Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Играе ли отново Западът схемата от ВСВ - да въоръжи Хитлер с "изоставено" оръжие... И срещу кого ще тръгват талибаните?

САЩ са "изоставили" в Афганистан повече оръжие, от това, което притежават дори големи техни съюзници. Това е парадокс, доколкото в последните 20 години те управляваха там, имаха достатъчно възможности да изтеглят всичко, преди да обявят собственото си напускане.

"Девети"  от Добри Божилов

Моментът е подходящ да си спомним за един от забранените за обсъждане аспекти на Втората световна война - икономическата и военната помощ за Хитлер, предоставена от западните съюзници, с очевидната цел да бъде насочен срещу Русия.

Франция пада за броени седмици, въпреки че има по-голяма армия от Германия, вкл. повече от митичните "танкове". Съюзникът ѝ Великобритания първо се включва с огромен експедиционен корпус, който след това изтегля само като войници, изоставяйки техниката.

Преди това, Хитлер е оставен да плячкоса Полша, а по-преди - много по-важната Чехословакия, имаща сериозни военни съоръжения и оръжия.

От въпросната политика, нацистите получават хиляди камиони, танкове, оръдия, боеприпаси. А във Франция установяват марионетен режим, който да командва колониите, значителна част от които се сражават на страната на Германия.

"Изоставената" военна помощ за талибаните е на стойност 85 милиарда долара. За сравнение - военният бюджет на Русия, за 1 година, е 60 милиарда долара.

В натура, цитат от чужди медии: "...това са 22 174 джипа "Хъмфи", 634 бронетранспортьора М1117, 155 превозни средства МххPro с повишена защита от мини, 169 бронирани машини М113, 42 хиляди пикапа и бронирани машини, 64 363 картечници, 8 хиляди военни камиона, 162 042 преносими устройства за нощно виждане, 358 530 щурмови пушки, 126 295 пистолета, 176 оръдия, 33 хеликоптера Ми-17, 33 хеликоптера "Блакхоук", 43 хеликоптера MD530, четири военно-транспортни самолета C130, 23 самолета Embraer-314, 28 самолета Cessna 208 и 10 Cessna AS-208..."

В добавка, САЩ вече и военно подкрепят талибаните, като бомбардират техни вътрешни противници, от типа на "Ислямска държава".

Въпросът сега е, ако наблюдаваме план "Хитлер-2", срещу кого е насочен той?

Напълно може да се изключи идеята талибаните да се насочат срещу Пакистан и ислямистите там. Те са и ислямисти, и произхождат от Пакистан.

На север от тях са бившите съветски републики, които са привидно изглеждат като цел - да се дестабилизира Русия. Но самата Русия е далеч - след републиките нагоре е Казахстан, и след това е самата Русия. Т.е. доста трудно ще се стигне до удар по сърцето ѝ. А и режимите в тези бивши република са авторитарни и тоталитарни, имат солидни армии, плюс руски военни бази. И най-сетне - Русия е една от малкото страни, които не изтегли дипломатите си от Кабул, т.е. изглежда така сякаш се е разбрала с талибаните. Всъщност, има дори слухове, че те ще строят газопровод към Индия, което пряко ще обслужи Москва.

Афганистан обаче има още 2 важни граници, и те изглеждат много интересни. Едната е широка връзка с Иран, който се възприема за заплаха за САЩ и Израел. Това изглежда най-логичната мишена на "износ на революция" от талибаните. Биха създали доста проблеми в гръб на Ислямската република. И Иран все пак няма мощта на Русия, за да се противопостави.

Втората важна граница е по-малка, но все пак я има. Това е връзка с Китай. Разбира се, възможности талибаните да застрашат сериозно най-голямата икономика в света, пряко, не съществува. Но вътре в самия Китай има проблеми с мюсюлмански малцинства - основно уйгурите. И този регион е точно в близост до Афганиста.

Въпреки тоталитарния режим, уйгурите оказват доста съпротива на Пекин. А всякакви подобни движения имат свойството да се свързват с религията, в името на борбата. Т.е. силно ислямизиран Афганистан, и добре въоръжен, може да се окаже източник на подкрепа за сепаратитски сили вътре в Китай.

Това вероятно обяснява доста припрените опити на Пекин да се свърже с талибаните, и да договори икономическо сътрудничество. Вероятно се опитват да подкупят новата власт, и да си осигурят спокойствие.

Между другото, тук също има известен паралел с ВСВ. Тогава Сталин се опитва да бъде приятел с Хитлер, и дори демонтира всякакви отбранителни съоръжения по границата. В добавка - СССР осигурява щедра доставка на ресурси на нацистите, дори на цени по-ниски, отколкото те биха осигурили, ако лично експлоатираха залежите.

Това обаче не спира агресията.

Точният отговор на въпроса какво ще става, зависи от личността, или личностите във върха на талибанската власт. Войната на Хитлер с Русия е война именно на "Хитлер", а не на Германия. Много хора около него не са съгласни с нея, изтъквайки дори изгодата от мира (евтините ресурси, посочени по-горе). Но самият фюрер е обсебен от болшевиките, зад които вижда "евреите", и счита за своя житейска мисия да превземе Изтока.

В момента, за лидерството на талибаните се знае малко, особено за Върховния водач. Той самият е считан за декоративна фигура, а се сочат други командири, които са по-важни. Но истината е, че ако Афганистан ще има стабилна власт, трябва да е съсредоточена около 1 човек. Иначе избухват междуособици и безкрайна война. Ако това второто стане, американското оръжие ще иде за самоубийство на афганците. Но ако не стане, все на някъде тия оръдия трябва да стрелят...

Мисля, че развръзката ще е до месеци, а не до години...

 

Добри Божилов, писател

"Задругата""Заветът""Девети"

31.08.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар