Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Малоумници, бате... "Малусът" на ГО ще върви с колата... Ако купиш от лош водач, ще плащаш ти повече...

Това че държавата е в ръцете на абсолютните идиоти на цялата и история, едва ли е новина за някого.
Но рекордите, до които може да стигне идиотията не са известни и постоянно ги наблюдаваме.
А те се стараят.
Идеята "малусът", т.е. наказанието при Гражданска отговорност, да върви с колата просто може да ни остави без думи. До момента не е имало случай акт да се състави на кола, или тя да плати глоба. Плаща нарушителят.
Но вече не. Вече "малусът" ще върви с колата. Значи ако си купите автомобил, каран от "джигит", ще плащате повече ГО! Дори ако сте примерен шофьор със златен талон.
Какво става обаче ако мутра-джигит, след 2 години си смени БМВ-то? Новата кола ще е "чиста" и ще плати по-малко... :)
Друга гавра ще е, че от тук насетне, реално "бонус" няма да има. Т.е. настоящите цени стават базови, а започват да се трупат само "минуси". И всеки, който натрупа, ще плаща повече.
Т.е. застрахователните мутри нищо няма да загубят,  и няма да има преразпределение на тежестта към лошите шофьори. Единствено увеличението ще е към тях. Намаление за никой няма да има.
Нека погледнем обаче какво става при фирмите. Там колата няма да носи "история". Т.е. бизнесът ще е освободен от по-високи цени, ако купи "прокълната" кола. Това поставя въпроса, защо същото не важи и за частните лица? Който прави застраховката ще си има досие, и ще носи тежестите със себе си.
А ако прехвърли автомобила на друго лице, това е стандартен застрахователен риск. Ако обаче си купи друга кола, тогава и върху нея ще се вдигне застраховката, което е компенсация.
Самото прехвърляне обаче може да се ограничи като например се въведе по-висок данък при прехвърляне, ако собственикът има по-лоша история. Т.е. като плащаш скъпа ГО, ще плащаш и повече данъци? Нали логиката е да наказваме нарушителите, защо не се направи така... 
След като при фирмите ще важи, защо не и за хората? Хората втора ръка клиенти ли са?
Всъщност знаете ли какъв е смисълът? Той е просто система "бонус-малус" да няма. Ако искаха да я направят, отдавна можеха да са готови. От години се мотаят и се оправдават.
Просто не я искат. И затова предлагат подобни идиотщини, които е очевидно, че няма да се случат.
Предлагат бонус-малус без "бонус", и в добавка - всякакви малоумия, свързани с автомобили и тежести.
Ясно е, че няма да стане и остава старото - уравниловка на всички, и периодично раздуване на цената на монополна основа...
Типично престъпно поведение...

Добри Божилов
07.11.2018