Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Какви са тия алпинисти, които не носят елементарен GPS за $300... Една експедиция струва $30000...

 
Аз не разбирам какво са тия алпинисти, които не носят един елементарен GPS.
Аз имам телефон, купен за 50 евро, и той има GPS. За не повече от 100 евро можеш да имаш качествен GPS с мощен еднократен предавател.
Правителството на Непал дори се готви да вкара задължително носене на устройства на стойност 300 долара, с цел да се предотвратят "фалшиви изкачвания" на Еверест.
Всички НПО по безопасността приветстват това.
Поне като закъсаш, да знаят къде да те търсят! Съвсем малко устройство, с батерия само за него. Батерията не се хаби, а се използва само при нужда. Не телефон, а авариен GPS. Ще тежи 50-100 грама!
Eдна експедиция струва 20-30 хиляди долара. На Хималаите не ходят бедни хора. Как може да няма проследяващо устройство? Дори да не е задължително, не е ли разумно да го има?
Какви са тия алпинисти, които пътуват без елементарна техника. Що за глупост се случва!
Искам да припомня, че когато загубихме Христо Проданов, той носеше със себе си радиостанция. Доста по-тежка от днешните. И известно време се поддържаше връзка с него, накрая - просто само като натискане на бутона на станцията, за да се каже, че е жив.
Що за абсурд става в момента? 30 години по-късно, многократно развита техника, и ... нищо...

Добри Божилов
11.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар