Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Епопея на охулените - Цар Фердинанд...

Цар Фердинанд е един от най-оплютите български ръководители. При комунизма той бе удобен - защото бе капиталист и буржоа. Но истината е, че той е оплют отпреди това - още от 20-те години. Охулването му стига дотам, че не му позволяват никога да се върне в България, дори когато синът му Борис е вече цар, и то с доста централизиран личен режим. Дори тогава - синът не позволяла на баща си да се върне, който е искал това да стане през 1937 г., за да види внука си (Симеончо).

Но Цар Фердинанд е направил страшно много за България. По негово време (разбира се и Стамболов има заслуги), ние ставаме най-модерната и развита държава на Балканите. И най-силната военно. Фердинанд е много умен човек и изгражда първите електроцентрали. На него се дължи и залесяването на България, вкл. днешна Витоша. Която е била един гол баир, защото по турско всичко е било изсечено. Фердинанд помага изключително много и на науката и образованието.
Защо обаче е оплют?
Първо - защото Русия се вбесява от появата на втора силна славянска държава. Тя дълги години изобщо не признава Фердинанд за княз и спъва страната ни. После - България е практически заобиколена от врагове. Всички виждат българския характер на Македония, и че ако тя се присъедини, страната става недостижима. И всички са съюзени срещу нас.
Съюзени са дори великите сили, които не искат разбутване на Балканите, и всеки се стреми да спечели Османската империя на своя страна, преди предстоящата Голяма война.
В тази среда е много трудно да се управлява - срещу всички Велики сили, и срещу Сърбия, Гърция и Румъния, съюзени.
Но е факт, че Фердинанд успява да обяви Независимостта, и също - да превъоръжи войската. И прави това, без да ни обвързва твърдо с Германия. До последните дни преди присъединяването ни в Първата световна, ние сме неутрална, а не подчинена страна.
Фердинанд блестящо печели Балканската война. Губи Втората Балканска, просто защото е нападнат от всички.  Все пак, дори тогава той опазва държавата, при това с излаз на Бяло море.
След това България печели Първата световна война на нашия фронт, и се случва за няколко месеца. Бедата е, че Германия губи в Европа, и това обръща нещата.
А да сме съюзници с Германия е неизбежно, просто защото никой друг не ни предлага Македония. Всички искат да сме им съюзници, но да се откажем от Македония. Т.е. нещо от типа на днес американците - искат всичко от нас, без да дават нищо. Тогава само германците са давали нещо, и затова сме били в съюз с тях.
Да, Фердинанд се свързва с националните катастрофи. Но той е бил в почти невъзможна ситуация. Отделно и народът, като обществено мнение, е напирал да става точно това, което е станало.
Дори след падането си, Фердинанд помага на България. Например той е много уважаван от Хитлер, който винаги е имал комплекс към липсващия му аристократичен произход. Затова и е работел с аристократи (вкл. британски принц работи за Райха до самия край на войната - ръководител на Германския Червен кръст). Фердинанд ползва тази особеност на Фюрера и много помага да връщането на Южна Добруджа. Това става, именно след решаващата дума на Хитлер, след 2 писма на Фердинанд до него.
Фердинанд има и уникални лични достижения, и можем да се гордеем, че сме имали такъв ръководител. Например той успява да осъди Великобритания да му върне конфискуваните имущества. Те са законно конфискувани, защото царят е военен враг. В замяна той самият е получил компенсация от Германия.
Но той успява да осъди англичаните, в английски съд, и си връща няколко милиона лири. Без да губи компенсацията от Германия 🙂 Което за времето го прави един от най-богатити бивши монарси! Постига го с брилятно познаване на правото и на тънкостите на съда. И го постига, въпреки огромно обществено мнение срещу това в Англия! Победен цар получава милиони лири от британските данъкоплатци!
Този човек е бил наш владетел, и е влагал всичко от себе си, за страната ни!
В последните си дни Фердинанд е питал единствено: "Кога тръгваме за България"...
Къде ли бихме били, и бихме ли съществували изобщо, ако в месомелачката, в която сме били вкарани, не сме имали подобни хора (не само той, а и други)?
(следва)

Добри Божилов
17.07.2022

1 коментар:

  1. Божилов, пълни глупости - Фердинанд е бил открит агент на англо-саксите, за които Учителя Петър Дънов е написал: "Господа англо-саксонски империалисти, никога няма да избегнете Божието възмездие за злините, които причинихте на българите и славянството!". Така че, не се излагай...

    ОтговорИзтриване