Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Вторият пенсионен стълб е пълна измама - схема за изсмукване на пари от пенсионерите, за да си раздават по 200 хиляди лева заплати...

През 2021 г. така нареченият "втори пенсионен стълб" започва да плаща първите пенсии. И стана ясно, че сумата от тези пенсии, и държавната пенсия, ще е по-малка, отколкото ако не си се осигурявал за "втора пенсия".
И в момента властта, и пенсионната олигархия, панически се опитва да "оправи нещата" и да прикрие пълния банкрут на този модел.
И какво измислиха? Най-голямото им достижение е да гарантират "брутните вноски", т.е. никой да не получи по-малко, отколкото е внесъл, вкл. като се отчитат таксите.
Гениално...
Само че "капиталовият стълб" има смисъл единствено ако реализира доходност, която да се капитализира. И от това накрая да дойде сума, която е 3-4 пъти над чисто спестеното. Наистина така става, дори при средна лихва (доходност) от 4-5%.
Но пенсионните дружества са пълни идиоти и некадърници, не разбират нищо от инвестиции, и не могат да осигурят дори тази доходност средно годишно. Съответно - моделът не работи.
И тъй като нямат доходност, "великите мениджъри" се хранят от... такси. Това им е основният приход. Готови пари от "такса-управление". Между другото, същия фарс е и в банките. Които вече не печелят от лихви и лихвени разлики, а от такси.
За подобна "услуга", някой "мениджър" да получава десетки хиляди левове месечна заплата, си е чист грабеж. Голямата заплата на теория е, "защото си много умен", докарваш печалба, и от нея идва. Нещо повече - самата заплата се оформя като процент от печалбата. И наистина - ако докараш на фонда 1 милиард лева печалба, взимай 100 милиона, купувай си частен самолет и вила в Монако.
Само че такова нещо няма. Печалба няма. Но високите заплати остават, финансирани от... такси.
С което... сумите по партидите в отделни години дори НАМАЛЯВАТ.
Бутафорията е пълна, но се е образувала пенсионна олигархия от чиновници и собственици на фондове, които ги източват, и си траят. А държавата ги прикрива.
Но да се върнем на принципа на "капиталовия стълб". Такъв да съществува е безсмислено, ако се гарантира просто спестеното. Само от него няма никакъв начин да се получат достойни пенсии. Да направим проста сметка.
Игнорираме инфлацията. Ако 40 години внасяш 5% от заплатата си, то ще се съберат пари, равни за заплатата ти за 2 години. Например ако си взимал 1000 лв., ще имаш спестени 24000 лв. Ако допуснем, че живееш 20 години след пенсия, то с тази спестена сума, ще си осигуриш едва 100 лв. пенсия! А ако живееш 10 години след пенсия, ще получиш 200 лв. Разбирате, че това е пълен абсурд - подобна спестовна пенсия трудно може да осигури и 20% от дохода преди пенсиониране. А в момента държавната пенсия осигурява около 40%, и това се счита за ниско. Целта е да е 60-70%.
Всичко това е възможно, но само ако капиталовият стълб има доходност. Тя е основният смисъл от съществуването му. Действително, ако имате дори смешни 5% доходност, то за въпросния период ще се съберат над 70 хиляди лева. Виждате разликата. И върху тях, с продължаващо олихвяване, дори при изплащането на пенсията, ще се получат 600 лв. пенсия. 60% от заплатата преди това.
Ето това е моделът. Дори Алберт Айнщайн е установил, че "сложната лихва" е едно от най-големите достижения на човечеството. Което може да му осигури голямо благосъстояние.
Но това е на теория, а у нас не управлява Айнщайн. Управлява Бойко Борисов...
А надолу по веригата са "малките бойковчета", които осигуряват същото ниво на интелект на всяко ниво от обществената йерархия. Казано по-грубо - нашите пенсионни фондове са пълни идиоти, те ни лишават именно от тази голяма полза - наречена "доходност", която всъщност е 70-80% от бъдещата ни пенсия. И ни "гарантират", и то "с много зор", единствено спестената първоначално сума.
И тук изключихме инфлацията. Но инфлация съществува. Дори да ползваме официалните числа, които са намалени по политически причини, но дори тях да ползваме, то за 40 години, по 2-3% инфлация, ще се получи намаляване на реалната стойност на парите около 3 пъти. Т.е. дори тия 100 лв. дето ще ви дадат, реално ще са 30. Смешно нали...
Фактически, единственият резултат от съществуването на частните  фондове е, че част от вноските за пенсия отиват в тях, а не в НОИ. С което де факто се ощетяват настоящите пенсионери, защото получават по-малки пенсии. Самият НОИ е на голям дефицит, и държавата го допопълва с пари от данъци. Значи - там има дефицит, но ние отделяме част от приходите за частници, които да си дават огромни заплати и да източват самите фондове...
И за да ви "успокоя", да повторя, че същото е и в банките. Те вече не печелят от лихви и от доходност, а от такси. Готови лесни пари, с които се поливат "великите банкери и мениджъри, дето ви управляват парите"...
Частните пенсионни фондове и банките са паразитни звена в икономиката, които най-добре да се закрият. Най-добре да има една банка (БНБ) и таксите ще са много по-ниски.
Това е истината за псевдо-капитализма, до който стигнахме. Система на крадци и непроизводителни кърлежи...

