Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

"Левски" ще мине по пътя на ЦСКА, колкото по-рано го направи, толкова по-разумно...

С един приятел често си говорим за футбол. Ей така, приказката да върви.
Разликата между мен и него е, че той все още гледа футбол. Дори си е купил платените канали на Домусчиев, за да гледа.
А аз от около четвърт век не гледам футбол. Откакто мутрите нахлуха, това вече не е футбол, нито е спорт. А е едно надцакване между мутри. При това, надцакване не на терена, а навсякъде другаде извън него.
Та нали, странно е, че аз още си говоря за футбол, при положение, че вече не го гледам. Мнозина ще спрат да четат този текст тук.
Другите ще се зачудят защо.
Защото аз от футбол не се интересувам, но се интересувам от бизнес, финанси и всевъзможни схеми за измами. Такова ми е образованието -  икономическо. И схемите ми се привиждат по-добре от на всеки запалянко, който не пропуска мач, и поне 3 пъти в годината го бият в полицията.
Та затова си говорим с моя приятел - той ме осветлява по футболните въпроси във футбола, а аз - по нефутболните :)
До момента, нито една моя прогноза, не е била погрешна. Въпреки че прогнозата не е футболна. А е в света на финансите, схемите и далаверите.
Една моя прогноза обаче, все още очаква проверката си. Това е въпросът дали, и кога, "Левски" ще мине по пътя на ЦСКА. Т.е. банкрут, В-група, нов собственик, и скромно и икономично - обратно в елита.
На левскарите не им се иска това да е вярно. Но да не забравяме, че никой не вярваше, че някой ще допусне ЦСКА да банкрутира. Но се случи. ЦСКА и Левски са едно и също нещо. Имат огромната публика, имат основен враг, радват се и скърбят еднакво.
И във финансите са еднакви.
Мутризацията във футбола потопи абсолютно всички отбори, но най-вече - грандовете. В отборите схемата на работа е една и съща - идва някакъв собственик, и гледа каква "далавера" може да направи. Понякога успява, понякога - не. Има печеливши участия във футбола - например ако успееш да намериш и продадеш някой играч в чужбина, или се добереш до Шампионската лига. Има и непечеливши - набутваш пари, нищо не излиза, накрая си вдигаш шапката.
Има обаче едно абсолютно ненарушимо правило, което всички спазват - НИКОГА НЕ ПЛАЩАЙ СТАРИТЕ ДЪЛГОВЕ.
Именно това правило потопява целия футбол, и именно то обрича и Левски.
Когато дойде нов собственик, той обикновено заварва стари дългове. Старият вече е направил каквото е могъл, за да изкара печалба, или поне да не е на минус. Това включва и всевъзможни неразплатени задължения, които просто оставя за следващия. Нали няма логика да си вътре с 5 милиона от клуба, и точно преди да избягаш, да платиш и примерно 2 милиона задължения...
Идва новият, вижда тия 2 милиона и решава, че е абсурдно да ги плаща. Започва да налива някакви пари - с различни схеми, и паралелни фирми, така че да не могат да му ги запорират по старите дългове. И започва да развива отбора.
Но забележете - той започва наливане в самия отбор, а дълговете остават, и си се трупат лихви. При това, новото наливане, отново се оформя като дълг на клуба. Т.е. става нещо от типа: Собственикът дава 5 милиона като заем на клуба, тези пари постъпват в сметка в Кипър, от там се плаща на играчи и за трансфери, и там постъпват приходите. Ако обаче бизнесът не успее, тази паралелна фирма в Кипър става кредитор на клуба, и реално си чака парите от следващия собственик.
И така - с всеки нов собственик, клубът по същество затъва.
Още по-зле е ситуацията, когато се намери инвеститор, който не харчи свои пари. Т.е. нещо от типа на Спас Русев или Лупи. Тогава парите постъпват в отбора, но самият мениджмънт ги управлява в своя полза. Започват едни трансфери на играчи, комисиони за мениджъри, едни договори, изобщо - започва едно голямо усвояване на тези пари.
Накрая и този инвеститор си тръгва, а сметката за следващия набъбва.
Не че той изобщо мисли да я плаща.
Дълговете на отборите са няколко вида, но имат едно общо качество - почти няма сред тях нещо, което да може да не се плати. Обикновено държавата си затваря очите и започват да се трупат дългове към НАП. Тези дългове обаче не се опрощават. Дори правителството няма право да ги опрости, дори да иска. Те са практически вечни (или до фалита на клуба). Така "по заповед на Бойко" (например), данъчните си траят и не пипат клуба. Той си живее спокойно, без да плаща данъци. Но самите данъци се трупат.
Другият основен вид задължения, са тези към футболисти и треньори. Те по принцип могат да се погасят по давност, ако някой нехае за тях. Проблемът е, че никой не нехае, и всеки знае, че рано или късно, ще трябва да му ги платят. Просто защото има схема за натиск, извън България - едни жалби във ФИФА и УЕФА, спиране на права, спиране на трансфери, на участия в турнири и пр.
Т.е. тези стари дългове, в които влизат и дълговете към старите собственици (надлежно юридически оформени), реално също стават вечни.
По тази схема ЦСКА натрупа 30-40 милиона лева дългове, и изходът бе ясен.
За Левски слуховете са, че е някъде между 25 и 30 милиона.
Факт е, че Левски в момента е по-лесният за спасяване отбор, просто защото повечето хора във властта са левскари, и доста по-лесно намира спонсори. Факт са реките от пари, които изля Виваком само за последната година.
И факт е и, че нищо не се промени. Резилът с изпуснатата купа е най-малкото нещо. Левски изля такива средства, че трябваше да е шампион, или поне да е в свирепа битка за това. Вместо това, той е безнадеждно назад, а за титлата някакъв спаринг е единствено ЦСКА, което вече мина през очистителните процедури. И което има много по-малко пари, обективно погледнато.
Всъщност, дори Левски да вземе някоя титла, това нищо няма да промени. ЦСКА рухна, точно след като взе шампионската титла. Цифрите и счетоводството са неумолими.
Огромните дългове на Левски са огромно бреме, а колкото повече пари се наливат, толкова това бреме расте. И то расте, не само чисто финансово, а и като морална тежест. Левски е едно голямо разочарование на последните години - кой ли не го спасява, кой ли не субсидира, та Бойко ли не се намеси, та дори може и пари от КТБ да са източени (през Виваком, която беше собственост на КТБ). Всички тези провали просто обричат всяко следващо начинание на провал. Поради изначалната морална и финансова тежест.
Теоретично, Левски може да се спаси чрез някакъв супер-подвиг - например да спечели Шампионската лига или поне Лига Европа. Тогава ще има река от пари, а ще се отхвърли и многогодишната тежест на провали, въпреки инвестиции. Тогава, ако някой направи разумното (което едва ли ще направи) да насочи парите към старите дългове, то отборът може да изплува.
Но това е в зоната на футболното фентъзи. Левски изобщо не може шампион да стане, купата ни да вземе, какво остава за Европа. Сигурно ще отпадне още в първия кръг.
Висящите дълговете се самоумножават с лихва между 10 и 15% на година. Т.е. Левски трупа 2-3 милиона лева нов дълг, само от лихви всяка година.
Възможности да се намират безкрайно спонсори не го спасяват. Просто не само дългът е твърде голям, но и новите спонсори отказват да плащат стари задължения.
Така изходът е ясен - агония, докато дойде фалитът. Точно като при ЦСКА.
Колкото по-рано се осъзнае това, толкова по-рано ще се рестартира отборът "на чисто".
Разбира се, тежко е това, и на феновете не им се иска да се случва. Но ще се случи.
За мен лично е позитивно, че вече не гледам футбол и не се ядосвам толкова...
А едно време и плачех като "Левски" паднеше...

Добри Божилов
10.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар