Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Има ли кой да замести САЩ, ако се разпаднат? Отговорът е "Не"... Хаосът ще ни накара да си спомняме с умиление за Чичо Сам

"Девети"  от Добри Божилов
Аз съм един от хората, които от години предвиждаха, че САЩ ще се разпаднат. Нещо повече - аз съм с патриотични позиции, и съм за това България да бъде "свободна и независима държава", без "голям брат" и "крилце".

Но това, на което се надявах, е всичко да стане, без да има глобална промяна в равновесието, т.е. да се отървем от тиранията на САЩ, но без самите САЩ да изчезнат.

Сега обаче се появява друга Реалност, която трябва да признаем - американците са тиранична империя, но поне за момента, не е измислено какво ще я замести. САЩ са някакъв еквивалент на Съветския съюз, но с глобално покритие. Докато разпадът на СССР доведе до войни в периферията му, и в Източния Блок (фактически само в Югославия), разпадът на САЩ ще доведе до същото, но по целия свят.

Истината е, че трябва да се премахне тази арогантна държава, но не и това да стане изведнъж.

В момента няма сила, която е способна да замени САЩ. Ако тази страна изчезне от картата, ще последват безпорядък и анархия, които ще засегнат практически всички.

САЩ са (всъщност бяха) много силна комбинация от икономическа сила и военно-политическа мощ. Друга подобна сила не съществува.

ЕС и Китай са силни като икономика, но са има-няма 100 пъти по-слаби политически и военно. Това ясно пролича от кризата в Либия, когато мунициите на французи и британци свършиха на 3-я ден. И превратът срещу Кадафи бе довършен от Барак Обама. Европа практически не може да осъществи военна намеса никъде по света, нещо повече - тя не може да опази дори собствените си граници от невъоръжени мигранти.

И няма никакви признаци това да може да се промени в кратки срокове.

Сходна е ситуацията с Китай.

За сравнение - САЩ разполагат с 14 самолетоносача, като около всеки такъв има още десетки кораби и подводници. САЩ могат да пратят армия, по-голяма от на всяка малка държава, във всяка точка на света. Имат и десантни самолети, които да направят същото по въздуха. Разполагат и с огромна професионална войска, способна мигновено да реагира.

Професионалната армия е много важна, защото тя по-лесно се ползва в чужбина. Да пратиш наборници да воюват в Ирак ще е много по-трудно. САЩ се опариха с това във Виетнамската война.

Нито ЕС, нито Китай има изцяло професионална армия.

Вероятно всички ще погледнем към Русия.

Но и тя не е решение. Първо - Русия не е толкова силна икономически, че да се меси по света навсякъде. Война без пари не може да се води.

На второ място, армията на Русия е предназначена основно за отбрана, и тя може да действа само на нейна територия, или в близката чужбина. Дори в Сирия руското присъствие е символично, и е основно като авио-поддръжка. Битките на земя си ги водят сирийците. Русия разполага с малка частна армия "Вагнер", но с нея не може да се направи това, което правят американците със самолетоносачите и стотиците хиляди бойци.

Накратко - няма кой да замени САЩ в ролята на световен полицай, дори този полицай да е бил корумпиран, и често да е постъпвал нечестно. Просто няма друг.

Това означава, че обширни региони ще бъдат оставени фактически на самотек, и ще се върне времето на всякакви местни вождове и диктатори, които няма кой да ограничи. На първо място, това ще се случи в Африка, като ще бъде примесено с ислямизъм.

Но няма да е само това.

В Южна Америка тлее хибрид между лява революция и наркотици. Отслабването на натиска на САЩ ще засили и двете. Можем да видим нов супер-барон, тип "Пабло Ескобар", а също - многобройни червени милиции и партизани.

Силно уязвими са и олигархичните режими в мюсюлманския свят, които управляват с подкрепата на САЩ. Почти нито един арабски лидер няма народна поддръжка, нито пък е избиран на честни избори. Населението не е богато и има ропот. Крайните ислямисти ползват това и се превръщат в идеологическа алтернатива. Т.е. ако метрополията се оттегли, ще видим серия от ислямизирани държави. И нито Путин, нито Си Цзин Пин ще могат да се намесят. А най-малкото - Брюксел.

Съществуват и междудържавни конфликти, които са приспани. Например между Гърция и Турция. Без смазващото влияние на САЩ, тази война може да избухне във всеки един момент.

Отново може да изригне Израелско-Палестинският конфликт. Не е изключено да прерасне дори във война на Израел с Иран.

Напрежение тлее и между Индия и Пакистан, и дори - между Индия и Китай.

Но дори това не е всичко. Военните рискове са само половината проблем. Далеч по-големи са икономическите такива.

Без САЩ, ще олекнат и изгубят смисъл доларът като глобална валута, а също и институции за контрол като МВФ и СБ. Ако преди чрез финансови инструменти можеше да се нарежда на държавите какво да правят, то тези лостове изчезват. Това ще даде по-голяма свобода на местни лидери да се надигат. Като се добави фактът на ескалиращи социално-икономически проблеми, то пътят към нови фюрери и фюрерчета е открит.

Разпадът на СССР доведе до хиляди жертви в периферията на съюза. Оказа се, че вътре в него са живели взаимно не-понасящи се народи като арменци и азери. Живели са мирно.

В момента под "крилцето" на САЩ е целият свят. Всички се страхуват от тях. Предстои да забележат, че "баткото" го няма.

Дори близо до нас има подобен "замразен" конфликт. Нищо друго, освен американската база в Косово, не спира Сърбия да опита да си върне областта обратно. Което предполага тежка война с албанците, които вече са доста добре въоръжени.

Европа няма никакъв ресурс да се намеси, нито пък иска. Новата война в Косово е само въпрос на време. Защото няма признаци процесите в САЩ да се обърнат, и страната да бъде предната голяма доминираща сила. Напротив - в обратна посока ще се върви.

В момента, единствената сила, която теоретично може да замени САЩ, е Китай. Но за целта трябват гигантски инвестиции в армия, които те нямат никакво намерение да правят. И в следващите 50 години няма да има дори 10 китайски самолетоносача, нито съединения, които да ходят по целия свят. Китай се развива икономически, а не военно.

Съществува и още един проблем - как биха се приели китайски войници по света. Жълтата раса ще предизвика много повече съпротива.

САЩ са все пак "бяла нация". Белият човек управлява света от 400 години - още от Колониалната епоха. Някак се приема навсякъде да има бели и да се месят. А и по-голямата част от света, където се месят САЩ, всъщност са от бялата раса.

Изведнъж замяна на САЩ с Китай, и нахлуване на бойци с дръпнати очички, ще прилича повече на извънземна инвазия, отколкото на нов световен полицай. Т.е. Китай е ограничен и от тази гледна точка.

Но най-важният проблем и на Китай, и на Русия, е идеологически. Те нямат изградена пропагандна схема, че са "демократични държави", "най-доброто в света" и се "борят за всички хора". САЩ имаха подобна и поне доскоро - успешна "цивилизаторска мисия". Една масова намеса на Русия или Китай по света ще се приеме като агресия на диктаторски режими. Няма да може да се приеме дори повърхностно като "налагане на демокрацията"...

Всъщност, и САЩ губят тази си роля, което е част от упадъка им. Но те губят, без някой друг да получи същия кредит на доверие.

Истината е, че исторически шанс да се създаде мирен свят бе пропуснат. САЩ трябваше да ползват доминиращата си роля, за да създадат силни глобални институции, които да могат да действат после и без тях.

Но се получи обратното - САЩ решиха, че са завладели света завинаги, и институциите им пречат. Така вече дори ООН и Съветът за сигурност са една бутафория. А когато САЩ остъпят, идва хаос по-голям от преди САЩ да настъпят.

Може ли да бъде избегнато всичко това?

Не.

Единствената съществуваща възможност да се опазят САЩ е голяма война далеч от границите им, която да им донесе пари, а и да ги вкара в ролята на спасители на доброто.

В момента подобна война е невъзможна, заради съществуването на ядрените оръжия. Практически всеки голям сблъсък между супер-сили би прераснал в ядрен.

Малки войни, от типа на Иран, или дори - Турция, не биха спасили САЩ, а единствено биха ги вкарали в нови разходи.

Т.е. този път световният жандарм си тръгва, и няма нов.

А късогледите елити изобщо нямат визията да създадат нещо заместващо бързо. Достатъчно е да видим хаоса вътре в ЕС, който не може да се разбере за нищо - нито за обща отбрана, нито за бюджета, за да разберем какво ще стане и по света. Няма никакъв шанс за бързи споразумения, нови институции, правила и пр., които да поддържат реда. Всъщност - не е изключено дори самият ЕС да се разпадне, ако изчезне "големият брат"...

Какво предстои?

Никой не може да каже точно. Ще е нещо средно между тотален хаос, и регионализация. Онези, които са близо до големи сили, ще гравитират около тях и ще бъдат под тяхната закрила (но и зависимост). Това ще е сходно с феодализацията на Рим, когато народът е започнал да бяга от Центъра и да минава под крилцата на локални велможи, които да го пазят от данъци, престъпници и пр. Това сега ще направят големите сили като Русия.

Страните, намиращи се по-далеч от подобна сила - по-вероятно ще се сбият за нещо и ще настане хаос.

Ако ЕС оцелее, той ще се сближи с Русия, и ще попадне под нейното "крилце". Т.е. богатият ЕС ще плаща под някаква форма, на силна Русия да го пази. Ако ЕС не оцелее, част от него (като нас) ще пристане на Русия, а в другите е абсолютно неясно какво ще стане - дали ще е някаква агония, или ще прерасне дори във войни в Западна Европа.

Китай ще доминира в Азия, но там съществува и Индия, и има риск от сблъсъци на интереси. В Африка и Латинска Америка водеща сила няма, т.е. най-вероятно ще има хаос.

Най-вероятно ще има и глобална ескалация на тероризма. Той ще е война, която не подбира - навсякъде и във всичко.

Почти сигурно е и, че ще имаме глобална икономическа депресия, защото светът ще излезе от отворените пазари твърде бързо, и адаптацията към нов тип икономика ще бъде с големи трусове.

Случващото се всъщност не е изненадващо. Никоя империя никога не се е готвила за разпада си. Всички си мислят, и си вярват, че са вечни. Хаос е имало след Рим, с разпада на Британската и Френската империи, с разпада на СССР, ще има и сега с края на Pax Americana.

Ако се разминем без атомни бомби, а само с "интересни времена", би следвало да се радваме...

 

Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

14.01.2021

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар