Вярва ли някой на Бойко? 1 милиард лева вече обменени в Евро, за 1 седмица...

Днес отново "набързо" парламентът пробута промените в Закона за БНБ, с които фактически отмени валутния борд. Вече курсът може да се променя от управителя на БНБ и министъра на финансите, т.е. властта да прави каквото си иска.
Паралелно бе гласувано едно "решение" на парламента, което уж отново фиксира курса. Но вярва ли някой на Бойко и неговите "гаранции"?
Както изглежда  - не.
Само за 1 седмица, след като тръгна мълвата, и вече 1 милиард лева са обърнати в Евро, по информация, изтекла в Интернет* и социалните медии.
С оглед на сриващия се с всеки изминал ден авторитет на властта, този процес ще продължи.
Което само по себе си, може да взриви борда. Дори нищо да не направят управниците, страхът на хората може да срине фиксирания курс.
Бойко и Горанов са толкова глупави, че не разбират, че валутата не е закони, а доверие. И започнеш ли да го рушиш, с валутата е свършено. При всички хиперинфлации е имало закони, които да "гарантират курса". Това не е попречило да се случат.
Теоретично, държавата може да обмени всички левове. Но това е подвеждаща информация.
Държавата има над 100% покритие единствено на банкнотите и монетите в обращение. Те са около 18 милиарда лева. Но освен тях, съществуват и депозити в банките, в лева, които са около 50 милиарда. Т.е. общата маса, която трябва да се покрие е близо 60 милиарда лева.
Резервът на борда е 24 милиарда евро, т.е. около 48 милиарда лева. Очевидно е под 100%.
Освен това, част от резерва е монетарно злато, което реално е абсолютно неприкосновен запас, само за в случай на война. То не е пипано дори по времето на краха на лева през 1996-1997 г. Неговата стойност е около 3 милиарда лева.
Т.е. реалният резерв е 45 милиарда лева.
Да, той не е малък, но в никой случай не е 100%.
Една масова паника може да го изпразни и тогава бордът просто ще рухне. Всъщност, ще рухне и по-рано - като се усети, че изпуска контрола, правителство ще девалвира лева по-рано, за да спаси част от резервите.
БНБ, без ЕЦБ реално не може да въведе сама Еврото. Когато дойде време да става, тогава ЕЦБ ще напечата въпросните "евра" и ще ни ги даде. И ще покрие всичко.
Игрички с борда са доста опасно казино, особено от режим, на който никой не вярва. Реално на Бойко му вярват по-малко, отколкото на "билетчетата за търкане", съответно - това което прави си е чиста лотария с икономиката на България.

Добри Божилов, писател

1 коментар:

 1. Започна подписката за национален референдум относно еврото (ВИДЕО)

  https://www.facebook.com/referendumi.spravedlivost/videos/2704842802956793/
  Уведомяваме Ви, че съгласно уведомление до Председателя на 44-тото Народното събрание с вх. № ПГ – 0194-З-8/05.02.2020 г. от 06.02.2020 г. започва подписка за иницииране на Национален референдум за еврото и за реално участие на народа в управлението на държавата в съответствие с предвиденото в Конституцията на Република България и демократичните стандарти на Венецианската комисия, със следните предложения:
  1. Желаете ли да бъде запазен българският лев, а България да не влиза във валутния механизъм и да не приема еврото, докато средната работна заплата в страната не достигне средното равнище в Европейския съюз?
  2. Желаете ли българският народ да може да инициира национални референдуми по всички въпроси от компетентността на Народното събрание без ограничение?
  3. Желаете ли задължителен национален референдум да се инициира с минимум 50 000 подписа на граждани с избирателни права, събирани в продължение на не повече от 4 месеца?
  4. Желаете ли предложението за национален референдум да бъде приемано с обикновено мнозинство на гласувалите, независимо от това колко избиратели са участвали в референдума, така както резултатът от политическите избори се приема независимо от броя на гласувалите в тях?
  https://www.facebook.com/referendumi.spravedlivost/videos/2704842802956793/

  ОтговорИзтриване