Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

БСП очевидно не може да смени Бойко, значи вече го крепи... А гротеската се доизрисува и от "майдана" като единствен шанс за промяна... :)

 
Може и неприятно да звучи, може би полит-некоректно, но БСП очевидно не може да свали Бойко Борисов. Факт са големи усилия, факт са и някои частични успехи - от типа на победата на президентските избори. Но факт е и големият провал - БСП изобщо не може да изпревари ГЕРБ, и това въпреки серия от невиждани скандали около властта, които биха съборили всяко друго правителство.
Истината е, че просто не е БСП тази, която може да акумулира достатъчно избиратели. Тя е на границата си. Каквото е могла е взела.
От тук нататък, всякакви други избиратели са резервирани - едни на антикомунистическа основа, други - на атлантическа (макар че БСП отдавна е супер натовска и европейска партия), трети не вярват на ръководство, съставено от милионери, четвърти помнят откритите коалиции с ДПС.
Просто това е лимитът. Той не е малък, партията може да има винаги над 80 депутати, може би ще вземе и четвърт или третина от кметовете догодина.
Но това НЕ Е ДОСТАТЪЧНО.
С малко лидиране на първо място, плюс партньор от типа на Патриотите, Бойко винаги ще си е на власт. Нещо повече - за БСП съществува риска, при следващи избори да влязат и т.нар. "психо-десни", които тотално ще укрепят Бойко. Просто за тях най-невъзможната коалиция е тази с БСП, по чисто идеологически причини, макар те да са доста глупави. По обективни критерии, БСП е много по-европейска партия от ГЕРБ, и е много по-близка до Радан и Христо Иванов, отколкото са мутрите на Бойко.
Но има идеология, има щампи, които не могат да се преодолеят. Радан отново ще излъже, отново ще се срамува, но никога няма да направи коалиция с БСП.
Така за червените остава само хипотетична коалиция с ДПС, и то ако ги няма психо-десните, а гласовете на БСП и ДПС са повече от тези на Патриотите и Бойко.
Това е единственият шанс за власт на БСП, и той изглежда толкова налудничав и самоубийствен, че дори червеният актив не го иска.
В ситуация, в която БСП не може да спре Бойко, то тя се превърща в негов съюзник. Корнелия държи значим дял избиратели, и с тях прави невъзможна появата на трета сила, която да измести мутрите. Т.е. за Бойко ситуацията е идеална - той е първи, а БСП получава статута на пожизнена "силна" опозиция, която го пази от всяка друга опозиция.
В настоящата ситуация на силна БСП, е невъзможно друг проект (тип "Слави Трифонов") да направи сериозен пробив. Просто няма достатъчно проценти. ГЕРБ си държи своите. БСП е силна и ефективна опозиция, и нейните избиратели ще пуснат за нея. Така за новия проект остават 10-15%, т.е. той ще се превърне в най-добрия случай в поредна "патерица" на Бойко.
До момента винаги нови големи проекти са се опирали на "изяждане" на някой от старите гиганти. НДСВ и ГЕРБ се разположиха в зоната на убитото "дясно". НДСВ дори взе доста от левицата, като застана в центъра.
Но ако двата полюса са стабилни, а Корнелия няма как да върви надолу, защото стои доста силно, то статуквото се укрепва. Бойко остава вовеки.
Може ли тогава изобщо да бъде сменен?
Теоретично - да. През 90-те години в Словакия имаше един подобен субект - Владимир Мечиар. Него го свалиха като направиха коалиция "всички срещу Мечиар". И не само я направиха, но караха така 2 мандата, в които той винаги печелеше изборите, но другите се съюзяваха срещу него. Съюзът бе буквално абсурден - все едно гейове и фашисти да управляват заедно. Много по-абсурден от съюз на ДПС и Патриотите у нас. Но в името на държавата, проявиха мъдрост, и го направиха.
У нас такава мъдрост няма. Някой да събере ДПС, БСП, Патриоти и "психо-десни", не е възможно. Така нашенският "Мечиар" ще си управлява додето е жив.
Хипотезата, която лансира Слави - за поредната "нова" партия, просто няма да сработи. Чисто аритметично няма проценти, но и самият Слави не е нова фигура и не може да се превърне в "борец със системата". Слави е стара изтъркана фигура, която е изтъркана, въпреки че не е била в политиката. Все пак, той е бил в обществения живот - в качеството си на най-популярния телевизионен водещ, често забъркван в политически дебат, а и в икономически операции.
Може ли някой друг да направи "нова партия" и да промени нещо?
Не и преди ГЕРБ или БСП да се разпаднат. Просто те държат заедно около 70-80% от гласуващите.
Възможно ли е БСП да се превърне в нещо различно от лява партия? Да създаде ляво-центристка коалиция?
Абсолютно не. Просто избирателите, извън лявото няма да и повярват. Едно е да повярват на Румен Радев, когото виждат какъв е като човек. Друго е да повярват на добрата стара "столетница", свързвана все още (макар и напълно несправедливо) с БКП и тоталитарния режим.
Може ли да има оптимизъм в този анализ?
В рамките на стандартната политика - не. Схемата е ясна, картите са раздадени. Бойко е пожизнено на власт, БСП му чисти конкуренцията и вероятно в следващ мандат ще получи голямо парче от самата власт (неофициално). Малките ще гравитират около тази система на "двойна звезда".
Единственият оптимизъм може да е извън рамките на стандартната политика. Когато една система изгуби способността да се променя сама отвътре, и продължава да се саморазлага и загнива, тогава накрая се променя отвън - с революция. Промяна може да настъпи чрез някакъв вид революционни действия, бунт, майдан. Събитията в Армения го показаха. Укрепена и непоклатима партия, тип ГЕРБ, просто бе отвяна от тълпите, и сега премиер ще става един субект с 8% на изборите.
Майданите не са добра идея, защото често се ползват от външни сили, за да подчинят държавата. Украйна и Грузия са типичен пример. Но в Армения вероятно тази намеса ще е по-малка и процесите са вътрешни.
Но с или без риск, ако политическите механизми не работят, и основната официална опозиция се превърне по същество в крепител на властта, тогава само революцията остава...
Не е ясно може ли "майданът", като вариант, да се нарича "оптимизъм". Това е личен избор на всеки...

Добри Божилов
04.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар