Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

"Успехите" на Боко: Половината пари за заеми, другата половина зависят от "върховенството на закона". Т.е. ще получим нула...

"Заветът"  от Добри Божилов
Бойко Борисов се завърна с бомбастичните 29 милиарда евро от ЕС и оповести, че след такива успехи, никой няма право да му иска оставката.
Всъщност обаче, "успехът" е един грандиозен провал. Първо - Боко включва вътре и парите от редовния бюджет на ЕС, който приблизително винаги е бил ясен, и там много няма какво да се договаря.
Големият спор беше за допълнителната програма, свързана с корона-вируса.
Там ЕС се разбра за 750 милиарда евро.
Но...
360 милиарда ще са... заеми. Останалите 390 ще са грантове, т.е. безвъзмездни. Т.е. 48% заеми, 52% помощи.
Но тези пари не са разпределени равномерно. Някои страни ще получат повече грантове, а други - повече заеми. Ние сме между вторите, за разлика от Гърция и Португалия например.
Но нека се фиксираме на тази цифра: 50:50%.
Въпросните "грантове" няма да се дават безусловно. Въведено бе изискването за "върховенство на закона" при контрола над изразходването. Т.е. по-просто казано, страните дето дават парите, не искат такива като Бойко да им ги откраднат.
Съвсем очевидно е, че по този критерий сме на светлинни години от изпълнение на условията. И въпросът не опира дори само до оставките на Бойко и Гешев. Защото дори двамата да паднат, мафиотската система, която ги издигна, ще си остане. И това ясно ще се види в докладите на ЕК.
Съответно - пари няма да има.
Крайният резултат от всичко това е, че България ще може да тегли заеми, но то това Бойко и до сега си го правеше. Трупаме си дългове, кой ще ги плаща, не е ясно.
В същото време, ще трябва да направим своята "вноска" в безвъзмездните фондове, но после няма да получим нищо от тях, защото премиер с кюлчета и евра в нощното шкафче, не е много в критерия "върховенство на закона".
Т.е. реално ще излезем на "минус". Ще станем донор на ЕС и на по-богатите страни.
Браво за "успехите", Боко... Ти си велик, неповторим държавник.
И точно затова - ОСТАВКА!

Добри Божилов, писател
21.07.2020

3 коментара:

  1. Жорко 23.07.2020 в 12:21 (назаем):
    Излезе документа за решенията на срещата на върха в Брюксел. Борисов се похвали с „огромната победа“ – 29 милиарда.
    А на страница 52 от българският вариант на документа пише следното:
    „113. С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично
    подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:
    – 490 млн. евро за „Игналина“, Литва, за периода 2021—2027 г., с максимален
    процент на участие на ЕС 86%;
    – 50 млн. евро за „Бохунице“, Словакия, за периода 2021—2025 г., с максимален
    процент на участие на ЕС 50%;
    – 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален
    процент на участие на ЕС 50%.“
    Сами се сещате какво става след затварянето на Козлодуй.
    Документът в pdf е ето тук:
    https://www.consilium.europa.eu/media/45137/210720-euco-final-conclusions-bg.pdf

    ОтговорИзтриване
  2. Мария Пиргова
    Десните са на площада и ги няма в парламента. Левите са в парламента и ги няма на площада
    Протестът няма социални искания и остава далеч от реалните проблеми на хората в кризата. Парадоксалното е, че едни и същи скъсани в обществото връзки определят наличието на протест и заедно с това неговия силно съмнителен успех.
    1. Скъсаната връзка между управляващи и управлявани не се запълва от връзка на опозицията с управляваните. ГЕРБ е далеч от хората с гражданско самосъзнание. Но не е по-близо до тях нито БСП, нито друга опозиционна партия.
    2. Няма разбиране и чуване на протеста с опозицията в парламента. И едните и другите говорят за корупция във властта и липса на морал, но говорят по отделно, без никакъв синхрон или намек за взаимодействие. Десните от София са на площада и ги няма в парламента. Левите са в парламента и ги няма на площада.
    3. В парламента има вот на недоверие към правителството. Той е неуспешен, мнозинството на ГЕРБ и коалиция е твърдо за оставането си в парламента. На улицата скандират „оставка“, но парламентът не чува. Виковете са слаби, разнородни и не предизвикват усещане за тревога в управляващите.
    4. ГЕРБ има монопол на политическата власт, с изключение на президентската институция, която е със слаби правомощия. С този монопол държавата е употребена докрай на партиен принцип, целият държавен апарат е клиентела на коалицията ГЕРБ-ОП. Бюрокрацията не обслужва гражданите, тя обслужва управляващите партии и техните фирми. Монополът се разбива трудно. Виковете „мафия“ не помагат много.
    5. Гражданите на протеста са морално недоволни, но са социално индиферентни. Те нямат социални искания, сякаш икономиката на България е цъфнала и вързала, сякаш кризата не е икономическа и бизнесът е доволен. Очертава се и скъсана връзка между гражданите от една страна и профсъюзите и бизнеса от друга. Профсъюзи и бизнес са заедно против протестите. И тогава за какви протести става дума ? Млади хора са възмутени и влагат цялата си енергия да събудят обществото, но то с морал не се събужда.
    6. Президентът подкрепя протеста, но изглежда самотен като институция без правомощия срещу монопола на ГЕРБ.
    7. Борисов ще се опита да си донесе нова легитимност с парите от Брюксел, това ще вбеси още повече протеста. Но усещането за недостатъчност на силата на протеста ще остане. Защото протестът не отваря темата за харченето на парите, не говори за това, че гражданите не получиха нищо, освен безработица и фалити от кризата.
    8. Наесен, когато студентите отвън си заминат, тогава ще излязат на площада бедните и хората в безизходица с реалните си проблеми, които обаче ще бъдат друг отчаян протест

    ОтговорИзтриване
  3. "Ще станем донор на ЕС и на по-богатите страни."

    Ние винаги сме били донор на ЕС.Гигантски донор.Колко струва средното и висшето образование в България? Сега умножете по два милиона българи,добавете пропуснатите ползи от непроизведеното БВП у нас заради въпросните 2 милиона трудови емигранти,добавете огромните пазарни позиции на западните компании за сметка на нашите производители тук,получават се огромни многомилиардни нетни загуби от членството на България в ЕС досега,и огромни други щети за икономиката от пропуснатите алтернативни ползи за този период. Средното образование на един българин струва на данъкоплатеца-народа около 40 хиляди долара.За висшето да не говорим.Годишна вноска на България освен това е около 800 млн долара,един български работник създава добавена стойност средно от около 20-25 хиляди долара всяка година Х 2 миилиона български работници на Запад= 40-50 милиарда долара преки пропуснати ползи от недополучен допълнителен БВП за българската икономика.Загуба на външни пазарни позиции и вътрешен пазар за сметка на западните гиганти/тези европомощи бетонират присъствието на западните концерни и убиват всички родни производители/, и какво излиза още няколко десетки милиарди долара пропуснати ползи всяка година. И при този страшен грабеж и нееквивалентния колониален обмен между ЕС и България,ние се радваме на няколко милиарда долара постъпващи като помощи от нашите работници в ЕС и разните европомощи и финансиране от структурните фондове на Брюксел. Даже не сме и колония. Гигантски загуби в човешка сила изчисляващи се на минимум 100 милиарда долара,загубени пазари,предприятия и БВП за още толкова,800-1 млрд всяка година вноски от страна на българския данъкоплатец-народ в обмен на огризки. Тук несичтаме морални щети,огромен стрес за много българи,които си отиводха преждевременно,останали без рабута,загубили социалният си статус и.т.н. Кои са глупаците в случая? Британската империя или Османската са били по-милостиви към колониите си.

    ОтговорИзтриване