Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Военно положение в САЩ - неофициалният глас на Тръмп го предложи...

Политическият хаос в САЩ няма никакви признаци да приключи, след като снощи най-близкият неформален съветник на Тръмп предложи въвеждане на военно положение, и нови избори - под контрола на армията.

Става дума за Майкъл Флин, който преди дни бе помилван от президента по няколко дела, свързани с лова на вещици за "руска следа" в Американските избори преди 4 години.

Фактът, че толкова скоро след помилването, Флин отправя подобно послание, еднозначно го свързва с Тръмп. Т.е. това е което Президентът мисли да направи, и сега опипва почвата.

Интересно е, че чисто формално, Флин не е нарушил никакъв закон. Въпросното предложение не е негово, а на крайно консервативно НПО. То обявява, че армията е останала единствената институция, на която народът на САЩ вярва. И тя трябва да проведе нови избори, за да се върне доверието в демокрацията. Активистите твърдят и, че това е по-малкото зло, сравнено с надигащата се гражданска война. Добавят и, че ако Тръмп не направи нищо, "народът" ще вземе нещата в ръцете си...

Това е тезата на тези активисти. Тя обаче стана супер новина, в момента, в който бе споделена от Флин на стената му в Туитър.

От законова гледна точка, Флин не е нарушил нищо. Споделил е чуждо мнение, може да се позове на свободата на словото, гарантирана от 1-та поправка.

Очевидно обаче, подобно споделяне представлява изразяване и на лично мнение. И още по-важно - на мнение на самия Президент.

Няколко часа по-късно, Тръмп се появи по телевизията с дълга 45 минутна реч. Тя бе поголовно цензурирана от националните канали, та дори от YouTube и Facebook, които я блокираха, след като популярността и стана чудовищна. YouTube спря брояча на 495 хиляди, и това беше едва в началото.

Все пак, в Интернет нищо не може да се скрие напълно, и речта си я има. В нея Тръмп изважда всички налични до момента данни, които ако биха били извадени от друг президент, биха предизвикали експлозия. Но в момента всичко, донякъде успешно, се потулва.

Скандалите са огромни. Например не само, че има гласували "мъртви души" (което се случва и у нас), но въпросните хора дори са се регистрирали преди това. В САЩ, за да гласуваш, трябва да си регистриран първо. Как точно мъртвец може да иде до изборната служба, и да се регистрира, не е ясно. И става дума за хиляди подобни гласове.

Подобно нещо очевидно е незаобиколимо изборно нарушение, но странно защо губернатори и конгреси на съответните щати изобщо не го разследват.

Представени бяха също клетвени показания на свидетели за част от измамите. "Клетвени показания" означава, че отиват в затвора, ако излъжат. Говорим за десетки такива свидетели. С далеч по-малко може човек да бъде осъден на смърт, и пратен на електрическия стол. Но и тези показания се подминават.

Межвувременно бяха извършени извадкови проучвания на бюлетини в Аризона, и се установиха 3% манипулации в полза на Байдън. Доколкото разликата там е 0,3%, очевидно изборът е манипулиран. В резултат - съдия разпореди проверка при още по-голяма извадка. Ако резултатът се повтори, съдията вероятно ще поиска проверка отново на всички бюлетини.

Съвсем отделно върви паралелен сюжет със системата за преброяване на "Доминион", която се оказа свързана с Хилари Клинтън, и е компания за манипулация на избори в чужбина. Какво прави подобно компания в САЩ, не е ясно, но вече на няколко места има доказани преливания на гласове от Тръмп към Байдън. Най-очевидният скандал бе хванат в репортаж на CNN, в който при текущото броене на гласовете, в един момент се оказа, че тези на Тръмп намалявят. Което е пълен абсурд. Могат да растат тези на Байдън, но не и да намаляват вече преброени гласове. И това бе излъчено в реално време.

Очевидно обаче, в САЩ се води брутална битка за властта, и се игнорира дори действащият президент. Това, апропо, доказва друга конспиративна теза, че президентът на САЩ реално е силно ограничена фигура, на която поставят някой клоун, който да лъже народа, докато други управляват отзад. Обстоятелството, че въпреки че има формална власт на ФБР, ЦРУ и цялото правителство, Тръмп не може да се защити, и дори - не може да застави локалните губернатори да разследват нарушенията, доказва тази доскоро конспиративна теза.

Всичко това обаче може да доведе до брутални промени. Изявите на Флин, последвани веднага от реч на Тръмп, не може да не са координирани. Самият Тръмп в речта си посочи, че основна негова задача като Президент, е да гарантира демокрацията и честността на изборите.

Може ли да се стигне до военно положение?

Съвсем очевидно - ДА. Толкова високо поставени фигури не биха правили всичко това, просто "за лудо". Реално за да не се случи, трябва сега да има някаква чудовищна обществена реакция, която ясно да изрази несъгласието на народа с това. Т.е. демократичните инстинкти да противодействат.

Но в момента има точно обратната реакция. Демократичните инстинкти са срещу изборните манипулации, и се очаква Тръмп да направи нещо. Флин и речта на Президента изглеждат като финално тестване на почвата.

Според по-ранни слухове, самият Флин се гласи за шеф на ЦРУ или ФБР, или на Министерството на вътрешната сигурност, което е "шапка" на всички служби. Този слух плъзна още след смяната на военния министър дни след изборите.

Отстрани погледнато, САЩ приличат в момента буквално на "бананова република", в която военните ще провеждат избори и ще провъзгласят "президент". Проблемът е, че те вече са станали "бананова република", още преди президентът да е направил каквото и да било. Избирателната система е компрометирана, народът е разделен на две, а институциите отказват да работят.

В подобен хаос, ако следваме римските правила, по които се управлява целия западен свят вече 2000 години, та в подобен хаос, обикновено идва време "легионите да се намесят".

Слуховете за "военно положение" са точно това. Сега остава да видим как точно ще се случи - дали пряко с танкове по улиците, или меко - като просто се "подскаже" на кой от двамата кандидати да се оттегли.

Въпросът на чия страна е армията е много интересен. В последните дни, Тръмп изтегли войски от Ирак и Афганистан, под предлог - да намалява военното присъствие и "безсмислените войни" в чужбина. Но е възможно така да довежда в САЩ лоялни сили. Или просто - да печели симпатиите на войниците, които изобщо не разбират защо воюват на хиляди километри от своята земя. Допълнително, през мандата си, Тръмп издигна около 300 генерала, вкл. такива уволнени от Обама.

Т.е. някаква подготовка в армията има.

От друга страна обаче, Тръмп търпи ред поражения на много други фронтове - съдебни, и дори политически. Дори републиканци са на страната на Байдън. Това предполага, че заговорът срещу него е добре подготвен, и позициите му са подкопани.

В подобна ситуация, да се очаква, че Демократите не са се подковали и в армията, не е логично. Допълнително и в последните години тя се набира основно от чернокожи, латиноси и всякакви изпаднали групи - поради липса на други кандидати. Така че, на кого ще козируват военните, не е ясно.

Със сигурност е ясно, че чисто конституционно, Тръмп има право да обяви военно положение. Това не е извън правомощията му. Никъде в Конституцията обаче няма зададено право да анулира стари избори и да насрочи нови. А още по-малко - изборите да се провеждат от военните. Това не се е случвало дори през Втората световна война.

Има обаче ред неизпитани конституционно "извънредни директиви" и закони, които дават доста размита съвкупност от права при терористични актове, бедствия и пр.

Има и един доста незаобиколим фактор - еврейското лоби. То е твърдо на страната на Тръмп, след като той направи невиждани подкрепи за Израел в 4-годишния си мандат. Т.е. ако му потрябват израелски войски на помощ, вероятно ще ги получи...

Как по друг начин да завършим, освен с шега. Нали шегата е, за да си кажем истината... :)


Добри Божилов

"Задругата", "Заветът"

03.12.2020


Няма коментари:

Публикуване на коментар