Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Нито Волен, нито Бойко или Бареков, са "българският Орбан"... Най-близо до него (евентуално) би бил Иван Костов...


Виктор Орбан се превърна в символ на надеждата не само за унгарците, но и за цяла Европа. Мнозина се опитват да го копират.
Но истината е, че у нас нямаме дори подобие на Орбан. Смехотворни са опитите на Георги Марков да изкара Бойко Борисов "българският Орбан". Съвсем очевидно, не му стига смелост. Орбан се скара с всички корумпирани евро-лидери, начело с Меркел. Бойко ги е въздигнал в свои икони, на които се моли всяка сутрин.
В момента има един смехотворен опит Волен, или Бареков, да влязат в облика на Орбан. Но това също е бутафория. Волен е маргинален политик, който сам едва ли може да влезе във властта. А когато е в нея в коалиция, абсолютно не изпълнява нищо от обещаното. Орбан изпълнява. Това е разликата - за да си голям политик, трябва да изпълняваш, и то именно непопулярните и трудни мерки, които правят страната велика.
Бареков също не става. Неговото зачеване в политиката е твърде съмнително. Народът никога няма да забрави грабежа на КТБ, а на всички е ясно, че "новият политик" Бареков от там тръгна. От телевизията на КТБ, с ресурсите на КТБ. След КТБ, и телевизията, и политическият проект потънаха. Освен това, Бареков има 5 години като евродепутат, и абсолютно нищо съществено не сме го видели да направи. Т.е. той е тестван в политиката, с отрицателен резултат.
Реално, макар да знам, че ще прозвучи еретично, но реално погледнато, единственият, който е имал шанс да стане нещо като Орбан, е Иван Костов.
Те двамата имат сходно минало. И двамата са били приятели на Сорос. И двамата са направили тежки реформи, които им костват властта след първия мандат. И двамата са авторитарни. И двамата управляват по едно и също време - Костов - 1997-2001, Орбан - 1998-2002. И двамата изнасят най-тежкото усилие по вкарване на страните си в НАТО и ЕС.
Т.е. когато говорите за Костов и го плюете за приватизация, концесии, за това че ни завлече в Европа, когато го правите, не забравяйте, че и Орбан стори същото.
Каква е разликата?
Разликата е, че когато загуби изборите през 2002 г., Орбан си остана в политика. Това е МНОГО ВАЖНА разлика. Иван Костов подаде оставката, което отвори път на серия от злополучни лидери. В политиката лидерът е много важен. Съдбата на СДС, сравнена с със съдбата на ФИДЕС е много показателна. И двете партии бяха солидно ресурсно обезпечени, след 4 години на власт. Имаха кадри и структури по места. Но в Унгария Орбан си остана лидер. Докато у нас Костов се оттегли, известно време беше "сив кардинал" от задкулисието, но когато се опита да си върне партията, загуби. След това направи своя партия, а в СДС започнаха да се изреждат некадърници - Надежда Михайлова, Петър Стоянов и т.н.
В същото време, в опозиция, Фидес започна да се възстановява. Тя загуби 2 поредни парламентарни вота, но спечели местни и Евро-избори.
През 2010 г. (заедно с Бойко), Орбан се завърна на власт с огромно мнозинство. По това време вече Иван Костов бе станал периферна фигура, едва едва стигащ до 4%.
Ако хипотетично, Костов не бе напуснал СДС, е твърде вероятно да бе повторил Орбан. Защото Орбан обра протестния вот, за да се завърне, с готова партия, със структури и политика. През 2009 г. у нас протестният вот го обра мутра-популист, а Костов му стана "патерица".
В случай на развитие, тип "Орбан", изобщо не е изключено Костов да бе стигнал до същата еволюция. И той би преразгледал отношението към Сорос, точно както го направи храненикът на Сорос - Виктор Орбан. И той би бил патриот (да не забравяме, че той е единственият, побеждавал ДПС в Кърджали). И той би ограничил мигрантите (Костов забрани, въпреки САЩ, на албанци да влизат в България). Най-вероятно и той би се скарал и с Брюксел.
И най-сетне - Костов вероятно би преоткрил и добрите отношения с Русия, както го направи Орбан. Нека не забравяме, че освен на думи, Костов никога не е бил русофоб. Нещо повече - по негово време станаха едни от най-големите руски инвестиции в българската икономика (вкл. "Лукойл-Нефтохим" именно Костов го продаде на руснаци). Костовото правителство сключи доста изгоден за Русия договор за доставка на газ и то се отказа България да участва в посредника за целите Балкани - "Топ Енерджи".
Не е ясно какво би направил Костов за вече приватизираната (от него) икономика. Би ли направил обратен завой. Орбан почти по социалистически се намеси в банките и в пенсионните фондове.
Но най-важното качество, което отличава Орбан и Костов, от клоуни, тип Бойко или Волен, е характерът. Те са силни, може да се каже - тежки, характери с голяма воля. Т.е. това са лидери. А лидер, поставен в силна властова позиция, прави съвсем различни неща от "льольо",  поставен в силна властова позиция. През 2009 г. Бойко дойде в много силна властова позиция, но със страх, нерешителност и откровено лакейничене, превърна България в най-унизената държава в Европа. Това при Костов не би се случило.
Мнозина, вкл. авторът на тази статия, считат за огромна политическа грешка на Костов, това че реши да подаде оставка. Така той по същество се самоуби, и изключи възможността да се провери може ли да получи втори шанс. При Орбан този шанс се оказа доста сполучлив за Унгария.
При нас - Баце...
Иронията на историята понякога е доста болезнена...

Добри Божилов
18.10.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар