Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

ГЕРБ няма да заличат "Възраждане" защото те ще "дръпнат" 1-2% от БСП... Но ще ги оставят без субсидия после...

Казусът "Възраждане".
Могат ли да ги спрат от участие в изборите? Теоретично - Да. Но това едва ли е в интерес на ГЕРБ. Защото партията върши идеалната работа да "дръпне" гласове от опозицията, но без да успее да ги материализира като задмине 4%.
"Девети"  от Добри Божилов
Каква е процедурата?
Ако съдът се произнесе бързо, тогава обжалването и окончателното решение могат да се случат преди изборите. Т.е. така при "заличаване", те ще отпаднат от вота.
Сроковете са както следва:
14 дневен за обжалване пред ВКС, и 14 дневен - за произнасяне.
Общо - 28 дни максимум.
Т.е. ако съдът (първа инстанция - СГС) се произнесе преди края на настоящия месец, а после "Възраждане" обжалва в последния възможен ден, а Върховният съд използва пълните 14 дни за произнасяне, то такова ще има на 28 март. ЦИК ще може незабавно да ги заличи, и за тях няма да се гласува.
В случай, че има заговор срещу партията, може и по-бързо да се случи. ВКС може да се произнесе и на първия или втория ден - т.е. повече от 2 седмици преди изборите.
Може ли обаче "Възраждане" да бъде заличена, и все пак да получи депутати (ако допуснем, че мине 4%)?
Може. Както изглежда Софийският градски съд ще се произнесе чак след 1 месец. Т.е. около 8 март. Костадинов може да се мотае с обжалването до 22 март. А ВКС може да се произнесе едва на 14-я ден - т.е. 5 април.
А изборите са на 4 април. Веднъж проведени, депутатите са избрани, и не могат да се касират, заради заличаване на партия.
Решението на СГС да се произнесе след 1 месец изглежда сякаш съдът иска да снеме от себе си отговорността за намеса в изборите. Т.е. да не бъде сочен с пръст, че той е виновен, дори и ако решението и в полза на заличаването. Ако ВКС тръгне по същия път, "Възраждане" ще оцелее.
Ако обаче са им вдигнали мерника, могат много лесно да ги лишат от този съвсем малък 1 ден "резерв", който имат. Ако ги заличат на 2 или 3 април (3-ти е събота), ЦИК ще може да ги извади от вота.
Във всички случаи обаче, при заличаване, "Възраждане" ще изгуби субсидията си. Тъй като е малко вероятно да прескочи 4%, вероятно това е и целта на атаката срещу тях - дори и да минат 1%, после да им спрат парите.
Съществува обаче риск, при отпадане на "Възраждане", техните гласове да се прелеят към друга опозицонна сила - основно БСП. С оглед на малката разлика с ГЕРБ, това е рисково.
Поради тази причина, най-логично е да очакваме, че "Възраждане" биха били бързо заличени, ако имат шанс за 4%. И биха били оставени да се явят на изборите, ако имат по-малко. А дни след това - биха им отнели субсидията. В този случай, би се получил идеален за ГЕРБ резултат - 1% от опозиционните гласове отива в "изгорелите", а пари за партията - 0.
Всъщност, ако иска да постигне реален политически резултат, Костадинов трябва да влезе в някаква коалиция, с подобни партии, за да стигнат 4%, и самият той да вкара 3-4 депутата. В този случай е защитен и при заличаване, защото тогава коалицията би останала активна с другите партии, и кандидатите на "Възраждане" отново биха били избрани.
В настоящия вариант - явявайки се самостоятелно, партията се превръща в един от многото "лилипути", които фактически подпомагат ГЕРБ - като унищожават опозиционни гласове. Не е единствен в това. Друго подобно "мюре" се очертава да е АБВ на Румен Петков.
Най-вероятно, при заличаване, "възрожденците" бързо ще регистрират нова партия, със сходно име, и ще си имат същите избиратели. Но ще чакат до следващите избори за нова субсидия... Самите тези избори може и да са още през есента, ако се получи очакваният супер-раздробен парламент...
 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

09.02.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар