Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Сериозна заплаха: Край със свободния интернет! Вече дори чиновници по-малки от министър могат да спират сайтове!

Тихомълком, без никой да разбере, още един държавен чиновник се е сдобил с правото да... спира сайтове.
Да, прочетохте правилно. В България постепенно и тихичко се раздава власт на бюрократи за едно от най-големите възможни престъпления срещу свободата - тази на словото.
От тази години това право вече го има и... Директорът на Митниците.
Може и странно да ви звучи, но е прокарано набързо, като част от мерките за борба с нелегалния алкохол. Директорът има право да изисква от всеки сайт да сваля подобни обяви (например за домашно вино) и ако не бъде изпълнено в срок - нарежда блокиране на целия сайт.
Заради вино или ракия?
Простете, но се прилага гигантска репресия с огромни последици, със съвсем миниатюрна цел - малко увеличаване на приходите в бюджета. Това е глупава и несъразмерна санкция.
Но това не е началото.
Първо крак повлече хазартът. Известно е, че хазартното лоби си има мнозинство в Парламента и къде какъвто закон поиска, минава. Тогава прокараха Комисията по Хазарта да може да иска закриване на сайтове, които не са си платили лиценз.
В резултат - започна сеч основно над чужди сайтове, които не са регистрирани у нас, и всъщност едва ли дори са чували за България.
Тогава имаше съпротива, на могат ли Интернет доставчиците да се преборят с боговете на Хазарта?
След това обаче, както и се очакваше, и други сектори започнаха да искат същото. След хазарта, право да блокира сайтове получи и Комисията за финансов надзор. С цел, разбира се, да ограничи сайтовете, които са... без лиценз.
Основна мишена отново са чуждестранните сайтове за валутна и търговия с акции. Те са лицензирани там, където са регистрирани, но не вадят лицензи за всяка държава по отделно.
Но нали е лесно, и нашенския чиновник това обича - и давай ще блокираме сайтове.
Сега и "Митниците".
Както е тръгнало, скоро всеки чиновник, на който нещо му пречи свободата, ще намери това лесно решение. Искам власт да закривам сайтове.
Което е безумно, идиотско, това е пълна гавра с демокрацията.
Утре ще закрият торентите. Разбира се - нарушават авторските права, а тези права са по-важни от домашната ракия. Щом за нея може, и за това може.
Ще затворят и "Читанка". И тя нарушава авторските права.
После - как забравих, ами големият бич на днешния ден - фалшивите новини. СЕМ, или друг държавен орган, ще получи права да блокира сайтове с фалшиви новини. Покрай тях може да минат и неудобните. Нали властта определя коя новина е "фалшива". Например не е фалшива новина изказване на висш прокурор, че телефон "тайно" е внесен на Банев, но пък е подслушван. Няма нищо фалшиво в този оксиморон. Но е фалшива новина, че няма нито една умряла коза в Странджа 6 месеца, след като всичко трябваше да е "леш"...
След фалшивите новини може да ударим и "дискриминацията". Някой, който пише срещу "европейските ценности", разбира се няма място в Интернет. След като Европа е казала, че трябва да има гей-бракове и джендъри, значи е морално и правилно да се спре всяко говорене срещу тях. Срещу "езика на омразата"...
После ще дойде БНБ. Интернет заплашва стабилността на банковата система. Може някой да пусне слух и да разори банка. Ще изгорят спестяванията на хората. И това е по-важно от ракията!
А, забравихме ли - основният враг на Европа - Русия. Тя официално е агресор, въоръжава се, иска да ни нападне. Това е ВОЕННА ЗАПЛАХА. След като спираме ракията, ще оставим ли на военна заплаха да публикува каквото иска в Интернет? Разбира се, че не! Цензура на всяко изказване в полза на Русия!
Ако ви изглежда невероятно - върнете се на ракията и виното, и на ФОРЕКС търговците. При тях вече се случи! Факт е!
Бюрокрацията обича властта да забранява.
А в България ситуацията е пълна гротеска. По същество власт да забраняват имат чиновници, които са по-ниско дори от министър! Шеф на митниците, шеф на хазарта, шеф на финансовия надзор.
Ние сме по-жалки дори от страни, в които има официална цензура - напр. Китай или Иран. Там съществува единен държавен орган, който цензурира. Ние тук разхвърляме огромни правомощия из дребни чиновници. Дори цензурата не можем да направим както трябва...
Но важният въпрос е - искаме ли да има цензура? Ще жертваме ли своя свободен Интернет, заради шефа на митниците, или заради хазарта?
Кое е по-важното - максималната печалба за определени сектори, или свободата на хората?
Не сме ли минали доста опасни граници?
Демокрация без свобода на словото не може да съществува.
И или ще имаме демокрация, или ще имаме хазартни, митнически и финансови интереси... И всеки друг интерес, по-важен от гласа на хората...
Всички цензурни механизми над Мрежата следва незабавно да се отменят. Но странно, защо ли не виждам нито една партия да надигне глас за това? Странно защо ли тихомълком минава всичко...
Сигурно защото нито една партия изобщо не се интересува от обществения интерес. Всеки си гледа само своето - субсидията, постовете и облагите от все по-тираничната власт...
Крушението е пълно - свободата е едно лицемерие, тя не съществува, може би чака своята революция. Историята сочи, че винаги когато свободата по един или друг начин, изчезне, скоро идва и революция...

Добри Божилов
08-01-2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар