Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

F16 е "Втора Истанбyлскa конвенцuя"... Наложат ли ги ГЕРБ насила, ще се срутят точно преди изборите...

Скандалната сделка за Ф-16, който ще спечели, след промяна на условията на търга, най-вероятно ще пропадне.
Това ще стане в Парламента, където правителството е ясно без мнозинство по този въпрос.
Патерицата "ВОЛЯ" има последователна позиция, че никакви изтребители не са ни нужни. Сходна е позицията и на Валери Симеонов, който докато беше в кабинета, дори влезе в пререкания с Каракачанов.
АТАКА твърдо са обявили, че са против Ф-16.
А вчера дойде и решителният глас с 80 депутата от БСП - и те са против.
Твърдо за самолетите са само ГЕРБ, а ВМРО ще го направят "по принуда". Видно е, че и Каракачанов не е много щастлив от избора и два пъти се дистанцира.
Но като военен министър, той и депутатите му, не могат да гласуват "против".
Нищо обаче не пречи някой от тях да отсъстват удобно.
Общо ГЕРБ и пълната група на ВМРО имат 108 гласа.
БСП, АТАКА, НФСБ и ВОЛЯ също имат 108. Възможно е да са 107, защото има 1 отцепник от БСП, който не е много ясно как ще гласува.
Извън тези 2 групи, остава единствено тази на ДПС, която не е обявила никаква позиция. Американският посланик се среща с Ахмед Доган и се снимаха, което е някакъв признак, че гласовете са осигурени. Но не много сигурен.
В посока на осигуряването сочат и връзките на ДПС с Русия, която има интерес да бъде избран Ф-16. Защото първият от тези самолети ще дойде след 8-10 години, а до тогава ще поддържаме и плащаме за МИГ-29. Освен това, Ф-16 е антична разработка, изобщо не може да се мери със съвременните руски самолети и ПВО. Т.е. тук Русия няма да има никакъв опасен враг.
Т.е. има сериозни признаци, че ДПС биха подкрепили кабинета, макар позицията на ДПС винаги да е несигурна.
Това обаче ще бъде фактически самоубийство за ГЕРБ точно преди изборите. Ако най-важната сделка, най-натоварена с корупция, мине с подкрепата на ДПС.
Подобни схеми може и да се правят, но не се правят преди избори.
Дори най-герберските социолози дават 1-2% аванс пред БСП. Това значи фактически равен брой евродепутати, което ще е триумф за Корнелия. Но ако стане тази сделка, неодобрявана от 80-90% от народа, ГЕРБ ще загубят много поддръжка. Тези самолети са нещо като "втора Истанбулска конвенция". Ако ги прокарат насила, ще бъдат срутени електорално.
В тази ситуация, за ГЕРБ е по-добре да стане някаква бъркотия в парламента и сделката да не мине. Или поне да не мине най-важната част - вдигането на тавана на цената.
Защото американците едно е сигурно в цялата им история - никога не продават на загуба.
Отказът от Ф-16 ще предизвика "отдъхване" в обществото и ще даде глътка въздух на властта.
Няма да я спаси окончателно, защото е затънала в серия други скандали, но поне няма да я повлече неудържимо надолу.
За ГЕРБ е жизнено важно да спечелят Евроизборите дори с 1 глас, за да остане морално оправдание да държат мандата. В тази ситуация, никакви рискове не са препоръчителни, дори по нареждане от Вашингтон.

Добри Божилов
09-01-2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар