Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Хитри емигранти, не си мислете, че останалите тук, ще обгрижваме и храним старите ви родители... Ще ги изоставим точно като вас...

Управляващите готвят пореден данъчен терор върху все по-малко оставащите реално работещи у нас.
От една страна, ще се вдигне максималният осигурителен доход, което ще удари основно групата на по-добре платените ИТ специалисти, които са кажи речи единствената група от млади хора, които желаят да останат в България и да раждат деца.
От друга страна, ще се повишат минималните прагове за осигуряване, което ще изсмуче пари от фирмите и ще намали предлагането на работни места.
Резултатът от всичко това ще са повече пари в пенсионния фонд и НЗОК, с които ще могат да се подкупят пенсионерите, представляващи основен електорален ресурс.
Т.е. за пореден път изстискваме все по-малкото производители, в полза на все повечето консуматори. Това е меко казано, малоумно.
Но проблемът не само в управляващите. Той е и в лумпенизирания народ - и у нас, и сред емиграцията.
Тези дни поставих въпроса, че не е вярно, че емигрантите хранят държавата, защото техните приноси са не повече от 2% от БВП. В същото време, тези, които сме останали тук, ние храним родителите на емигрантите, като им осигуряваме пенсии и здравеопазване.
И върху ми се изля река от злоба и омраза. Бил съм разделял хората, те имали право на пенсии защото са работили и т.н.
Истината обаче никак не е приятна.
Реално всеки работил по 40 години има право на пенсия. Но съществува и задължението на неговите деца да работят в България, за тази пенсия. Това удобно се пропуска.
Пенсионната ни система винаги е била такава - децата плащат пенсиите на родителите си. Преди 9 септември 1944 г. е имало малък капиталово-натрупващ фонд, който се е отнасял до ограничен кръг хора - висши политици и чиновници, банкери и пр. Това  е единствената капиталова система, която сме имали.
Всичко друго е разходо-покривно. Т.е. децата плащат осигуровки и с тях се плащат пенсиите на родителите им.
Какво обаче става, когато децата емигрират?
Всеки има право на това. Живеем в свободно общество.
Но резултатът е, че родителите остават с "права" да получат пенсии, а тези които ще ги платят, ги няма...
И не става дума само за пенсиите. И в здравеопазването е същото. Боледуват предимно възрасти хора. Разходите по лечението им следва да се поемат от децата им - чрез здравните си вноски. Но като детето е в Германия или САЩ?
Забележете, че емигриращите не взимат родителите си със себе си. Ако го правеха и ако те поемаха грижите и сметките за тях там, където живеят, добре. Но те не го правят. Оставят пасива - възрастни и болни хора, които "държавата" трябва да обгрижва. А те си живеят като млади и здрави в чужбина!
Това справедливо ли е?
А кой е държавата? Държавата, това са младите хора, останали тук. Те плащат данъци и хранят всички останали.
Когато тези млади са по-малко, данъците стават по-високи, защото трябва да изхранят и родителите на липсващите.
А от тези млади, се очаква и да раждат деца, и да ги гледат. Нали не забравяме това.
Българската държава е дълбоко разбалансирана. Хората имат само права, но не и задължения, а всичко се стоварва върху смаляваща се група отговорни работещи.
Но те също не са "идиоти". При този данъчно-осигурително-ценови терор, и те разбират, че могат да емигрират. Защо да стоят тук и да поемат всички тежести, като могат да се измъкнат? Точно като останалите.
И това се случва. В момента средно 30 хиляди души емигрират всяка година. И това не е малко. То е половината от актуалния набор. Преди години емигрираха по 80-90 хиляди, но наборът беше по-голям. Т.е. нямаме "намаление" на емиграцията. Имаме просто по-малко родени деца, които израстват, за да емигрират.
Аз самият имам деца, и ги подготвям за емиграция. Те сами ще си решат, но аз съм длъжен да им дам подходящото образование. И те ще го имат. Ще знаят езици и компютри, и ще могат да се спасят.
Себе си мога да кажа, че съм пожертвал вече. Каквото ще да става, оставам тук, пък ако ще да остана без пенсия и здравеопазване. Но за тях съм се погрижил да имат избор.
Т.е. емиграцията която гледа отвън и ми се надсмива - че те са се измъкнали, а аз им гледам старците, тази емиграция да знае, че постижението и не е кой знае какво. Ще го повторим лесно ако решим. И старците ще останат без грижа...
Но по-важният въпрос е друг. Искаме ли да направим нещо за България? За да не се случи този сценарий - всеки си спасява децата в чужбина, а тук става едно гето от пенсионери, които "държавата" трябва да обгрижва. Но самата тя не разполага с нищо.
Аз лично искам да направим. Не знам дали е възможно, но искам.
Спасяване на България, евентуално (и малко вероятно) може да мине само през "капсулиране". Тези, които сме останали, решаваме че ще се борим за нея, ще работим и ще опитаме.
Но това капсулиране, по същество означава да оставим без пенсии и без грижи родителите на всички, дето са извън "капсулата". Т.е. режем пенсиите на родителите на емигриралите, въвеждаме правило, че в бъдеще самото отпускане на пенсията ще е в зависимост от броя на работещите деца. Режем болниците, освен ако емигриралите не започнат да плащат здравните осигуровки на родителите си. Режем също така разходите за големи малцинствени групи, които паразитират върху обществото - независимо млади или стари.
С подобна реформа би се получило пренасочване на ресурси от умиращата част, която ни е оставена тук от безхаберните си деца-емигранти, към здравата и млада част, която работи и ражда.
Хипотетично, така може да се получи някакво спасение на България.
Разбира се, наясно съм, че подобно нещо няма как да стане. Няма кой да го направи, нито ще има обществена поддръжка.
Но логически погледнато, това е правилното решение. Животът в обществото е съвкупност от права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ. И те са неразривно свързани. Разкъсаме ли връзката, се разкъсва и обществото. Единственият начин да се възстанови обществото, е да се възстанови връзката. Т.е. който не си изпълнява задълженията, да губи и правата си.
В момента в България един работещ храни един пенсионер. Никъде в ЕС няма подобен абсурд. Минимумът за някакъв стабилитет е 1 пенсионер на 2 работещи, а истински здрава система е 1 пенсионер на 4 работещи.
Но в България е 1:1.
Но ще става още по-зле. След 20 години 1 останало нещастно дете, ще трябва да храни 3 или 4 пенсионера. И да ги лекува. Пенсионери, чиито деца са в чужбина...
Е, колко време ще се задържат дори най-големите идиоти на подобен тормоз. България - превърната в огромен старческо-болничен дом, и някакви глупави младежи останали за да обгрижват старците... Няма да е много дълго това време.
Съзнавам, че най-вероятно аз ще бъда един от "старците", които ще бъдат изоставени на произвола на времето. Това е. Но е неизбежно, ако не се вземат незабавни мерки и не се мине към "капсулация" веднага. Тогава част от обществото ще бъде брутално изоставена, но друга част ще оцелее.
Правата и Задълженията следва отново да се обвържат. Добре дошъл е всеки да се завърне, да работи тук, и родителите му да получават пенсии и доктори. Добре дошъл е да ги прибере при себе си, и да им плаща там здравна вноска и от своята заплата - и пенсия. Но е абсурд, наивност, и направо наглост - тези възрастни хора да се оставят на грижата на деца, които не са техни, и които излизат "длъжни" да се грижат за тях.
В момента работи точно системата "длъжни сме". Армията от старци има право да гласува, политиците вървят след тях. Не се мисли кой плаща сметката, само се търсят повече пари.
А младият човек накрая като си види нетната заплата, и вижда че единственият изход е Терминал 2.
И преди някой да ми каже да "хвана далаверите на политиците" и от там да намеря пари, бих искал да го поканя той да го направи. Аз не се справям с това, но ако някой се справи, добре е дошъл. Но ако това е просто начин някой да откаже да гледа истината, и да си вярва, че някой друг (аз) му е длъжен, то тази убеденост ще се блъсне в бетонна стена.
Сред останалите в България повечето не сме идиоти. Виждаме какво става, имаме готовност и ние да избягаме. Единственото, на което се надяваме, е все пак страната да бъде спасена. Има нещо патриотично в нас, и се надяваме...
Макар шансът да е минимален...
Омразата да започне незабавно. Форумът е свободен...
Няма обаче да промените убеждението ми. Или ще спасим част от България, или няма да спасим нищо. Това е истината. А спасената част ще е толкова по-голяма, колкото повече хора са тук и работят за страната си...

Добри Божилов
22.10.2018

22 коментара:

  1. Макар и да има логика, като цяло идеята е лудост. Да обвържеш пенсията със работещите във страната деца?!? Ами бездетните? И тогава следващата логична стъпка би била да определяш пенсиите спрямо заплатите на децата- хахахах. Аз ще ти предложа друга идея. Сегашните пенсионери не заслужават почти никакви пенсии. Защо? Защото те са лекетата, галениците на социализма. Те са хората коита през развитият социализъм, гледаха да минават метър и оставяха "другите" да работят. Хората които вечер им течаха лигите пред телевизорите по Гулденбургови и дугите. лъскави сериалчета, които псуваха скапаната Русия и скапаната държава и които в разцвета на своито 30-40 крещяха от радост когата свяляха социализма. Те са хората които през първите години на "демокрацията" оставиха истинските строители на съвременна българия- поколението на техните родители, да умрат в мизерия и с мизерни пенсии, но тогава никой не повдигна въпроса ако се сещате. На мен лично ми писна от вечните оплаквания, претенции и недоволство на тяхното скапано поколение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е текуща мярка, спрямо наличната катастрофа. Идеалният вариант е капиталова система и всеки толкова пенсия, колкото е спестил И ПАРИТЕ СА НАЛИЧНИ. Но за такава ще трябват 30 години, а до тогава България няма да съществува.

      Изтриване
  2. Мислех че си малко по умен, но всъщност си куха лейка. Попитай твоя приятел Б. Б. защо хората бягат,а всъщност това е и плана за да заличат българската държава и в крайна сметка да остате територията България, но не и държавата. Имаш много развинтена фантазия, но така демографска криза не се оправя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти си много умна лейка. Като те последвам в чужбина, кой ще храни баща ти? Тогава ти ще питаш Б.Б. защо хората бягат. Лесно се плюе, трудно се мисли. Аз поне опитвам да го правя.

      Изтриване
    2. И двамата ми родители вече не са сред живите. Мисля че бяха изработили достатъчно за това някой да се подиграва с тях сега. Някой точно като теб. Нали се сещаш че те презирам и не мога да те броя за човек. Големия философ и критик. Вземи и се скрий някъде.

      Изтриване
    3. След като не съм човек, а например куче, защо и ти лаеш толкова добре и говорим на един език. Куче си и ти...

      Изтриване
  3. По принцип харесвам материалите на Д.Божилов,но този ме разгневи в частта си за пенсионерите.Противопоставяш ги приятелю,на останалата част от народа и това ме гневи.Става въпрос за родителите ни и дядовците и бабите ни,които с по 40 год.трудов стаж вземат пенсии по 100-150 евро.Те всъщност дотират държавата,драги.От всеки такъв пенсионер се краде по най-малко 1000 лева МЕСЕЧНО.За какво трябва да работи някой за тях,има си пенсионен фонд,или поне би трябвало да има и ако го няма,окраден е и или не се управлява пълноценно,то там трябва да се търсят причините, а не в старите хора.Че още ходим по асфалт от тяхно време.Нашит БВП е по-голям от този на Сърбия,Македония,Черна гора и пр.,но там вземат по-големи пенсии от нас.Та пак помисли,преди да раздаваш присъди от последна инстанция.Ник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма никакъв пенсионен фонд. Никога не е имало. Винаги осигуровките са отивали за пенсиите на текущите пенсионери.

      Как могат да имат големи пенсии като 1 работещ храни родителите си, но трябва да плаща пенсии и на родителите на емигриралите? Просто парите се разделят и всички получават по малко.

      И тъй като на тия дето сме тук, ни става все по-неизгодно, накрая и ние ще се изнесем, и всички старци остават на произвола на съдбата. Не си мислете, че само вече емигриралите имате това право...

      Изтриване
  4. Пенсионнните вноски не са данъци, а са лични вноски в държавно или частно учреждение, което ги съхранява и работи с тях без да изплаща лихви,които би трябвало да натрупва към спестеното, което е личният спестен пенсионен фонд на бъдещият пенсионер.
    Тоест, "пенсионерът" не дължи нищо на следващото поколение, защото е спестил личен ресурс с който да осигури старините си.
    Друг е въпросът, че този личен натрупан ресурс по измамен начин е присвоен от "обслужващото учреждение", което прехвърля дълга на следващото поколение.


    ОтговорИзтриване
  5. преди малко прочетох следващото умозаключение на Б.Б. миграцията продължавала поради климатичните промени ?!... схващате , че спасението на държавата ви трябва да започне и отдолу и отгоре ...но иска се разум и дела ....с бягството нищо не става , колкото и да бягаш от себе си няма да избягаш ...мъчно ми е за вашия народ , много

    ОтговорИзтриване
  6. Господин Божилов,
    Днес дискутирахме по темата под другият Ви подобен коментар!
    Надявах се да „задълбаете“ аналитично темата, но уви. Предложеното от Вас е абсурдно.
    Социалното осигуряване е договор между всеки гражданин и държавата му, където и двата правни субекта имат конкретни права и задължения. Няма да ги изброявам – те са очевидни.
    По каква логика държавата може да се възползва от правото си да касира социални осигуровки от (не)работещите и в същото време да абдикира от задължението си да изплаща пенсии на определена група пенсионери, изпратили децата си зад граница, които са изпълнили своите задължения към държавата? Няма как да стане!
    Че системата е неадекватна на реалността, това е ясно. Че десетилетия не е коригирана – също.
    Резултатът са мизерните пенсии, които получават всички пенсионери в Родината и които покривате Вие и работещите в България с удържаните от държавата Ваши доходи.
    Това което правим ние зад граница е единствено да помогнем на нашите останали (а не изоставени) родители в България, а и не само на тях (справка отново коментара ми под предишнаата Ви подобна публикация), да изживеят по-спокойно и достойно ограбените си старини в родния си край.
    И накрая, помислете от следната перспектива. Нима емигрантите не спасяват България, носейки я в себе си зад граница и предавайки я на децата си? Живея и работя във Франкфурт, Германия и съм приятно удивен и респектиран, че имаме вече 2 български съботни/неделни училища, където децата ни изучават родния си език по програмата на МОН. Има дори място и за трето такова. В околните градове има дори още няколко такива училища. Навсякъде класовете са пълни. Нима това не е също България?
    Аз лично не искам да променям убеждението Ви, за обиди и омраза и дума не може да става, но бих се радвал да гледате на тази тема от различни ъгли. Емиграцията е личен избор, направен както емоционално, така и прагматично. Най-важното е какво ще оставим на децата си, а второстепенен взпрос е къде точно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото и училища да правите, децата ви са изгубени. Няма да са българи. Ще са германци. Вижте съдбата на децата на предната вълна емиграция (т.нар. политическа).

      По пенсионния въпрос няма какво да се повтарям - хората имат права, но ако се очаква за тях да плащат все по-малко оставащи тук, работата няма да стане. Или част ще останат без пенсии, или всички. Няма начин всички да са с пенсии, и 1 работещ да храни своите родители, и родителите на още 2 емигрирали. Няма така производителност.

      Изтриване
  7. "Т.е. режем пенсиите на родителите на емигриралите, въвеждаме правило, че в бъдеще самото отпускане на пенсията ще е в зависимост от броя на работещите деца. Режем болниците, освен ако емигриралите не започнат да плащат здравните осигуровки на родителите си."

    А тези без деца, или само с едно дете направо ще ги разстрелваме

    ОтговорИзтриване
  8. Всички отговарят с коментари с общи приказки по принцип. Никой не предлага нищо конкретно, а положението със сигурност е критично..... Но сит на гладен вяра няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Естествено. След като общи приказки са напълно достатъчно, за да оборят безумното предложение на г-н Божилов. А за "конкретни приказки" трябва анализ на данни от статистики и прогнози, които ние, обикновените граждани не познаваме. Това е работа на съответните министерства и експерти, занимаващи се на професионално ниво с темата. От тях трябва да дойдат и предложенията за промяна. Ние останалите трябва само им обръщаме внимание на проблема. Иначе става познатото "Всеки разбира от политика, футбол и жени...". Или се получават подобни "шедьоври".

      Изтриване
  9. Що за статия е това!Тези пенсионери нима не са работили по 40г за тази минимални пенсии-200 лв.! Техния принос къде е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Техният принос е в пенсиите на родителите им. Пари никога не са спестявани. Всичко се раздава веднага.

      Изтриване
  10. Зиг хайл, майн фюрер! Това веднъж го опитахме вече, и не свърши добре. Затова сега инатливото бабе което наследи фатерланда си внася цветна работна сила с надежда тя и децата й да хранят арийската раса.

    Бисер след бисер
    "Пенсионната ни система винаги е била такава - децата плащат пенсиите на родителите си." В БГ може би, другаде не е така.
    "Т.е. емиграцията която гледа отвън и МИ се надсмива" Познавам 100-тици емигранти (+ мен) и 1 не съм видял да ТИ се надсмива.
    "Сред останалите в България повечето не СМЕ идиоти." Really?
    "Или ще спасим част от България, или няма да спасим нищо. Това е истината." 'Ми тя една част се "спаси"

    Чети се преди да постваш.

    ОтговорИзтриване
  11. 4 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ИЗБЯГАХА ОТ ТАКИВА,КАТО ТЕБЕ.ТАЯ ДЪРЖАВА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ПРЕДИ ТУКА ДА ОСТАНАТ ПОД 1 МИЛИОН И ТОГАВА МОЖЕ ДА СЕ ГРАДИ НАНОВО НАЦИЯ И ДЪРЖАВА.ОТ ТИЯ ОСТАНКИ ОТ НАРОДА НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ НИЩО НЕ СТАВА.САМО АКО СИ БИЛ ЕМИГРАНТ МОЖЕ ДА ГО РАЗБЕРЕШ.ЛОШАТА НОВИНА Е ,ЧЕ ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ТОЯ ПЛАЗМОДИЕН НАРОД ЩЕ СЕ ПРОТОЧИ ПОВЕЧЕ ОТ 10-НА ГОДИНИ,САМОЗАТРИВАНЕТО Е НЕИЗБЕЖНО.

    ОтговорИзтриване
  12. Ами на тези родители на които децата са починали , как да ги върнат за да плащат?????

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте,
    ние май изобщо не сме предвидени да останем по тези земи. Господин Бижилов, ще се радвам, ако направите една статия за тежи ужасяващи факти.
    Има един доклад от ЕК, направен през далечната 2010г. Този доклад има за задача да провери капацитетите на всички страни от ЕС за приемане на бежанци. Не припадайте, но нашата Родина България е предвидена с невероятните 104.230.710 орки. Другите европейци също не са за завиждане. На страница 112 можете да видите резултатите, а на страница 98 виновните. Потърсете в мрежата и го погледнете на официалната страница на ЕК https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/e-library/docs/pdf/final_report_relocation_of_refugees_en.pdf
    Като имаме предвид, че на 10 и 11 Декември в Маракеш ще се подпписва така нареченият пакт за глобална миграция ми става ЧЕРНО пред очите. Не се оставяйте да ви будалкат със скъпи горива, информирайте се за този пакт.

    ОтговорИзтриване
  14. Забелязвам, че нахлухте и ме нападнахте ЗА ТОВА, ЧЕ ПЛАЩАМ. Но никой не казва той да плати, или как по друг начин да се направят нещата. Ето затова излиза, че тезата е вярна, колкото и да е болезнена. ТОВА Е ИСТИНАТА! Няма как 1 останал да плаща пенсиите на 4 пенсионери. А ще стане и по-зле...

    ОтговорИзтриване