Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Това са комерсиални продукти, издавани единствено с цел да вземат парите ви. Аз, като писател, НЕ ЗАСТАВАМ ЗАД ТЕЗИ СИЛНО СЪКРАТЕНИ И ОСАКАТЕНИ ВЕРСИИ НА ТВОРБИТЕ МИ. По-добре ги четете безплатно - на файл, от библиотека, от приятел и пр. Но купувайки книги от издателства, знайте че нищо не отива за авторите. Заклинанията, че така се поддържа българската култура, са пълна лъжа. Всичко отива у издатели и посредници. Една по една, книгите ми се преиздават от самия мен - като автор... Засега налични са третата от серията за Задругата - "Сказанието", както и "Гай Балоний". Всички така издадени книги, са в пълна нередактирана версия - средно 30-40% повече. Не хранете издателското статукво, писателите не печелят нищо...

Какви са тия алпинисти, които не носят елементарен GPS за $300... Една експедиция струва $30000...

 
Аз не разбирам какво са тия алпинисти, които не носят един елементарен GPS.
Аз имам телефон, купен за 50 евро, и той има GPS. За не повече от 100 евро можеш да имаш качествен GPS с мощен еднократен предавател.
Правителството на Непал дори се готви да вкара задължително носене на устройства на стойност 300 долара, с цел да се предотвратят "фалшиви изкачвания" на Еверест.
Всички НПО по безопасността приветстват това.
Поне като закъсаш, да знаят къде да те търсят! Съвсем малко устройство, с батерия само за него. Батерията не се хаби, а се използва само при нужда. Не телефон, а авариен GPS. Ще тежи 50-100 грама!
Eдна експедиция струва 20-30 хиляди долара. На Хималаите не ходят бедни хора. Как може да няма проследяващо устройство? Дори да не е задължително, не е ли разумно да го има?
Какви са тия алпинисти, които пътуват без елементарна техника. Що за глупост се случва!
Искам да припомня, че когато загубихме Христо Проданов, той носеше със себе си радиостанция. Доста по-тежка от днешните. И известно време се поддържаше връзка с него, накрая - просто само като натискане на бутона на станцията, за да се каже, че е жив.
Що за абсурд става в момента? 30 години по-късно, многократно развита техника, и ... нищо...

Добри Божилов
11.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар