Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Изходите от война са винаги 2 - реки от кръв до "откат", или приемане, че и другият е човек...

Бих искал да кажа нещо много важно, което произтича от цялата човешка история.
То е, че започне ли война, изходите са 2. Единият е война до "откат", която значи пълен разгром на едната страна, и струва максимален брой жертви и от двете страни.
Вторият изход е да се приеме, че всяка от страните има някакви интереси и да се намери компромис между интересите. В този случай, изходът не винаги е изгоден и остават недоволни, но жертвите са минимални.
Това показва цялата човешка история - НЕ ГОВОРЯ ОТ ДНЕШНО ВРЕМЕ, нито от гледна точка на Путин, Байдън, Си или който и да било. Това е човешкият опит.
Няма никакво значение кой е бил виновен преди войната. Тя избухне ли, това са двата изхода. Времето за друго решение и умуване е било преди нея.
В момента тези изходи означават или да чакаме единият да победи (по-вероятно е това да е Русия, но никога не следва да се изключва вътрешен катаклизъм, който да обърне нещата - от типа на 1917), или слагаме на масата интересите на ДВЕТЕ страни и търсим компромис.
Т.е. трябва да признаем, че руснаците са хора и също имат интереси, а не да отричаме изначално всичко и да говорим за тежки военни събития от типа на връщане на Крим или Донбас на Украйна.
Трябва обаче да признаем, че дори фашистите в Киев също имат интереси, и може би - трябва да се приеме някакво оцеляване на фашизоиден режим там - дори за неудобство на Москва.
Трябва да признаем очевидно, че САЩ имат глобални интереси - дори далеч от територията си, имат войска и съюзници, и дори да изглежда абсурдно - тези интереси трябва да се задоволят.
Ако се признае всичко това, войната може да бъде спряна - например с подялба на Украйна, по границата Киев-Харков-Одеса за Русия, всичко останало за САЩ. Да, това е тежко решение, но то е тежко и за двете страни. Украйна трябва да се откаже от столицата си, а Русия - от практически половин Украйна, която приема за руска.
В момента властващата догма е "война до пълна победа". Това е правено през Втората световна, когато е решено да се стигне до пълен разгром на Германия. И това струва милиони убити. А за разгрома на Япония е ползвано и ядрено оръжие.
Това са фактите.
Подобен подход днес значи война, сподобна да съкруши ядрена сила, което не е ясно изобщо възможно ли е. Помислете - възможно ли е страна с 6000 ядрени ракети, изобщо да бъде съкрушена, по начина по който е съкрушен Хитлер?
Но и обратната победа не е лесна. Украйна е 40 милиона души. Там има военизиран диктаторски режим, който доброволно или принудително е мобилизирал милиони хора за войници. Има река от оръжия. Т.е. пълна победа на Русия също ще струва много.
Не е ли по-добре да седнем и да се разберем?
Повтарям - това са уроците на историята, не мои измислици...


Добри Божилов
25.04.2023


Видео:

 

1 коментар:

  1. Жеко Нанев7 юни 2023 г. в 9:52

    Здравейте г-н Божилов ! За мен е удоволствие да чета коментарите ви и да гледам клиповете ви в Youtube. Относно темата на този коментар-ами от нормална човешка гледна точка нещата наистина стоят , както вие отбелязвате. Всеки мислещ човек вижда това...Лошото в случая е, че ,,Елитите ,, не мислят като нормалните хора.
    Както е казал един мъдрец - ,,За да може злото да победи, достатъчно е добрите хора по Земята да не правят нищо! ,,
    В момента наблюдаваме заключителната или може би ,поредната фаза на поредния кръстоносен поход на западната цивилизация, доминирана от англосаксите , за овладяване на богатствата на Изтока.
    Т.е. за да може онези 10 процента , живеещи в благата на западната цивилизация, да запазят високия си стандарт на живот , останалите 90 процента трябва да го платят.
    Това е естеството, същността на капиталистическата система .
    Господата Маркс и Енгелс са я описали много добре.
    Големият въпрос в случая е, докога добрите хора ще търпят и няма да правят нищо??

    ОтговорИзтриване