Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Защо строители замазват картините на стените на Английската гимназия? Така ли ще замажем и страната ни? И цялата култура...

В момента на част от Първа Английска гимназия в София се извършва ремонт.
Но това, което ме изумява, е отношението към 2 от картините, изрисувани в миналото на стените на училището.
Те са произведения на изкуството, очевидно са вдъхновени и изобразяват познанието и светлината.
В момента някакви строители, докато оправят сградата, просто ги... замазват! Вече части от тях са унищожени.
Известно е, че повечето строителни работници са роми, които трудно четат, какво остава да им говорим за изкуство. Казали са им да работят, и те работят.
Но това училище няма ли директор? Педагогически състав? Общината няма ли кмет? Някой културен чиновник?
Самите картини в основата си са издраскани от графити, но това не е основание да се заличат напълно. Напротив - трябва да се направи обратното - да се почистят графитите и да се възстанови оригиналът.
А който драска в бъдеще - да бъде наказван!
Това ли е отношението ни към културата? И то на място, където трябва да обучаваме следващото поколение на култура...
Замазването на културата, не е ли замазване на самата България? Защото какво отличава една нация от друга, един човек от едно куче?
Отличава ги културата? Без нея, няма разлика - ставаме безформени еднакви единици...
Направих тези снимки, ако евентуално само те останат от това погубено произведение...

Добри Божилов
23.11.2018