Добри Божилов, писател

4 коментара:

  1. Добри, откъде да започне човек? Че частното пенсионно осигуряване в БГ е обир спор няма но проблема не е само в грабителите - живеем в период на глобални, рекордно ниски лихви. Да наричаш 5% лихва "смешна" - и то усреднена за 40г - е арогантно и нереално, и няма нужда да даваш за пример американския фондов пазар (където аз съм инвестиран и където сме върху поредния балон). Пенсионните фондове по целия свят са задължени да инвестират нискорисково. Същия проблем имат и банките - по целия свят. Докато не започне растеж (инфлационен или не) - ще си живеем в обърнатия пазар на такси за услуги и мизерия. И всички се мъчим.

    Това с нищо не променя факта за обирджийската система в БГ - която ти преди може би 10г ни казваше тук че щяла да ни направи богати. Просто всяко спестяване или инвестиция в БГ е най-малкото глупаво: БГ е нелошо място за харч и иху-аху но да се пести и инвестира ... все едно да давам назаем на наркоман ... с баща - полицейски началник - чакай да си вземеш парите дори без лихва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Действително, и аз вярвам, че капиталовата система би следвало да е решението, особено с оглед на разрастващия се фалит в държавната. Но това, което стана тук, е пълен обир. Не може хора учили и преучили, с висше образование, голям опит къде ли не, да не могат да докарат 4-5% доходност. Тогава ЗАЩО получават тези гигантски заплати. Ето като не стават за нищо, ето един източник на доходност - назначаваме чиновници с по 800 лв., те само ще вкарват пари в ДЦК, то може и направо компютър да го прави. И така ще се освободят пари (от намалените заплати) за доходност.

      Но не е така - взимат си огромните заплати, които би следвало да се дават заради "мениджърските" им умения. А не правят нищо. Та и с такси доят.

      Без доходност, капиталовият стълб е безсмислица. Само със спестеното, нищо не става.

      Изтриване
  2. Разбира се за това си прав.Не знам дали този стълб е задълживтелен в БГ но ако е - това е обир. Проблема с мениджърите се решава лесно като по света - малка фиксирана заплата и останалото бонуси за перформънс. Но това ако бяхме нормална а не мафиотска държава.

    Ето тук ретърна на най-големия пенсионен фонд в света, норвежкия. Той е на 5.9% годишна усреднена за 40г, което приемам за постижимия максимум
    https://www.nbim.no/en/the-fund/returns/
    Ако просто бяхме копирали техните инвестиции да, вероятно щяхме да постигнем 4-5% преди такси: но когато обемите ни са малки и трябва да се плати на хрантутници за нищо тия плащания изяждат доходността до под 4%.

    Искам да кажа че в среда на 12г+ от рекордно ниски лихви да се иска от нов, БГ пенсионен фонд да прави над 4% е твърде много. Корупцията и Бг не са единствения фактор за провала на 2-рия стълб, все пак - все пак - има силни, основни, обективни крайно неблагоприятни фактори

    ОтговорИзтриване
  3. Фискалният резерв сринат с 4,1 млрд. за 3 г. след куп заеми и излишъци, защо?
    Фискалният резерв на България намалява от 14,2 млрд.лв през септември 2016 година до 10,1 млрд.лв. през последния отчетен от Министерството на финансите месец - септември 2019 г, съобщиха икономистите от ЕКИП – млад мозъчен център на специалисти, които медийно се представят със сайта си ekipbg.com.
    Интересно е стопяването на резерва дори само тази година. Тя стартира при 10,518 млрд.лв. на 31 януари, а само 8 месеца по-късно вече резервът е стопен на 10,14 млрд. Неясно е къде са отишли тези 320 000 000 лв. И обяснението не е в минимални отрицателни лихви в рамките на стотни от процента.
    Особено при положение, че само за 3 месеца страната ни пусна облигационни заеми от 1 милиард лева, уж с цел да запълнят точно фискалния резерв. Което означава, че в момента той би следвало да бъде с 1,3 млрд. лв. повече, отколкото през януари, а не с 300 млн. лв. по-малко.
    Ако някой изведе логиката, че сме плащали 8 - те Ф - 16 за 2,2 млрд.лв., нека има предвид, че точно с толкова – 2,2 млрд. лв., спадна бюджетният излишък насред годината. Тоест, именно оттам би следвало да са взети парите за самолетите. Ако не са, интересно е да се обясни къде са отишли въпросните 2,2 млрд.лв?
    Държавата не спря да тегли кредити, които винаги бяха обяснявани именно със захранване на резерва. Не спря да декларира и излишъци през годините. Къде са тези милиарди, щом не са в резерва?
    Не, не са в плащания по дългове, понеже големите предстоят едва през 2023 г., която е далеч. А догодина ще изтеглим още 2,2 млрд. лв. заем, както е записано в бюджет 2020.

    ОтговорИзтриване