Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Смеем се, че глуповат западняк дал $150 хил. за банан с тиксо... За единия банан ние дадохме ядрена държава, сигурност, образование и здравеопазване...

Преди дни, очевидно силно загниващото западно общество, успя да продаде банан, залепен с тиксо, като страхотно "произведение на изкуството", за 150 хиляди долара. 
Искрени и обосновани са подигравките, в упадъка на запада няма никаква лъжа - признават го дори собствените им интелектуалци. Всъщност, единствените, които не го виждат, са българските неолиберал-атлантици, които още съзират в про-западната ориентация "манната небесна за България".
Но да оставим настрана чуждото загниване. Защото този банан е една прашинка, сравнена с всичко, което ние жертвахме, заради няколко банана повече.
Средното поколение знае, но младото - не съвсем. Преди 1989 г. имахме велика държава, която имаше някои малки недостатъци и грешки. Една от тези грешки бе липсата на банани в магазините. Управляващите не ги считаха за важни (и може би бяха прави - това са само едни банани все пак), и не осигуряваха необходимите количества. Плодовете се появяваха само по празници в масовите магазини, и се извиваха огромни опашки.
Липсата на банани се превърна в един от символите на социализма, и измести всичките му забележителни постижения - от двама души в Космоса, та до работата на всеки изпаднал циганин, превърнат в нормален човек.
Нека припомним и някои други археологически вече находки дето ги имаше тогава.
През 1989 г. българите бяха втората най-умна нация в света, след евреите. Доказваха го всякакви конкурси и олимпиади. Бяхме далеч напред, преди "големия брат" - Русия, и преди емблематични умници като арменците например. Всичко това се дължеше на уникална образователна система, пред която се бе прехласнала дори Маргарет Тачър (посетила България в качеството си на министър на образованието на UK). В училището не само имаше ред и дисциплина, не само "учител" бе престижна професия, а и се изпитваше здраво, и още по-здраво се учеше. Резултатът - само евреите останаха по-умни, може би не за дълго.
През 1989 г. българите имаха ВСЕОБЩО БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА ВСИЧКИ. То не беше търговия, а най-големият подкуп беше, че някои обичани доктори биваха затрупвани от домашни кокошки, яйца, ракия и вино - от благодарни пациенти. Думата "пари" фактически не можеше да се срещне в болниците. Никой не би го и помислил.
През 1989 г. българите имаха масово ЕВТИНИ жилища, които държавата строеше. Срокът на придобиването им бе по-кратък от сегашния. Записваш се, и след 10-15 години получаваш апартамент. За цените никой не мислеше. Всеки имаше огромни спестявания, и дойдеше ли редът, веднага се намираха левчетата. А ако случайно нямаш, държавата веднага ти отпуска ниско-лихвен заем от ДСК, и плащаш по 30 лв. месечна вноска.
Днес апартаментите са на цени, които искат 1000 лв. месечна вноска, за 30 години напред. Заробване.
Освен евтини жилища, практически всяко българско семейство имаше и някакъв имот на село. Вила, къща, нещо имаше. В събота и неделя "софиянци се изнасяха по родните си места". Но колцина в Германия имаха тази възможност? Всяко средно семейство с вила на чист въздух... Те германците нямаха дори апартаменти. Под наем живеят почти всички дори днес.
През 1989 г. България имаше гигантско селско стопанство, което хранеше половин Русия. Имахме и впечатляваща индустрия - стомана, трактори, електрокари, велосипеди, машиностроене, дори автомобили...
Върхът на всичко бе компютърната индустрия, върху чиито руини днес се крепи един от малкото ни успешни сектори - информационните технологии.
През 1989 г. имахме и модерен еко-туризъм, а не бетон-благоденствие като настоящия Слънчев бряг. От този туризъм се възползваха най-вече българите, които почиваха по 14 дни в годината на смешни цени - с карта за спане и ядене почти на "корем"....
А какво ядеше българинът? Ядеше храна.
Да, имаше време, когато консумирахме храна. Т.е. нещо с биологичен произход, предназначено за консумация на човешко същество. Не винаги сме консумирали химия, това е настоящето. Имало е време и в което сме консумирали сирене, мляко, кашкавал и месо - и всичките те истински.
При социализма имаше 2 вида сирене, но бяха истински. Сега има 220 вида, и всички са "ментета"...
Социализмът имаше и върхова култура - той създаде Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Лили Иванова, та дори вечно недоволния Кирил Маричков. Времето след социализма засега не е създало нищо подобно. А вече 30 години минаха. Защо ли нищо не се създава...
И за да завършим - социализмът имаше положителен демографски прираст, при това - нарастваше не само циганското, а и бялото българско население.
Изобщо - социализмът бе система, която май се бе справила добре. България бе 27-та най-успешна държава в света, което е абсолютен рекорд на фона на малката ни територия, ресурси и брой на хората. Това се бе случило. Това имахме...
Все пак, социализмът имаше и един голям грях - рядко имаше банани по магазините. Всъщност и такива имаше - в показните в центровете на големите градове. Но бяха малко по-скъпи. Истината е, че това, което липсваше, бяха евтините банани. Но трябва да признаем - нямаше ги.
В името на един банан, глупави западняци похарчиха 150 хиляди долара.
В името на същия банан, българинът похарчи ядрена държава, с огромна армия, безплатно здравеопазване и образование, ред, сигурност, култура. В името на банана, българинът изпрати 2 милиона млади човека в емиграция. В името на банана убихме самочувствието и достойнството си.
Е, получихме банани.
Точно както и онзи глупак със 150-те хилядарки е получил своя...

Добри Божилов, писател

3 коментара:

  1. Отец Силвестър Янакиев:
    "Ако наричаме комунистите престъпници, още по-големи престъпници ни управляват сега
    България по време на комунизма (1987 г.) е била на 27 място в света, по стандарт на живот.
    Като член на Евросъюза и НАТО, България през 2014 г., публикувано през 2015 г., е на 59 място в света по стандарт на живот.
    Около 59-мо място през 1990 г. са заемали банановите републики: Никарагуа, Перу, Еквадор. Днес България заема тяхното място на световната сцена. А около 27-мо място през 2014 г. заемат Испания и Италия, в които при демокрацията български гастарбайтери извършват мръсната, вредна за здравето, унизителна и ниско заплатена работа.
    По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението (по данни на IWF).
    Не съм фен на комунистите. Но при условие, че сегашното управление ни доведе дотук, мога спокойно да кажа, че не съм фен и на сегашното управление. Ако наричаме комунистите престъпници, (нещо, с което съм съгласен) още по-големи престъпници ни управляват сега.
    България върви надолу. Ако искаме да направим нещо, трябва да го направим сега!
    България има нужда от промяна!"

    ОтговорИзтриване
  2. Голямата лъжа за успешния соц. Цялата икономика беше на загуба всичките 45г, държавата бе фактически фалирала поне 3 пъти, издържахме се от дотациите от метрополията и препродажба на руския петрол за долари. Горбачов ни затвори кранчето и Луканов чинно спря да плаща 1990 и дойде фалита. Грабежа на заемите тогава си е грабеж но това не прави соц икономиката успешна. Другото са приказки на синчето на олигарха колко добре беше бизнеса татко като ми даваше пари.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сегашната система защо не уреди петрол от метрополията. Това 45 години да доиш, и да създадеш велика държава, си е изкуство... :)

      (Соцът не е фалирал нито веднъж, дори 1989 г. наличните активи са поне 10 пъти повече от всички възможни заеми. Предните "Фалити" са още по-кекави и са измислица на финансирани от Сорос кръгове. Всяка държава има текущи трудности от време на време. Фалит значи активите да са по-малко от пасивите. Това НИКОГА не се е случвало, всъщност никога не сме имали пасив повече от едноцифрен процент от активите)

      Изтриване