Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

ВМРО внесе закон, с който да се вкара само в затвора...


"Заветът"  от Добри Божилов
Във върховен пристъп на идиотщина, ВМРО внесе в парламента проекто-закон за борба с "фалшивите новини". Предложението изразява ясното раздразнение на политиците от медиите и свободата на информацията - злобата и омразата прозират от всяка негова дума.
Но нека се спрем на най-абсурдната част от него, която може да се окаже и полезна за обществото. Защото ще вкара в затвора първо... вносителите на въпросния законопроект.
Става дума за предложението за промени в НК, гласящо следното:

В Наказателния кодекс, чл. 326, ал. 1 се изменя така:
(l) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до три години.”

Съгласно този текст, фактически всеки един депутат следва да иде в затвора, веднага след края на предизборната кампания. Защото ще стане ясно, че са лъгали брутално, т.е. разпространявали са "невярна информация", и нямат никакво намерение да изпълнят обещанията си. Фактически, най-големият генератор на фалшиви новини са политиците, т.е. този закон е срещу тях.
Тук е редно да припомним обещанието за 300 лв. минимална пенсия, именно от Обединените патриоти, което ако имаше такъв текст преди в НК, вече да са в затвора всички. Също добре е да припомним клетвите, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, а веднага след изборите се наредиха около сладката държавна трапеза, именно с тях.
Отделно от НК, подобен текст се предвижда и в Закона за радиото и телевизията, но там наказанието е глоба. Отново основен кандидат за глобяване ще са политиците.
Извът този тотален абсурд, другите идеи се въртят около правото на властта да осъществява цензура. На СЕМ се гласува правомощие да публикува "списък" със сайтове, които осъществяват "дезинформация", и те трябва в 3 дневен срок да свалят съответното съдържание. Иначе следва блокиране на достъпа до тях.
Този текст е по същество неконституционен, защото ограничава свободата на словото по несъдебен ред. Единственият, който може да преценява дали нещо е истина или лъжа, е съдът. А не СЕМ. Така протичат делата за обида и клевета, които са валидни и в Интернет, и дори в социалните мрежи (има присъди за Фейсбук). Но се случват в съд, където двете страни могат да изложат аргументите си и да има независим арбитър.
В случая СЕМ ще може да спре всеки сайт, който не изнася на управляващите. Например "Биволъ" може да бъде обвинен в "дезинформация", и ако откаже да спре разследванията срещу властта, ще бъде блокиран. Самият "Биволъ" няма право на мнение дали публикуваното е истина или лъжа.
Друга чудовищна глупост е създаването на GDPR отдел във всяка медия, който да следи за опазването на IP-тата на влизащите, които били "лични данни". Това е неописуема глупост, която цели просто да затвора стотици малки сайтове, които не могат да си позволят GDPR отдел.
И най-накрая - фалшивите новини изобщо няма да бъдат засегнати. Те не се разпространяват от официално регистрирани сайтове, с домейни, хостинг и пр. Най-често се пускат през регистрации в безплатни платформи, които се правят за 5 минути. Т.е. дори глупаците от ВМРО да блокират определен адрес, след 5 минути вече ще има нов безплатен сайт с малко по-различен адрес.
Но то Господ като реши да наказва някого, първом му взима акъла...

Добри Божилов, писател
19.03.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар