Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Тръмп стана най-успешният президент в последните 100 години, като не загуби междинните избори...

Междинните избори в САЩ - тези, които са в средата на мандата на Президента, се оказаха неочакван подарък за Доналд Тръмп.
Обикновено, на този вот управляващата партия губи, защото американците искат да има баланс и никой да не доминира.
В случая обаче Тръмп не загуби, а получи нещо като равен резултат.
Очаквано, републиканците загубиха мнозинството си в Долната камара, но не с разгромяващ резултат. Преди 4 години Обама бе буквално разкъртен и отнесен.
Сега Демократите ще имат преднина от 20 гласа, което е достатъчно за мнозинство, но е далеч от 60-те гласа и големия комфорт, които имаха Републиканците срещу Обама.
От друга страна, в Горната Камара, Демократите губят места. Така мнозинството на тръмпистите ще се увеличи от 51 на 53 или 54 сенатори.
Това е много полезно, защото прави практически неизпълнима всяка идея за импийчмънт. За такъв са нужни 67 сенатори, а Демократите ще имат 47 или 46. Няма начин да намерят още 20 гласа.
При това при импийчмънт, не винаги обвинителите са единни. При опита да се свали Бил Клинтън, въпреки че Републиканците имаха 55:45 гласа, самият Клинтън спечели с 55:45. Т.е. част от Републиканците го подкрепиха. Така не можа да се получи дори "морална победа", защото иначе и 55 е доста далеч от 67.
При губернаторите Републиканците имат лек превес.
Какви ще са последствията от тези избори?
Тръмп ще може съвсем спокойно да доразчисти администрацията, защото за това са му нужни гласове само в Сената. Също те са нужни и за съдийските назначения, където Тръмп усилено налага десни и консервативни съдии. Това е важно, защото в бъдеще може да повлияе на ключови политики като аборти, хомосексуални бракове, узаконяване на мигранти и пр. В момента Републиканците имат 5:4 гласа във Върховния съд, но една съдийка-демократка е на 85 години. Ако Тръмп вземе втори мандат, не е изключено тя да се пенсионира, и тогава мнозинството да стане 6:3.
Най-вероятно скоро след изборите, Тръмп ще разчисти Министерството на правосъдието, което откровено го саботира и помпа слухове за "руската следа" в избирането му. С оглед на липсващите доказателства, най-вероятно и главният прокурор Джеф Сешънс, и специалният прокурор Мюлер ще бъдат уволнени. При мнозинство в Сената това е съвсем лесно.
Демократите от своя страна, ще получат повече възможности да пускат пропагандни балони като организират анкетни комисии и разследвания, вкл. на самия Тръмп. Те вече се заканиха, че ще изискат данъчните му декларации. Т.е. атаката по "руска" линия срещу него, ще се прелее в някакви данъчни спекулации.
Не е ясно дали Демократите имат интерес от импийчмънт, поради простата причина, че започва вече втората половина от мандата на Тръмп. Ако започне процедура, тя ще блокира в Сената, но дори хипотетично да се случи, това ще е примерно след 1 година.
А тогава... започва предизборната кампания за новите избори. Т.е. ако изгонят Тръмп, той може спокойно да се кандидатира отново, и да се завърне на бял кон.
Има обаче и още нещо. Самият Тръмп успява да мобилизира републиканците, но нищо повече. Така той е доста удобен опонент в битката за Президент. Ако на негово място дойде вицепрезидентът Майк Пенс, има шанс да спечели и леви гласове. Изобщо, това да коронясаш нов президент и той да се яви за преизбиране след 1 година само, е най-доброто за него като кандидат.
Това е една от причините Републиканците да не свалят Бил Клинтън. Тогава президент щеше да стане Ал Гор и като такъв да се яви на изборите. Които знаем на какъв "кантар" бяха и колко трудно ги спечели Буш-Младши. Ако Гор беше дошъл като действащ президент, интрига нямаше да има.
Най-важното за Тръмп обаче е какво ще стане с властта му в икономическата област. Той в момента ползва една "дупка" в законите, която му дава право "във военно време" да налага еднолично мита. Той използва войната в Сирия и в Афганистан, за да обяви собствена митническа война на Китай и да върне реалната икономика в САЩ.
Демократите са противници на тази политика и могат да я спрат чрез закон, който да върне изцяло властта за митата в Конгреса (както е в "мирно" време). Но с Републиканското мнозинство в Сената, а и с правото на вето на президента, това не може да мине.
Т.е. Тръмп ще държи инструмента "мита", а това е най-важната част от политиката му. Това е обръщането на глобализацията и връщането на протекционизма.
Най-вероятно обаче Демократите ще могат да попречат на някои от действията на Тръмп срещу миграцията, като не гласуват финансиране на стената с Мексико. Могат да блокират и опитите му да отнеме правото на всеки роден в САЩ да получи гражданство.
Не е ясно обаче доколко това ще им е изгодно, защото настоящият равен резултат на изборите, се дължи основно до голяма степен на глупостите на Демократите по въпроса за миграцията. Американците се плашат какво става и гласуват за Републиканците.
Т.е. самите Демократи ще трябва да минат в "дясно" и да не се превръщат в чучелото за боксиране, че са виновни за заливането на САЩ с чужденци.
В крайна сметка, президент да излезе "почти сух" от междинните избори е сериозно политическо постижение, което превръща в Тръмп в една от най-успешните фигури, измерени като резултати в началото на управлението си.
Това вещае, че вторият мандат е все по-вероятен. След като Тръмп толкова добре прави избори, то на главните - тези и за президент, ще има предимство...

Добри Божилов
07.11.2018