Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Соцът за 45 години не настигнал Германия! Ами монархията преди това за 66 г. настигна ли Германия?

Психо-дясната пропаганда срещу социализма има една мантра: "Ние правехме Москвичи, а Германия правеше Мерцедеси. Не ми хвали социализма..."
Сега, редно е да уточним, че през 1944 г. Германия също правеше Мерцедеси. А ние не правехме дори Москвичи. Всъщност, през 1944 г. дори каруцата бе лукс само за по-богатите селяни.
А ток и водопровод в селата изобщо нямаше. То всъщност нямаше дори във всички части на София.
България е капиталистическа и монархия 66 години - между Освобождението и 9 септември 1944 г.
За този период тя изобщо не успя да застигне Европа, дори разликата се увеличаваше. През 1940 г. земеделски депутат чете реч в Народното събрание и обяснява, че дори твърдението, че сме "земеделска нация" не е истина. "Ние крадем от хляба на бедните, за да изнасяме земеделска продукция. Никаква земеделска нация не сме, нямаме трактори, работим примитивно..."
Това е реч от преди 9 септември, да повторя.
Между 9 септември и 10 ноември, България прави най-големия скок в историята си. Като от мизерна селска страна става модерна градска, има индустрия, много високо образование, здравеопазване и пр.
Но психо-десните не сравняват началото с края. Те сравняват само края. Сравняват го с това, което е на Запад, и казват: "Ето, социализмът се провали..."
Реално не се е провалил. Успял е са скъси малко дистанцията. Може би след още едно поколение, щеше да е още по-близо. Факт е сближаването със Запада.
Разбира се, този шанс е пропуснат. Сега гоним Африка, може би напълно ще затрием и държавата.
Та дори тия дето се спасиха като емигрираха, и те благодарение на соца успяха. Защото до 9 септември всеки е можел да пътува. Но какво ще работи в Германия неграмотен селяк?
Друго си е обучен инженер.
Т.е. ако 2 милиона българи са емигрирали успешно, това е заради Бай Тошо. Макар че те тия точно емигрантите, много от тях са най-свирепи анти-комунисти.
Ама дали им би било по-добре да са овчарчета без английски език, във "великата държава на Негово Величество Борис III"...
Та пак да питам - за 66 години монархия, та и 10 години прото-фашизъм вътре, успяхме ли да настигнем Германия? Или ни липсват едни 400 години еволюция, и това е причината. А соцът почти бе направил тия години на 100, преди да го разстреляме от упор...

Добри Божилов
09.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар