Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

"Грандиозната" победа на ГЕРБ е с 9%, БСП грандиозно губи с 8%, ВМРО избира 2 евродепутати с 2,4%... Буря от величие в "чаша вода"... :)

Това, което виждате в заглавието, е обективната истина. Цялата ни политика, гордост и надменност на политиците, са буря в чаша вода.
При това, аз не ползвам фалшивите данни на ЦИК за "броя избиратели", които скоро ще бъдат повече от населението на страната. Изчислявам на база на истинския брой избиратели, които са 5,9 млн., по данни на НСИ за населението над 18 г.
Това са избирателите, всичко друго е измама и партийни схеми. Ако бих ползвал официалните данни, катастрофата на партиите би изглеждала още по-голяма. Но и реалната е гръмка.
Нито една партия няма двуцифрен брой привърженици.
Ето това е важният резултат от изборите.
Общо са гласували около 30% от хората. И причината за това е, че негласуването се приема като "шут за всички". Така е в България, не е нещо друго!
На запад по-малко гласуват, защото имат огромни заплати и изобщо не се интересуват от политика. Но в по-бедни общества, народът е политически активен, защото се надява на промяна. И масовото негласуване е точно "шут" за всички, а не незаинтересованост от "разкош".
Активността вероятно би била по-висока, ако имаше евро-скептична партия. В тази посока вървеше БСП, тя опитваше да се превърне в "Ляв Орбан". И почти бе успяла. Щеше да отвее ГЕРБ с минимум 10-15% разлика, когато за нея гласуват евроскептици, русофили, орбанисти и пр.
Но появата на Станишев в листата уби всичко това. БСП загуби изборите още на Пленума си, а ГЕРБ триумфираха. Пропадането на проекта "ляв Орбан" приключи изборите, а евроскептиците фактически бяха пратени в къщи. И с това се свали избирателната активност допълнително.
Малкият брой гласували направи доста политици да си повярват, и да си мислят, че са големи. Но победата на ГЕРБ с 9% избиратели изобщо не решава проблемите му в общество, в които стотици хиляди народ вече буквално искат да ги "разчекнат" и да ги бесят по уличните стълбове. На ГЕРБ не са им "простили", както жизнерадостно съобщи Габриел. То за нея риск няма, тя ще се скрие утре в Брюксел. Но тия тук може да го отнесат по-тежко. Защото апартаменти, имоти, къщи за гости, и тепърва имащите да излизат офшорки - всичко това не е простено. Прошка от 9% не се дава.
На фона на почти никой негласувал, изгря и нова звезда - ВМРО. Тя има шанса да вкара дори 2 евродепутати с около 2,4% избиратели. Всъщност ръстът при нея са само тези 0,4%, защото тя винаги си е имала 2% твърди. Това е базовият електорат на Каракачанов, той винаги си е разполагал с него, винаги гласува, и е по-дисциплиниран от този на ДПС. Т.е. нищо героично няма - не ВМРО расте, а тълпите не гласуват отвратени от всички.
Все пак, малък ръст има. И той се дължи на огромната реклама с билбордове и по медиите, то където Джамбазки не слизаше. Т.е. в тази кампания е положено сериозно усилие и финанси. Но по-важната причина за ръста е серията от компроматни атаки срещу ВМРО, които изиграха обратен ефект. Джамбазки сега трябва да разцелува всички дето го плюха в кампанията, защото "лоша реклама няма". Това е азбучен пример. Охулването повече влияе като привлича вниманието, отколкото намалява резултата, заради негативната информация. ВМРО фактически бяха напомпани от реката от помия срещу тях.
Все пак обаче, основната заслуга си остава на апатията. Без този тотален срив в активността, никакъв "патриотичен успех" нямаше да има. Големият провал на ВМРО е очевиден - те не успяха да привлекат евроскептичния вот, който отпадна от БСП, когато Бойко им набута Станишев в листата. Нищо не привлякоха, а именно при тях би трябвало да отиде. Но просто евроскептиците не приемат ВМРО за патриоти изобщо.
На тези избори има един безспорно много успял. Това са психо-десните, които отново възкръснаха. Невероятно, но факт - случи се. Генерално за българската политика това не е добре, защото техните идеи са ретроградно упадъчни. Те са за някаква загиваща вече Европа, за гей-бракове, джендъри, те са някакъв вид "либералстващи" у нас. Т.е. те не са "десни" реално, а са леви - носители на неолибералния модел, който вече катастрофира в Европа.
Но в тактически план, успехът им може да се окаже важен. Те са единствените, които могат да "ядат" избиратели от ГЕРБ. БСП от ГЕРБ не може нищо да вземе, но психо-десните делят общо пространство. Вчера Антон Тодоров сипеше огън и жупел по тях, на него те са му по-голям проблем от БСП.
Защото доста от електората на ГЕРБ всъщност гласува "от немай къде" - от страх от "комунистите", от страх от "Русия", от страх "да не излезем от ЕС". Сега ако имат втора алтернатива - и тя е далеч над 4%, това ще подкопава ГЕРБ.
Успехът на Радан също се дължи на ниската активност, в която "сините каски" на Иван Костов изглеждат много. Говорим за под 2% от избирателите, които обаче винаги гласуват. И като основния народ не гласува, те изплуват.
Политическата система очевидно крушира напълно. И очаква да се роди нещо ново. Дали през лятото това ще направи Слави Трифонов, не е ясно. Той няколко пъти отлага проекта си, и с това уби импулса му. Направи и няколко улитания към ГЕРБ, с които разочарова поддръжниците си. Но все пак - той е единственият, който изглежда с потенциал да направи нещо. И вероятно ще опита.
На тези избори се случи нещо като "социология" за този бъдещ опит. Кандидати като Иванчева, Григорова и Минчо Христов, практически без кампания, взеха доста гласове. Това е тест за "отчаян анти-системен вот", който търси да пробие. Съвсем възможно е Слави да се се превърне в нещо като "голяма Иванчева". Той има и финансовия ресурс, и хората, и натрупаната инерция.
Когато се укрепи вчера, Бойко не разбра нещо много важно - той се укрепи спрямо БСП, а не спрямо народа. С една отвратителна намеса във вътрешните работи на червените, успя да ги бие и да предотврати превръщането им в мощната вълна, която да го отвее. Но тази вълна чака своя шанс. Народът не е простил, а поредното окопаване на ГЕРБ, единствено го гневи повече и олихвява злобата. Накрая може народът да реши всичко и без избори... Ето на тази заплаха Бойко нищо не е отговорил. Той дори я прави все по-голяма...

Добри Божилов
Писател, автор на "Задругата"
27.05.2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар