Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Невиждан страх от Тръмп: Предлагат да се гласува "забрана да се кандидатира в бъдеще"...

Паниката на Дълбоката държава от един единствен мандат на Тръмп вече става толкова прозрачна, че може би е време американският народ наистина да нахлуе с пушките във Вашингтон, и да ги разгони.

При оставащи само 2 седмици до края на мандата му, тръгнаха идеи за нов импийчмънт. Тази налудничава теза се споделя от висши демократи, вкл. 80 годишната шефка на Камарата Нанси Пелоси, и от лидера на демократите в Сената - Чарлз Шумър.

Нещо повече - те зоват собственият кабинет на Тръмп да го отстрани предварително, за да не пречи.

Но какъв е смисълът на импийчмънт за президент, чийто мандат свършва след 2 седмици? Самата процедура може да е по-бавна.

Смисълът е, че ако го импийчнат, след това Сенатът има право да гласува като наказание "забрана за заемане на публична длъжност". Т.е. дори Тръмп да го махнат 1 ден преди края на мандата му, ще могат да му попречат да се кандидатира през 2024 г. Което вече се говори, че той планира.

Нещо повече - чуват се дори налудничави идеи, че импийчмънтът трябва да продължи, дори след края на мандата, т.е. когато той вече не е президент!

Тази паника на демократите, но също и на някои републиканци, показва истинската значимост на Доналд Тръмп. Той наистина ги уплаши.

Идеята да се лишава от право да се кандидатира, при положение, че не е направил нещо съществено опасно, е опит за тежка репресия. Тръмп е правил единствено политически изказвания, вкл. призова на протест пред Конгреса, но този протест беше не срещу самия Конгрес, а срещу сенаторите от собствената му партия. Които да бъдат притиснати да оспорват сертифицирането на Байдън. Тръмп не е зовал за насилие, нито за нахлуване в Капитолия.

Той никога не се отрече от твърдението си за фалшиви избори, но призова феновете си да се приберат в къщи, и да уважават полицията.

Сега истерията на демократите иска единственото по-малко нещо от смъртна присъда.

Възможен ли е импийчмънт?

За него са нужни две трети от гласовете в Сената. Там демократи и републиканци са 50:50. Не е ясно ще успеят ли да намерят 17 републиканци, които да предадат Тръмп. Той е твърде влиятелен, и всеки републиканец, който скочи срещу него, практически се самоубива политически. Републиканската партия е в ръцете му. Точно по същата причина, дори вицепрезидентът Майк Пенс няма интерес да отстранява "временно" Тръмп. После ще му е много трудно да привлече републиканци за собствените си политически планове в бъдеще.

Това е основната защита на Президента.

Злобата на демократите обаче предполага, че дори да не го импийчнат, след края на мандата му, ще започне саморазправа с него, с цел да бъде осъден и вкаран в затвора.

Идеята да са срещу него в 2024 г. е много рискова.

Трудни времена предстоят на тоя, дето посмя да посегне на Дълбоката държава. Но множеството, което превзе Конгреса, е твърдо зад него. А това не е малко.


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

07.01.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар