Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Закуска за идиоти - срещу Саддам - 1900 танка, срещу Путин - 73....

На всеки нормален човек му изглежда по-скоро смешно, че Украйна ще получи 70-80 западни танка, за фронт, който е около 1500 километра. На всеки, освен на мобилизираните атлатнически коментатори, които виждат "съкрушителна сила" и неминуем разгром за Русия.

Те същите говореха и за грандиозните настъпления на Украйна преди няколко месеца, в резултат на налудничавите "юруши", които струваха поне 500 хиляди убити украинци, срещу символични териториални придобивки (представени като невиждани победи).

Сега чутовните успехи спихнаха, Украйна дори мина в глуха отбрана.

И дойде времето на... танковете. Ще разбием Русия с нашите велики танкове, нямащи равни на себе си.

Добре, разбийте я. Но къде са танковете?

До момента, потвърдените бройки са 31 американски "Ейбрамс, 14 немски "Леопард-2" и 14 английски "Чаланджър". За сигурни можем да броим и полските 14 броя, макар още да няма официално решение за тях. Това са общо - 73 танка...

В речите на атлантиците, подобна мощ е достатъчна, за да сломи Русия, която разполага с около 15 хиляди танка, а дори най-оптимистичните прогнози (речите на Зеленски) сочат около 2000 от тях унищожени.

Но нека погледнем не речите, а по-обективните факти.

Западни танкове, до момента в тежка война, са ползвани само в "Пустинна буря" - срещу Саддам Хюсеин. Тогава основното ударно ядро са 1900 американска танка "Ейбрамс". Точно така - хиляда и деветстотин. Отделно има британски и на други съюзници, като общата бройка е около 3000...

Значи Саддам го борихме с 40 пъти повече танкове, от отделените за разгрома на Путин... :)

Доста по-малко разбираем, но съвсем наличен, е и един друг абсурд. Западните танкове НЕ са проектирани за настъпателни операции, а за отбранителни. Изобщо, в концепцията на НАТО, танкът е отбранително оръжие. Руската концепция е обратната - танкът се счита за основна настъпателна сила.

Това е причината, изначално на Запад да има по-малко танкове (оттук и толкова съмнения, преди да се даде всеки един танк). Този тип машини се ползват по-скоро за окопаване и поддръжка, и за запушване на пробиви, а не за настъпление.

Руската стратегия, която всъщност е и украинска, и продължава Гудериан и Жуков от Втората световна война, е за концентрирани ударни групи от танкове, които да пробият фронта. Затова и Русия има такова огромно количество танкове, които са по-прости и по-слаби от западните, но важно е количеството. Продължава се стратегията от Втората световна, когато Русия печели с доста елементарния танк Т-34, произведен в 5 пъти по-голямо количество от германските супертанкове "Тигър" и "Пантера".

Т.е. да се помага на Украйна с танкове, предвидени за отбрана, и те да се превръщат в "ударен юмрук", е смехотворно.

Съществува още една невиждана глупост, която се случва, и която е описана дори в американските анализи на Втората световна война. Това е голямото разнообразие на оръжията. Един от проблемите на Хитлер е бил многото и различни модификации оръдия, танкове, самолети и пр., които всички са си с различни части и боеприпаси, и не са взаимозаменяеми. Руснаците произвеждат по-малък като видове брой, но по-еднакви оръжия. Мунициите са универсални. Войниците от един танк лесно отиват на друг, ако оцелеят...

В момента на Украйна се дават няколко вида танкове, всеки от които ще има собствени механици, водачи, снаряди и пр. Далеч по-разумно бе да се даде един вид. Т.е. по-добре 72 "Леопарда" от този мишмаш от "Леопарди", "Ейбрамси" и "Чаланджъри", та в добавка и откъдето какво се намери стара руска техника - Т-72 (последната доставка от Мароко).

Допълнително, следва да се отбележи нещо казвано и в самите западни коментари - танковете изискват много добра подготовка на екипажите (време), но също и внимателна координация с други сили - основно авиация. Опитите от по-малки войни - на Израел и Турция, сочат че дори западни модели танкове могат лесно да се изгубят, ако се ползват неправилно, нямат пехота до себе си, или нямата въздушна подкрепа. Така Израел губи доста машини през войната 1973 г., когато авиацията му е приземена, заради нови ПВО-ракети, доставени на Египет. Турция губи 10 от 30 танка "Леопард", срещу кюрдските партизани, нямаши нито танкове, нито артилерия, и стрелящи по тях само с РПГ. Това се дължи на тактически грешки, ползването им в градове, липса на прикритие от въздуха и пр.

Та дори Руската армия "Вагнер" понесе един чудовищен резил в Сирия, когато тръгна да настъпва с танкове, без въздушна подкрепа. И няколко десетки машини заминаха - без да могат да дадат и един изстрел. Т.е. без изобщо да се стигне до тестване на обективните им качества (които при западните танкове допускаме са невиждани).

На база на всичко това, еднозначно може да се стигне до извода, че Украйна получава тези танкове не за да настъпва (към Крим и Мариопул), а за да удържи на нарастващия руски натиск и пропукванията по фронта. Ако направи това, то ще бъде правилна стратегия, защото западните танкове са отбранително средство. Ако направи "юруш", той ще е еднократен, ще представлява превръщането на всички танкове в лесна мишена на едно място, и те бързо ще бъдат "утилизирани". Да не забравяме, че Русия разполага както с авиация, така и с огромно количество тежка артилерия. Танковете са лесна мишена от въздуха, а видно дори от неспособността да спре иранските дронове, Украйна въздушна защита няма. До момента армията на Путин е унищожила вече около 3000 украински танка, т.е. знае как да го прави...

Не е логично да мислим, че западните разузнавания не знаят всичко това. От което следва, че фанфарите за бъдещи украински офанзиви са просто пропаганда, а танковете се дават в спешен порядък - за да се удържат Бахмут, Запорожие и Луганск, където има голям руски натиск.

По тази причина е и обективното иначе предупреждение, че ще трябват месеци за подготовка, т.е. не чакайте офанзивите преди лятото. Просто подготовка няма да има, а вътре ще има направо натовски екипажи, преоблечени като украинци. Поне 10 хиляди поляци и в момена са по фронтовете, а те имат подготовка и с "Леопард", и с "Ейбрамс", след като страната в последните години усилено се въоръжава.

Т.е. танковете ще са на фронта до дни, но целта им ще е да спасяват окаяното положение на Зеленски, а не да настъпват след месеци. А след месеци ще гледаме с насмешка на днешните закани, точно както сега гледаме с насмешка на заканите отпреди 3 месеца, че Украйна до декември ще е на руската граница и ще настъпва в Крим...


Добри Божилов, писател
Автор на "Задругата", "Заветът", "Сказанието", "Сенките", "Девети" и др.
26.01.2023

Няма коментари:

Публикуване на коментар