Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Ваксините - акция за 0,1% от населението, която да ни убеди, че "Бойко ни спасява от коронавируса"...


Днес един приятел направи проста сметка, която макар и не гарантирано 100% сигурна, е показателна за процесите.

Та той посочи, че за 3 дни сме поставили едва 700 ваксини, при положение, че имаме изобилие от 10 хиляди доставени бройки. И изчисли, че с подобен темп, ваксинацията ще приключи след 45 години.

Въпросът е ключов, и илюстрира пълната бутафория на ваксинационната кампания, която е чист PR на управляващите. И реалното решение ще дойде по безмилостния и жесток, но единствено възможен метод "Мангъров" - естествен стаден имунитет от вилнеенето на вируса сред населението.

Нека направим по-точно изчисление.

Населението на България е 6,95 млн. души към края на 2019 г. За да се постигне колективен имунитет е нужна успешна ваксинация, или преболедуване, от 70% от населението. По този въпрос са единодушни и Мангъров, и Щабът. Всъщност, тове е научно доказано, няма как да бъде отречено, дори в полза на спасяването на Бойко Борисов на власт.

Нужни са 70% хора с анти-тела, за да не може вирусът да се разпространява чрез тях, и да се постигне разкъсване на мрежата за разпространение. Т.е. необходимо е да имаме ваксинирани или преболедували - поне 4,86 милиона души.

Колко обаче от тях ще са ваксинирани, и колко - преболедували, ето това е основният въпрос. И отговорът му е категорично в полза на вторите. Т.е. на Мангъров.

Проф.Мутафчийски посочи, че за ваксинацията на 1 човек са нужни 15 минути. Т.е. за 4,86 млн. ще са нужни 72 милиона минути, или 1,2 млн. работни часа. Дори да допуснем някаква хипотетична организация с ваксиниране 24 часа в денонощието (т.е. може да извадите "късмет" редът ви да е в 2:15 сутринта), това са 50 хиляди работни денонощия.

Кои обаче са хората, които биха изпълнили тази задача?

В най-общ вид, ако ваксинацията ще става масова, това ще са общопрактикуващите лекари. Държавата не разполага с друг резерв от квалифицирани хора, разпръснати подходящо. Има РЗИ-та, но там работещите лекари са малко. Има и други видове лекари, но повечето от тях много трудно могат да се включат (например в очен кабинет или в кабинет по ортопедия няма как да се поставят ваксини, защото няма дори елементарен хладилник).

Основният резерв са ОПЛ, които са 4500 души. Ако ги свръх натоварим - не по 8, а по 12 часа на ден, и им отнемем единия почивен ден - събота или неделя, то на всеки ОПЛ ще се паднат по 300 работни часа на месец, или 13 денонощия. Това, умножено по бройката на лекарите, ще даде за 1 месец 59 хиляди работни денонощия. Т.е. най-краткият възможен срок за масова ваксинация е 1 месец, но при екстремна организация, която фактически няма да се случи.

На първо място, много малко ОПЛ ще издържат 12 часови смени всеки ден, 6 дни в седмицата. И да бият по цял ден ваксини - на една дълга опашка през кабинета. Теоретично, само по-младите са способни на подобен подвиг, а тъжната истина е, че мнозинството ОПЛ са възрастни - в пенсионна и предпенсионна възраст.

На второ място, абсолютно изключено е ОПЛ да се занимават само с ваксиниране за Ковид-19, и да изоставят всички други свои дейности. Има бебета за консултации, възрастни хора, на които се изписват лекарства, хронични заболявания, има дори - общ имунизационен календар с доста други ваксини.

На трето място, при всяка ваксинация изникват проблеми (напр. алергични реакции), които блокират работата на лекаря. Ако някой пациент изпадне в шок, докторът ще се захване да го спасява, и това ще развали графика на останалите. Чисто статистически, такива реакции някакви ще има, и те ще доведат до забавяне.

Т.е. ако се подходи обективно, би следвало да върнем 1-я ден почивка, и да предположим, че ОПЛ ще бият ваксини не 12 часа на ден, а 4 - половината от общото им работно време.

Ако се направи подобно изчисление, тогава за 1 месец, всеки ОПЛ ще има около 90 работни часа, или 4 денонощия. От което следва, че най-краткият реалистичен срок за масова ваксинация, е 3 месеца.

И това - ако са налице самите ваксини, и ако има подходяща организация за доставката им.

Второто, към настоящия момент изглежда несъществуващо. След като държавата опря до камиони за кренвирши, дори за да закара ваксините от София до Пловдив, представате си какъв е капацитетът да ги достави до 4500 кабинета на ОПЛ. В момента такива доставки има - на други ваксини, но това е бавен процес, планомерен, а реваксинацията (например за тетанус) се разпределя през годините (например в "еди коя си година да се явят само родените, чиято последна цифра завършва на 5"). Т.е. става дума за доставки на ваксини в малки количества, и не за опашка от стотици хора през кабинета. Отделно и хладилниците на ОПЛ обикновено са малки - класически домашни устройства, не е ясно нито има ли място в тях, нито подходящи ли са за ваксината за "Ковид-19". Съвсем отделно остава самата доставка на ваксините - няма как да стане с хладилни чанти (не че нашата "калинковщина" не би измислила и това), или с "баничарките" на куриерите.

Т.е. дори да имаме на куп 4,8 милиона ваксини, как те ще стигнат до населението, не е ясно.

Но ние дори това нямаме. В най-оптимистичния сценарий, ще имаме няколко стотин хиляди ваксини до края на годината. Дори да допуснем, че станат 1 милион, те ще стигнат едва за 500 хиляди души (нужни са 2 инжекции). Т.е. 11% от необходимата минимална критична бройка от 4,8 млн.

Нека сега погледнем другата страна на "уравнението".

Дневно се заразяват официално по 4000 души. Това обаче е на база на едва 10 хиляди изследвани. 40%. Нека допуснем, че сред неизследваните имаме дори 4 пъти по-ниска заразяемост (което е пълна глупост, но нека го допуснем). Т.е. сред неизследваните имаме 1 на 10 заразени. Това предполага 480 хиляди души вече да са заразени. Но тъй като трендът при изследваните продължава, а цикълът на вируса е 14 дни, то тези 480 хиляди не са едни и същи постоянно, а се менят. Образно казано, на всеки 14 дни имаме "изчезване" на старите 480 хиляди, и поява на нови. И това при драстично ниско предположение за заразяемост.

Следователно, при това темпо, точно за 10 цикъла по 14 дни ще получим въпросните 4,8 милиона души. Т.е. за около 5 месеца.

Факт е, че в последните дни се наблюдава известно "плато", и дори - признаци за утихване на пандемията. Това се приписва на мерките, но дали всъщност не е "ефектът Мангъров".

Новият бум на заразяване започна от началото на октомври. Т.е. имаме вече почти 3 месеца, в които ОФИЦИАЛНИТЕ данни посочват 30-40% заразяемост сред изследваните. Така ако неофициално заразените са 10% от останалото население, то ние вече сме на половината път на естествения стаден имунитет. И не е изключено именно това да води до затруднения за вируса в разпространението му. Ако имаме 2 милиона преболедували, мрежата за разпространение става доста по-стеснена.

В същото време - имаме едва 700 поставени ваксини, доставени са 10 хиляди, а следващите доставки ще са разсрочени в следващите месеци. И отделно - ясно се вижда, че дори при налични 10 хиляди бройки, при това поставяни от най-опитните лекари (във ВМА), процесът върви бавно. Дори те не успяват да "набоцкат" наличното количество. При ОПЛ ще е още по-бавно.

Накратко казано - естественият стаден имунитет води с поне 100 обиколки ваксинацията. И докато тя дойде, от нея няма да има никакъв смисъл.

Нещо друго обаче се случва - провежда се мащабна кампания да се внуши, че справянето с вируса ще е заслуга на управляващите, и на ваксината, а не на естествените процеси. Правят се едни показни ваксинации, които са на няколко десетки човека, и се внушава, че това е пътят. Говори се "Имаме вече оръжие срещу вируса". Но това е пълна лъжа - никакво оръжие нямаме. 10 хиляди ваксини на 5 милиона души не са оръжие, ако целта е масова защита. Отделно и не се ползват бързо и ефективно.

Какъв е изводът тогава?

Той е че вирусът си тръгва по естествен път, а Бойко и Щабът ще се опитат да припишат заслугата на себе си. Предизборно. С 10 хиляди ваксини, повечето - неизползвани, преборихме вируса. Гласувайте за нас....

Ето за това е цялата истерия около ваксинациите, които обективно погледнато, са чисто бутикова дейност в борбата с вируса. Дейност, засягаща 0,1% от населението. Полезен научен тест, но нищо повече...

Голямото решение е именно "Мангъров", и цената не е ниска. Вирусът има около 3 пъти по-висока смъртност от грип, и изглежда идеалното решение за заличаване на част от пенсионерите и тежко болните. Каквато е и очевидната цел. И тази схема е неизбежна, защото винаги е било ясно, че ваксините бавно се разработват, и няма да има време за реакция.

А всяка една реакция с показни "боцкания" има единствено пропаганден ефект. Бойко Борисов ни спасява от "Ковид"-а... :)



Добри Божилов, писател

Няма коментари:

Публикуване на коментар