Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Как да станеш сам за резил? На всяко кроше от Джошуа-Кличко, наш Кубрат си нанася 10 с приказките си...

Всъщност, аз съм фен на Кубрат Пулев. Не се подвеждайте по заглавието. Аз го уважавам за това, което постигна в бокса. Това изобщо да стигнеш до финал за титлата е огромен успех. А той го направи 2 пъти. Обективно погледнато, може да го направи и трети път. Не е толкова стар. И дори да не спечели, ще е вече сред големите. Боксьор, който три пъти се изправя за титлата, и не се предава, заслужава огромно уважение. Реално, дори някои от шампионите биха били по-малодушни, сравнени с подобно постижение.

Не знам дали Кубрат ще направи нова серия от мачове в следващите 3-4 години, за да се добере до още един мач за поясите. Това си е негова работа. Аз лично, бих го направил.

Но и сега, и предния път - при Кличко, Кубрат прави много по-големи безумия, които превръщат всичко постигнато във фарс. Да, Кубрате, да - ти го правиш на фарс. Няма никаква злоба, или ако я има, влиянието и е символично. Същото е и със завистта, и с всичко, което сочиш с пръст. Това са нормални явления, има ги и на запад, и на изток. Но в твоя случай, не те правят резила. Правиш го ти самия.

И тук нямам предвид задължителните циркове преди мача, когато боксьорите сте длъжни да се ежите един на друг, за да разпалвате публиката. "Ще те смажа", "ще те пребия", "ти си маймуна, слязла от дървото", "виж се на какво приличаш, връщай се на палмата"... Не, аз разбирам, че това е бизнес. Всъщност, ако зависеше от мен, бих отменил дори расистките и сексистките забрани в бокса. Едни хубави расистки или хомосексуални обиди биха донесли повече пари и публика. И не биха навредили никому - защото публиката очаква някаква простащина, преди да започнете да се млатите. Някак естествено изглежда.

"Ей, негро, ще те направя да си син, а не черен". Или пък обратното: "Абе, татарин, тая русата пу***, щом я заряза, сигурно си обратен. Аз ще я оправя като оправя теб..." 

Супер маркетинг би станало, парите биха текли много повече. И никой никому не би се сърдил. И никой не би станал за резил. Мисля, че политическата коректност и цензурата в бокса специално, са прекалени, и напълно ненужни.

Всичко това би било просто бизнес.

Не е бизнес обаче откровената и непремислена простащина, която демонстрираш, Кубрате. Със своите слова си нанасяш 10 пъти повече крошета, от Кличко и Джошуа, взети заедно...

"Реванш?"

Ти в ред ли си? Реванш иска само действащият шампион, а не претендентът. И най-малкото - някой дето са пребили като куче, пред очите на милиони хора. Нито този мач беше равностоен, нито предният с украинеца. И двамата бяха класи над теб. В подобна ситуация, да се иска "реванш", е смехотворно. Ще излезе, че като не ти го дава, се грижи за теб - и за здравето ти. Защото никой не се съмнява как би завършил и реваншът.

Всъщност, ако можеше да донесе пари, този реванш щеше да е лесно да се уреди. Но Джошуа има далеч по-атрактивни съперници, които чакат. И парите ще са много повече. Затова за реванш няма време. То и тази задължителна защита на титлата той я прие с неохота. Както и Кличко. За тях това е загуба. Знаеш, че боксьорите имат лимит от срещи, които чисто физически, могат да поемат. И като се навре някой "задължителен кандидат", без качества, и шампионът изпуска далеч повече пари от друг мач.

Разбира се, задължителни защити следва да има. Иначе шампионът ще остане такъв до 90 годишна възраст, като си подбира лично съперниците. Разбира се, правила, които дават шанс на нови играчи, трябва да има. Но не може да има реванш с подобен брутално пребит съперник. Това вече е извън разума и смисъла.

Ако искаш реванш, постигни го пак като първия път. Кличко те победи, мина си по пътеката, и пак стигна до финал. Това не е невъзможно. Не си толкова стар още...

"Видяхте ли го Джошуа колко го е страх от мен?"

Е, това наистина не го видяхме. Не знам кой какъв бокс е гледал, но Джошуа може да го е било страх само в първите 10 секунди. Когато не е бил сигурен ти наистина ли си толкова слаб играч, или разумно си се правил на слаб, за да го изненадаш. Но след тия 10 секунди, вече не го е било страх. Сигурно му е било смешно.

Както ни е на нас смешно сега като те слушаме. Моля те, Кубрате, поспри приказките, сам се правиш да изглеждаш идиотски. И една дума е в състояние да обърне 10 години тежък труд в залите и на ринга. Една дума е по-силна от 100 крошета...

А твоите думи са стотици и хиляди. И преди, и след срещата. Не искам да говоря за цирковете с клипчетата дето си пускаш - как тренираш, та и на някаква планина под знамето. ОК. Но това е огромен риск за знамето. Ако спечелиш добре. Ако не - циркът се обръща срещу самото знаме. Излагаш България. Тия клипчета трябваше след като станеш шампион. Не преди това. Те са като имаш славата, да я поделиш с народа си.

При предния мач, Кличко, който е много уважавана личност, каза: "Не съм се бил с толкова невъзпитан боксьор". Представи си резила, който понесе ти, а с теб и България. Кличко не би обидил никого, би могъл дори да ни направи реклама. Стига ти самият да не се държеше по толкова арогантен и просташки начин. Можеше след като загуби, той да каже, че си бил добър играч, и вярва в българските боксьори. Вместо това - обяви те за невъзпитан. И хората него слушат и гледат. Не теб...

Сега същите простотии. А Джошуа е заел една възпитана поза. Бори се човекът с расизма, иска да се превърне не просто в победител, а в пример за подражание. В политик един вид.

Ти имаш политически амбиции. Това е ясно. Но не правиш нищо, за да си политически атрактивен. Не си нито Кличко, нито Джошуа. Разчиташ само на крошета и мускули. Но проблемът е, че като загубиш един мач, и рейтингът на крошетата се срива. И тогава би могло да остане само възпитанието.

Твоят приятел Бойко Борисов отдавна опоска тази нива - на простака, успяващ в политиката. И да е имало ниша за "Аз съм прост", вече я няма. Защото народът видя какво е да има прост управник, и сега крещи отчаяно по улиците, чуди се как да го разкара. Народът няма да гласува за нов простак. Дори да има 28 победи в професионалния бокс.

Кубрате, още имаш шанс да излезеш с чест от всичко. Отново боксът ще ти помогне. Можеш да имаш още победи, още един път до финала, без значение кой ще бие. И ако в този път си вече културен и възпитан, ако си "политик", тогава с това ще бъдеш запомнен. Всички ще забравят твоята глупост около Кличко и Джошуа. И може и накрая - и в изборите да успееш...

Но ако не го направиш, мога да ти предскажа бъдещето - ще се превърнеш в боксовия "Бай Ганьо". Всъщност, Ганю Сомов, прототипът на героя, е бил предприемчив и напредничав човек. Искал е да прави бизнес и да носи пари в държавата. Не е бил с лоши намерения. Но простотията, грубостта, дебелащината, ниското възпитание... Ето тези качества го превръщат в "Бай Ганьо". Границата е много тънка... Засега не си от добрата страна, въпреки че 99% от усилията ти са градивни. Но 1% катран оформя облика ти...

Мисли и осъзнавай повече, преди да говориш. Три пъти мисли, един път говори... И ще имаш всичко, което сега нямаш...

 

Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

15.12.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар