Коалиция "Задругата" се задава за предстоящите избори... "Патриотизъм с мозък"...

Тъй като Слави очевидно се отдръпва от правителство, то отново стигаме до избори. И до проекта Коалиция "Задругата". Мисля че е логично вече да си започнем кампанията...
...
Вече уточних, че това ще е коалиция в родолюбово-патриотичния сегмент, но бих искал да посоча някои разлики с доминиращото там. В момента там властва нещо, което бих нарекъл "глуповат патриотизъм". Т.е. някакви неуки хора, които не разбират изобщо логиката на съвременния свят, започват да тръбят откровени идиотщини, които биха довели държавата до катастрофа.
Например, най-важното - икономическите възгледи, биха ни докарали до пълна мизерия.
Най-голямата им глупост е, че предлагат прости решения на сложни проблеми. Което научно-погледнато, не е възможно.
Например, "излизане на България от ЕС", не е край на икономическите ни проблеми. Всъщност, това е край на проблемите с европейската бюрокрация, но е и поставяне на страната в изключително сложния "гол" свят, където не е гарантирано, че ще се справим по-добре. Има страни, които се справят - напр. Южна Корея, Сингапур, ЮАР, донякъде Чили. Но има и десетки страни, които са пълна катастрофа - Бразилия, Аржентина, Венецуела, почти цяла Африка и пр. Дори съседна Турция е почти катастрофирала със сходни идеи.
Аз в програмите на нито един патриот, не съм видял някакво разумно решение. Нещо повече - не виждам сред тях и хора, които да разбират тези въпроси, и да знаят какво правят. Т.е. хипотетично "излизане от ЕС", без да знаем какво правим, ще ни превърне по-скоро в някой от пропадналите примери, отколкото в някой от успелите.
Аз също съм за "излизане", но мисля, че разбирам начина на функциониране на света, и мога да предложа работещ вариант.
Ще ви дам един пример. Всички сме абсолютно единодушни срещу участието на МВФ и СБ в Българската икономика.
Но какво са МВФ и СБ?
Те са източник на капитал, с който да се задвижи икономиката. Капитал, който се предоставя на ужасяваща цена - предаване на цели сектори от страната в чужди ръце.
Но може ли някой патриот да ми отговори, какво бихме правили без този капитал? Как би тръгнала изобщо икономиката?
Т.е. въпросният "патриот", който ни изведе от ЕС, и ни откъсне от МВФ и СБ, от къде ще намери пари?
Поредността е следната:
В момента получаваме пари от ЕС, както и благодарение на членството си (частни банки наливат). Ако излезем от ЕС, тези пари спират (и от Брюксел, и частните). На ред идват МВФ и СБ. Ние сме патриоти, наритваме ги...
И...
Какво следва?
Следва бързо източване на валутния резерв, после идва г-н Сорос и прави една атака на омизерялата икономика. Краде колкото може от останалото ни, левът рухва, пенсиите стават по 5 долара. Нещо подобно се случи през 1996-1997 г., когато бе направен опит да сме независима държава, но без да сме подготвени за това. Да, идеята беше прекрасна, Виденов беше някакъв идеалист. Но бързо бе схрускан от глобалните мафиоти.
Същото очаква и всеки друг, който повтори този подход. Т.е. всеки един "патриот", който крещи необуздано.
Т.е. за да излезем от ЕС, трябва да се подготвим по подходящ начин за допускане на потоците от капитал у нас. Това предполага значителна работа в изключително сложната дейност на международните финанси. И хора, които знаят какво вършат. Ако си мислите, че статутът на Южна Корея или Сингапур е лесно постигнат, доста грешите. Лесно се постига статутът на Венецуела и Еритрея. Трябва много "копане" и много мозък. Един нашенски "патриот", поставен в Южна Корея, ще я превърне в по-бедна от Северната и посестрима...
Накратко - ако искате наистина "Свободна и независима България", трябва да търсите "умен и интелигентен човек", който знае как да плува сред акули като Сорос, Бъфет, Гейтс и всички останали подобни финансови мошеници. Не да ги победи, но поне да не позволи да ни изядат. Защото цялото им богатство се крепи именно на изядени като нас.
Коалиция "Задругата", с която се ангажирам лично, ще се опита да предложи това. Идеята е не толкова да влезем още на първите избори, а да отворим очите на хората, че налудничавият патриотизъм е по-опасен от настоящото полу-колониално подчинение. Защото той няма да донесе свобода, а ще донесе нова 1997 г., и ще идем пак в ръцете на МВФ и СБ. Т.е. още по-голямо робство. Това ще е резултатът.
Аз предлагам начало на мислене за "патриотизъм с мозък", което след време може да ни доведе до "свободна и независима България", до Български вариант на успелите...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

24.04.2021

 

5 коментара: