Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Това са комерсиални продукти, издавани единствено с цел да вземат парите ви. Аз, като писател, НЕ ЗАСТАВАМ ЗАД ТЕЗИ СИЛНО СЪКРАТЕНИ И ОСАКАТЕНИ ВЕРСИИ НА ТВОРБИТЕ МИ. По-добре ги четете безплатно - на файл, от библиотека, от приятел и пр. Но купувайки книги от издателства, знайте че нищо не отива за авторите. Заклинанията, че така се поддържа българската култура, са пълна лъжа. Всичко отива у издатели и посредници. Една по една, книгите ми се преиздават от самия мен - като автор... Засега налични са третата от серията за Задругата - "Сказанието", както и "Гай Балоний". Всички така издадени книги, са в пълна нередактирана версия - средно 30-40% повече. Не хранете издателското статукво, писателите не печелят нищо...

Казарма без казарми: Каракачанов ще връща наборната служба, без да има къде да прати набора...

Безспорно е вече, че вторият най-голяма психопат в правителството, след Премиера, е военният министър. Тия дни той отново захвана темата за връщане на "наборната казарма".
С тези си усилия, Каракачанов се опитва да постигне нещо непостигано никога - да въведе казарма, но без казарми. Защото след 30 години атлантизъм и "реформи", казарми вече няма.
Вместо тях са останали няколко по-големи поделения, в които обаче не спят войници, а те си стоят по домовете. Хипотетично, ако нощем ни нападне някой, аскерът няма да може дори да се събере.
Но да оставим шегата настрана. "Казарма без казарми".
Нека за пореден път си зададем въпроса, какво точно постигаме с "казармата"?
За тия дето не са били, да припомня.
Казармата е едно събиране на младежи в нещо като военен лагер, в който те започват основно да дават караули, да мият тенджери и да маршируват. Реалното военно обучение е сведено до минимум, ЗАЩОТО Е СКЪПО.
Държавата няма възможност да провежда качествено обучение на войници, които след 1 година се уволняват, и идват следващите. Т.е. тя започва от начало.
Тук ще направя едно отклонение, за да разберете смисъла. В Американските ВВС, когато на някой пилот му изтече договорът, и дойде време да напуска, обикновено му предлагат нов - със значително увеличение на заплатата.
Защо?
Много просто - заради обучението. На държавата и е по-евтино да наеме на висока заплата вече подготвен летец, отколкото да готви нов.
Това е логиката и на професионалната армия, затова ТЯ Е ПО-ЕВТИНА!
За да постигне сходна бойна готовност с наборници, държавата трябва непрекъснато да прави тежки учения, да прахосва техника, та дори да дава свидни жертви (защото винаги има риск).
Представете си хипотетично, че един войник става истински войник след 3 учения. При професионалиста ги правим веднъж, и после всяка година по веднъж - за опресняване.
При наборника трябва да ги направим веднъж, и на втората година - отново - защото вече имаме нов набор. Това не е същият войник!
По време на социализма, имаше наборна армия, но тя беше 2 години. И кажи-речи - втората година, вече ставаш войник, и служиш за нещо. При корабите беше дори 3 години службата.
Има чисто технологични срокове за обучение, под които наборната служба е безсмислена.
Най-добрата наборна служба в света я има Израел. Там служат и мъже, и жени. И е 3 години! Но Израел е постоянно във война.
Военна служба 6-9 месеца е абсолютна глупост. Просто ще се загубят време и пари.
Да не говорим за демографските поражения. България вече е член на ЕС и децата могат да учат където си искат. Те и сега масово емигрират. Въведете една "казарма", и ще видите ВСИЧКИ да емигрират. Завършват средно и адио...
Каракачанов няма да може да събере дори циганите в тази "казарма", защото и те се научиха, и те бягат. Та дори преди средно образование.
Ако военният министър иска да получи титлата "психопат №1" на държавата, може да продължава така. Но тогава настоящият титуляр може да се уплаши, и да го изгони. Бойко не си дава шампионските титли никъде...

Добри Божилов, писател
Автор на "Задругата"

Няма коментари:

Публикуване на коментар