Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Мога да закрия всеки сайт, ако имам пари... Как ЕС и СТО въведоха съвсем законна цензура чрез бутафорно "авторско право"...

В края на миналата година написах писмо до Министерството на културата, в което посочих откровено недомислие в Закона за авторското право, което позволява срещу пари, буквално да се затвори устата на всеки. Цензура.

Става дума за разпоредбата на чл.96а от Закона за авторското право, според който може да се забрани ползване на произведение (или дори лично мнение), само на база на обвинения в нарушение на авторски права, и заплащане на гаранция. Без съдът да проверява самите обвинения, да се произнася по същество, и без дори - да даде право на отговор на другата страна.

Т.е. всеки човек с пари може да се самообяви за автор на всеки един текст или мнение, да плати гаранция, и да спре ползването му. Буквално налагане на цензура в нарушение на Конституцията.

Получих отговор на писмото си до МК. Оказва се, че въпросните разпоредби са въведени по искане на СТО и ЕС. И поради тази причина - не подлежат дори на обсъждане за промяна.

Т.е. ЕС е източник на откровено идиотски и недемократични разпоредби, които накърняват дори базово човешко право като свободата на словото.

Прилагам отговора от МК - прочетете сами. Първоначалното ми писмо е тук...Добри Божилов, писател
"Сказанието"
04.01.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар