Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Фалшивият "визионер" Мъск, и овцете дето вървят подире му...


"Тесла" сякаш успя да преодолее доста глупавите си чисто технически проблеми с производството и увеличи драстично колите, излизащи всеки месец. Нещо повече - търсенето на електро автомобили нараства и сякаш Елън Мъск е "прескочил трапа".
За Мъск обаче трапът е един, а за тълпите народни е съвсем друг. Съвсем реално е Мъск да произведе успешен пазарен балон, да създаде огромно търсене, след което да продаде компанията за милиарди точно на върха и. Нищо ново. Всъщност, съвсем успешно го направи Стив Джобс, който успя да накара тълпи от идиоти да плащат 5 пъти по-висока цена от производствената, за едно име.
Моделът на Мъск е съвсем същия - "Тесла" е бутиков продукт с огромна цена, а мотивацията някой да си я купи е чиста суета и фенщина. За същите пари можеш да си вземеш нормална кола с бензин, по-екологично чиста като цялостен ефект от електромобил, и от по-висок клас (например джип вместо седан). Обаче като е "Тесла" е все едно като "Епъл" - много сме "куул", много сме яки и сме модерни, в крак с "топ оф дъ топ".
Всъщност, всичко това е една огромна илюзия. Просто разумно произведен "електромобил" все още не същестува.
Концепцията на Мъск е абсолютно идиотска и това кара други големи компании, които имат инженери и учени в екипите си, да са по-предпазливи.
Идеята да се задвижва автомобил на базата на акумулатори е глупост. Не съществува акумулаторна технология, която да може в разумно място и на разумно тегло, да съхрани достатъчно ток. Мъск се опитва да ползва "литиево-йонни батерии", т.е. технология подходяща най-много за лаптоп. Всъщност, това е технология, която още не може да задоволи нормално дори мобилните телефони. Защото се налага да ги презареждаме на всеки 2 или 3 дни.
А какво остава за автомобил.
В момента една малка градска кола - например електрическият модел на "Нисан" тежи 1,8 тона! Повтарям - 1,8 тона. Повече от лекотоварен автомобил ("баничарка") при това пълен до горе. "Теслата" е от 2 тона нагоре!
Причина за това огромно тегло са акумулаторите. Те са навсякъде - в багажника, под седалките, изобщо всяко свободно място, за което се сетите, са акумулатори. Огромна част от теглото на колата са фактически "резервоарите за гориво".
Това, чисто икономически, е глупост. Идеята на превозното средство е да вози полезен товар, а не просто да вози себе си. Всеки килограм маса е разход на енергия.
Но докато цените на тока са по-ниски от тези на бензина, това кой ли ще го гледа. Обаче се пропуска нещо много важно - цената на бензина е натоварена с огромни данъци и такси, за да пълнят държавната хазна. Повече от половината от цената на нафта или бензин са данъци. При тока няма такова натоварване. Там има единствено 20% ДДС.
Именно от тази данъчна намеса произтича една от илюзиите - цената на километър на електромобил е по-ниска. Да, сега е така, когато почти няма електромобили. Но като започнат да стават повече, те ще започнат да "подяждат" държавния бюджет. Мислите ли, че правителствата ще могат да съкратят толкова разходи (за България например ще трябва да са 5-6 милиарда лева), поради липса на приходи от акцизи и данъци върху горивата? Разбира се, че не. Станат ли електромобилите масови, в цената на тока ще влязат данъци, за да се хранят пенсионери, болници и училища.
Между другото, това и сега се случва. Екологичното гориво "пропан-бутан" беше натоварено с акцизи, просто защото твърде много коли минаха на него и започнаха да подяждат бюджета. Но иначе като "еко" идея, то беше страхотно.
Т.е. илюзията за ниската цената на тока ще се изпари, станат ли масови електромобилите.
Но това е само началото на проблемите.
Електромобилът, дори с най-добрата батерия, има къс пробег. Т.е. ще се наложат чести дозареждания. Но всяко дозареждане на батерия, дори по най-бързата технология е поне 6-7 пъти по-бавно от зареждане на дизел или бензин. Представете си всяка кола на станция да се зарежда по 10 минути, вместо 1-2 минути като сега.
Това ще предполага уголемяване 5-6 пъти на почти ВСИЧКИ "бензино"-станции. Всъщност всяка такава точка за презареждане ще се превърне в огромен индустриален комплекс с персонал, охрана и пр. И всички тези станции ще трябва да са много по-начесто.
Т.е. като някой гледа сега само електромобила, забравя за погледне необходимата инфраструктура.
Тук трябва да отбележим и, че "бързите заряди" на батерии обикновено не са препоръчителни да се ползват постоянно, защото съкращават живота на самата батерия. Доколкото тя е един от най-скъпите компоненти в колата, е разумно реално да се зарежда "бавно". Т.е. в къщи. Т.е. това по-скоро би ограничило електричките до "градски автомобил".
Нека погледнем обаче още по-натам във веригата. От къде идва токът?
В момента 70-80% от световното електропроизводство идва от изгаряне на фосилни горива. Каква е логиката да гориш въглища, за да правиш ток за електромобили, след като самите въглища замърсяват много повече, отколкото нов автомобил с катализатор? Т.е. ако се отчете този ефект, ще излезе че общото замърсяване от електромобилите ще е по-голямо от настоящото!
Електромобили имат смисъл само ако имаме огромен брой ядрени централи, които произвеждат чист ток, или от някакви ВЕИ-та. Но ВЕИ-тата отпадат, първо защото имат слаба мощност и не могат да осигурят толкова много ток, колкото би трябвал при масови електро-коли. Но по-важното е друго - токът от ВЕИ е МНОГО СКЪП. Той в момента се субсидира, но за държавата ще стане непосилно да субсидира милиони автомобили на ток. Тя реално дори ще чака пари от тях (както посочихме по-горе). Т.е. ВЕИ-тата отпадат. Остават АЕЦ.
Някой да е видял гигантски ентусиазъм да се строят стотици нови АЕЦ, които да захранят "визиите" на Мъск?
И най-накрая, никой, абсолютно никой не казва какво екологично въздействие ще имат милиони акумулатори, които няма да бъдат обратно рециклирани. Пълни с тежки метали и всякакви химии, те ще залеят природата с невиждан боклук.
Направо гениално го е замислил Мъск - гори въглища и нефт за ток, зарежда акумулатори, накрая с тези акумулатори замърсява почвите с литий, олово и кадмии...
Сега ще ви обясня и правилната концепция за електрическо бъдеще, за да разберете в каква глупост се намираме.
Електрическото бъдеще се нарича "водородна икономика". Тя се състои в основата си от огромен брой АЕЦ, но по-добре ТЯЕЦ (термо-ядрени централи), каквито все още няма. Но вторите са чисти и много по-ефективни и безопасни. Но накратко - основната на системата са АЕЦ. С енергията от тях се произвежда водород (например чрез електролиза на вода) и самият водород се ползва като "акумулатор". Водородът не е гориво, а е начин да се акумулира в нещо произведената от АЕЦ енергия. Накрая този водород се обръща на ток в така наречените "водородни клетки". С този ток се задвижва всичко - автомобили, кораби, самолети, индустрия.
Това е концепцията.
Пред нея в момента има пречки. Основната е свързана с водородните клетки, т.е. с последния етап. Има чисто технически проблеми. Когато те се решат, пред водородната икономика бъдещето е открито, и това включва и водородни автомобили (а не литиево-йонните идиотии на Мъск).
Зареждането на водорода става бързо, той може да се транспортира в индустриален мащаб.
Екологично чист е.
За момента обаче, тази концепция не върви. Работи се много, но не е готова.
Вместо нея, като абсолютен фалшификат, се появяват коли на акумулатори.
Тези коли са безумно скъпи, но събуждат у "овцата" чувство за екологично величие и собствена лична "зеленина". И "овцата" купува.
А парадоксалното е, че "овце" реално са по-образовани хора, с по-добри професии - основно на Запад. Защото коли на тройни и четворни цени от на нормално возило, само такива хора си купуват. Тези хора, макар да са квалифицирани, отказват да мислят. Отказват да четат, отказват да слушат какво казват инженерите. Те просто сляпо вярват на Мъск, който е велик визионер и ще отведе човечеството към бъдещето му. Очевидно това да си "овца" не изисква непременно да си неграмотен, генетично заложено е у човека.
Но като всеки балон, и този ще изгърми. Не излязат ли водородните клетки, просто всичко ще се сгромоляса. Цените на тока ще скочат, въглищните централи ще започнат да бълват твърде много пушеци, разрастването на АЕЦ ще предизвика страхове, изхвърляните стари батерии ще предизвикат мини-еко-катастрофи по места (особено в по-неразвитите страни).
И съвсем справедливо някой ще извади най-новия модел бензинова кола, със стандарт ЕВРО 20 (например), която не отделя фактически никакви емисии.
И тогава тия дето са си купили акции на "Тесла" ще бъдат полети от доста студен водопад. А Мъск ще е избягал във вилата си на Луната, за да не може никой да го намери...

Добри Божилов
03.10.2018

1 коментар:

  1. Не сте прав, че литиево-йонните батерии стават само за лаптопи и телефони. От тях строят големи акумулаторни станции
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battery_storage_power_station
    и Мъск има сериозен дял в този бизнес.
    С останалото съм съгласен, особено с това, че засега ядрената и най-вече термоядрената енергии са най-чистият и евтин вариант. Само че първата не е мръднала технологично от 1965 година, а с втората се занимават отделни ентусиастски групи. Усилията отиват, следвайки парите, в разработка на съмнителните ВЕИ. Съмнителни, ама "зелени" и либералполиткоректни...
    Ей тези дни излезе изследване на Харвардския университет, че големите ветрогенераторни станции са далеч по-нискоефективни, отколкото се смяташе, и че - внимание! - спомагат за нагряването на атмосферата повече, отколкото изгарянето на въглища и газ:
    https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/10/large-scale-wind-power-has-its-down-side/
    Положителен екологичен ефект се очаква, но... в първите хиляда години ветрогенериране (най-вече в главите на зелените анархорадикалисти).

    С поздрави - д-р Анонимов.

    ОтговорИзтриване