе пожертван от Техеран за решаване на вътрешни проблеми. Да, моето мнение е, че Тръмп уби Сюлеймани, след като тайно са се разбрали с аятоласите това да не доведе до война.
Защо мисля така?
Защото всичко, което Тръмп прави до момента, е точно обратното на стремежа към война. Той не иска да се въвлича в нови конфликти, а се измъква от старите, и дори се опитва да закрива бази по целия свят. Американската военна машина е твърде скъпа, президентът го вижда и се стреми да промени нещо.
На този фон, да започне нова война с Иран е пълен абсурд. Тя би струвала повече от войната в Ирак, която удари рекордните 6 трилиона долара. Иран е 3 до 4 пъти по-силен от Саддам, а и е извлякъл поуки от съдбата на Ирак. Той има и съюзници и доста по-модерно въоръжение.
От друга страна, САЩ изтеглят войски от Близкия изток. Ако ще правят война, с какво ще воюват? Срещу Ирак стовариха близо 1 милион души. За Иран трябват повече. Няма дори бегли признаци това да се случва, а повече от половината американски самолетоносачи са на "сух док" за ремонти. Екипажите са разпуснати.
Т.е. САЩ не планират война с Иран.
Каква е ситуацията в самия Иран?
Тежка. Като страна, зависима от петрола, и под силни санкции, там има икономическа криза. Има и големи протести срещу властта, на които дори се прави немислимото - охулва се върховния религиозен водач Али Хаменей. Такова нещо не е имало от Ислямската революция насам.
Властта удържа положението, защото е много здрава, но това не решава проблемите на населението и икономиката.
Убийството на ключов фактор в държавата, обичан и уважаван генерал, при това - основен претендент на идващите президентски избори, това идва идеално на режима. Създава се външен враг, Иран е нападнат от американците, ще воюваме, ще мъстим. Икономическите трудности минават на заден план, на първо място е отблъскването на агресора.
Но, разбира се, тази "агресия" не включва да прерасне в пълномащабна война със САЩ. Която аятоласите са наясно, че ще струва съществуването на Иран. Те също не искат война. Достатъчна им е "псевдо-война".
Каквато всъщност... урежда и Тръмп. Той е в изборна година. Всяка външна ескалация укрепва текущата власт. Президентът има лек превес в момента, а с този конфликт ще увеличи преднината си. Но не би се получило същото, ако се стигне до истинска война. Американското общество е уморено от войните на Клинтън-Буш-Обама, и не иска да воюва, нито войници да загиват. Т.е. Тръмп трябва да направи тънкия баланс между самоубийствена политически война, и частична ескалация.
Очевидно Тръмп и аятоласите имат общи интереси, и жертването на един генерал е цинична, но изгодна и за двете страни жертва.
Генералът просто не се е усетил, че може да го "похарчат". Иначе би подходил с повече внимание към сигурността си.
Моята прогноза е, че голяма война няма да има. Нещо повече - няма да има и сериозен контраудар от Иран - например убийството на американски генерал. Най-вероятно ще има някакви атаки срещу американски обекти и бази, активизация срещу Израел, изстрелвания на ракети и пр. Във вътрешен план това ще се представи като акт на жестоко отмъщение, и с оглед на пълния контрол над медиите - вероятно ще успее.
Не е изключено, аятоласите да решават и други вътрешно-политически въпроси. Ген.Сюлеймани се считаше за основен кандидат за светската длъжност на "Президент". Ако би стъпил там, с оглед на огромния си авторитет, би могъл да доближи до тежест и влияние самия религиозен водач. До момента такова нещо не се е случвало в Иран. Но ако светският водач застраши религиозния, никак не е изключен преврат и изобщо премахване на Ислямската република. В полза на някакъв тип класическа Близко-източна диктатура, тип Саддам, Асад, Кадафи, Мубарак и пр. Това би отговорило и на интересите на народа от промени, тъй като милиони хора в Иран наричат властта "религиозна мафия" и не приемат подобен теократичен модел - най-важните ръководители не се избират, а се определят от изолирана от обществото елитарна прослойка.
За аятоласите е по-добре да превърнат генерала в герой и да му вдигат паметници, отколкото да се появи светски лидер, съизмерим с тях.
Поради всички тези причини, мисля че наблюдаваме един кървав театър на властта в Близкия изток, с оттенъци във Вашингтон. Цинично, но и на двете места човешкият живот има доста малка стойност...

Добри Божилов, писател
04.01.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар