Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Жотева готви поголовна цензура над сайтове, за да спасява властта...

"Заветът"  от Добри Божилов
Обществото беше втрещено, когато Бетина Жотева се озова начело на СЕМ. Лице, което трябваше отдавна да си е подало оставката, се оказа на върха. Някакъв вид пореден пример за това какво се издига в епохата на ГЕРБ.
Но самият избор на поредно недоразумение на важен пост, е по-малкият проблем. По-големият е какво ще прави това недоразумение.
Първите заявки са доста плашещи. Жотева се закани да пребори "фалшивите новини", и това да и е първи приоритет.
Под това благовидно намерение обаче, се крие нещо далеч по-просто и по-зловещо - въвеждане на цензура. При това - не срещу фалшивите новини. Те изобщо няма да бъдат засегнати.
Ще ви обясня накратко реалността.
Фалшивите новини не могат да се спрат, защото няма дефиниция какво е "фалшива новина". Ако просто се забрани "лъжата", тогава реално ще се забрани всяка една медия, защото всяка една медия публикува и лъжи. Понякога преднамерено, понякога - по грешка. Ако се направи изключение за "грешките", тогава фактически ограничение няма, защото всеки ще има как да се оправдае.
Отделно, ако се забрани "лъжата", това фактически ще постави извън закона всички политици, които непрекъснато лъжат. Няма седмица, в която дори премиерът да не излъже нещо. Да си спомним например тръбопровода до Перник, който трябваше да е готов за 45 дни. А още не е. Има положени тръби, но той не работи, защото непрекъснато се пука. При забранена "лъжа", сега Бойко Борисов отива в затвора.
Можем да дадем и един шеговит, но напълно реален пример. По Великден хиляди попове ще идат в затвора, веднага щом произнесат фразата "Христос Воскресе". Няма никакви доказателства не само, че е възкръснал, но няма доказателства дори че лице, на име Исус Христос е съществувало. Няма никакво материално сведение, няма кръст открит, няма никакви доказателства, извън серия от сказания, написани десетилетия и дори векове, след въпросните събития. Пред никой прокурор или съдия, това не би било доказателство. Т.е. на връх Великден, прокурори ще стоят до храмовете и ще чакат да арестуват поповете.
Защо е шегата, ако не, за да си кажем Истината... :)
Има обаче още една по-важна причина, поради която истинските "фейк" сайтове не могат да се спрат.
Ако се приложи например моделът при хазарта (уреден от сега подсъдимия В.Божков), то Комисията, регулираща го, може да блокира сайтове, които не са си платили лиценза. Това обаче е бавен процес - отнема няколко седмици процедури по разглеждане на случая и произнасяне с решение. После има време за техническо въвеждане в изпълнение от доставчиците на Интернет.
От друга страна, нов сайт за фалшиви новини може да се създаде за по-малко от 5 минути. Няколко клика на мишката. И докато не мине отново цялата процедура по блокирането му, този сайт ще е активен.
Т.е. желаещите да разпространяват фалшиви новини, няма да имат никакъв проблем с това, че ще бъдат блокирани старите им регистрации.
Тук има още един нов момент. Преди години името на сайта беше важно. По-добро име - повече трафик.
Но сега не е така. Сега основният трафик идва от социалните мрежи, а в България - основно от Фейсбук. Във Фейсбук важно е не името на сайта, а заглавието на статията. Т.е. бълването на нови сайтове, в които се пускат същия тип стари заглавия, е напълно изпълним процес.
За трафика няма значение дали заглавие от типа "Бойко Борисов закла сестра си", излиза в сайт с купен домейн, регистриран в СЕМ (например), и с ясни собственици, или излиза от еднодневка, регистрирана в някоя от многобройните безплатни платформи за блогове. И без собственик, без ясен редактор, без някой да носи отговорност.
Т.е. - каквото и да направи Жотева, тя не може да спре фалшивите новини. Не и преди да има глобално решение по въпроса. Каквото изобщо не се задава в близките години.
Тогава какво ще прави фамозната медийна регулаторка?
Най-вероятната цел са останалите малко опозиционни сайтове, с ясен собственик, които все още публикуват компрометиращи факти за власта. Най-очевидните кандидати да бъдат набедени за "фалшиви" са Биволъ, ФрогНюз, Афера и пр.
Подобни медии могат да бъдат ударени, защото те не могат да се "пререгистрират" на всеки 5 минути, и защото за тях името (домейнът) са важни. Те имат сериозен трафик и извън социалните мрежи, и ще останат без него, ако започнат пререгистрации.
В случай, че властниците измислят някаква формулировка, свързана с лъжата, и тази формулировка се приложи само спрямо неудобните (защото иначе трябва да се спрат всички), тогава това би било цензура.
Като познаваме поведението на Жотева и жестокостта в мисленето и, най-вероятно точно това е целта. Управляващите си намериха точния човек да изпълни точната задача.
Трябва да се признае, че предният шеф на СЕМ - София Владимирова, бе много по-умерена и разумна. Вероятно е свързано с доста по-високия интелект и мисъл, сравнена с Жотева. Тя обозначаваше фейковете като проблем, но не гледаше с добро око на идеята СЕМ да преглежда и разрешава сайтове, и да се занимава изобщо с Интернет.
Отделен е въпросът, има ли нужда Интернет изобщо от лицензи и регулация. Такива се въвеждат при някакъв "ограничен ресурс". Например телевизионните честоти. При липса на ограничен ресурс, регулацията се оставя на пазара. Няма нужда от държавна намеса.
Заговор срещу свободното слово има. В Парламента е вече законопроект, удобно внесен от Патриотите, за борба с фалшивите новини. Сега на друг ключов пост се слага "подходящият" човек. Очевидно ГЕРБ ще опитат да направят нещо.
Отделен е въпросът дали ще успеят. Всъщност може да се получи обратен ефект - ако убият Биволъ и ФрогНюз, повече трафик ще иде у автентичния фейк.
Т.е. повече народ ще вярва, че Бойко Борисов е заклал сестра си, и по-малко - че Горанов живее в апартамент на Домусчиев. Което всъщност може да доведе до допълнителна дестабилизация на властта...

Добри Божилов, писател
10.05.2020

1 коментар: