Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Бойко рестартира бракуван язовир, който може да рухне всеки миг, за да спасява Перник... Надвисва водна катастрофа над Самоков...

В пореден опит да прикрие управленската си глупост и корумпираност, правителството на Бойко Борисов роди ново безумие.
Ще доставя вода от язовир "Белмекен" до Перник.
Това ви казаха публично. И отново излъгаха. Това правителство е умело само в едно  - да лъже убедително.
Връзка между язовир "Белмекен" и София не съществува. Има единствено един канал между Белмекен и язовир "Бели Искър". По този канал от водосбора на "Белмекен" (т.е. преди него) в момента се прихващат води и се пращат в "Бели Искър".
От там трябва да тръгнат към София, и после - остър завой по нова тръба към Перник. На изображението можете да видите схемата (източник: НЕК).

Защо обаче не ви казаха, че ще вземат води от "Бели Искър", а от "Белмекен", а името "Бели Искър" не се споменава никъде?
Защото този язовир е един от най-старите в България и вече е в състояние на "бракуване". И това не е моя измислица, а е констатация на ред инженери и държавни органи, вкл. на управлението на ГЕРБ. 
Включително последното предупреждение е от 2017 г. Публикация* на БНР:
"...При строителството на язовир "Бели Искър" са допуснати пропуски, които могат да доведат до разрушаване на стените при земетресение и тогава ще бъдат наводнени село Бели Искър и половината община Самоков, предупредиха от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България. Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви:
Ние всички алармираме да се предприемат необходимите мерки не само за укрепване на стената на яз."Бели Искър", който се намира над всички населени места в община Самоков, но също така и за изграждане на една система, която да предупреждава всички тези населени места по поречието на цялата река..."
По въпроса за безопасността на язовира има дори прокурорски проверки, но разбира се - всичко у нас се потулва и "забива", защото ако проверка покаже нещо нередно, някой управник трябва да иде в затвора.
А най-големият скандал е, че дори вътре в самото правителство има противоречия кой трябва да стопанисва язовир "Бели Искър", т.е. кой трябва да плати за ремонта му. Естествено, никой не иска. Последния скандал беше между областния управител на Област София, МРРБ, Столична община, и Софийска вода. Областният категорично отказа да му прехвърлят цялата отговорност за "Бели Искър", с което той да е виновен за състоянието на язовира и за последващи аварии. Целият скандал е отразен в пресата, например в тази публикация** на в."Капитал".
"Бели Искър" фактически е  в "неизправно частично работоспособно състояние". Констатацията е на МРРБ. Стената е стара (още от царско време). Не е проектирана за земетресения. С времето конструкцията е отслабена. Дори в самия начален план има слабости, които правят язовира опасен, дори като чисто нов. Всичко това са констатации на експерти, могат да се видят във въпросната публикация.
Т.е. решението за този язовир е просто да не се ползва, поне докато не се извърши основен ремонт. За който спорят всякакви чиновници и всеки вдига ръце. Вкл. това се случва по време на настоящото правителство. До момента, сериозен ремонт не е извършен***.
Сега "изведнъж" Бойко Борисов реши да напълни язовир "Бели Искър" и от там по Рилския водопровод - до София, и после от София - нова тръба до Перник.
Тук изниква нова серия от лъжи. Доставките на вода за Перник нямало да засегнат София. Но това предполага да има свободен капацитет в Рилския водопровод, както и в тръбите в самата София, за да мине "транзит" водата. Не е ясно има ли подобно нещо. Ако няма, просто ще трябва да се орежат доставките за част от София (не заради липса на вода, а заради липса на тръба), за да се пусне вода на Перник. Рилският водопровод осигурява вода на около 20% от София. Т.е. 300 хиляди души. Перник е нови 120 хиляди. Дали има 30% свободен капацитет в тръбата, за да стане всичко безпроблемно? А и да има, натоварването на максимум на тези и без това амортизирани тръби, дали няма да доведе до повече загуби, аварии и дори до спиране на водата на част от София?
Разбира се, възможно е всичко това да е просто поредната лъжа на Бойко Борисов. Възможно е просто Перник да се върже със София и да черпи вода от язовир "Искър". А цялата останала бутафория да е за прикритие. Защото София също не е с гарантирани количества и ако след година-две се стигне до режим тук, да може се скрие Бойко, че никога не е взимал вода от софиянци. Всъщност ще е взимал.
Апропо - дори от язовир "Искър" да е водата, не е ясно имат ли капацитет разпробитите софийски тръби да осигурят подобен "транзит".
И най-накрая - водата от язовир "Бели Искър" не преминава през пречиствателна станция. Тя се обеззаразява само с хлор. Това е видно от сайта на "Софийска вода"****. Т.е. говорим примитивен начин за псевдо-пречистване и "измиване на ръце", че нещо се прави. Тази хлорирана вода ще утолява жаждата на перничани, след като Бойко Борисов докара водоснабдяването на държавата до пълен крах.
И скоро няма да е само Перник в тази агония...
Но за сметка на това - Бойко Борисов ще оцелее, и ще ни води към светли бъднини...
Без вода...

Добри Божилов, писател

Източници:

1 коментар:

  1. Владимир Павлов

    https://scontent.fsof8-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/p235x350/82563340_3240826202611246_7014560877252706304_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_ohc=71wsb_-sc6IAX-8NFA5&_nc_ht=scontent.fsof8-1.fna&_nc_tp=1002&oh=91a23455a3225d4f6d0eb8296c05dba9&oe=5E91EA1C

    Откакто „колегата“ Ахмед Доган гушна едни 1.8 милиона хонорар за „Цанков камък“, рядко споменавам, че съм строителен инженер. Но напоследък се наслушах на толкова глупости в тоя отрасъл, че ще добавя малко и от мен… С приложените две схеми, даже и неспециалисти могат да видят, че водата за Перник, ще дойде през мрежата на София. Няма нищо лошо, да се помогне на перничани. С главоломното разрастване на столицата в последните години едни нови 80 хиляди консуматора, и близо 300-400 литра /сек няма да са такъв проблем в краткосрочен план. Но, да се загледаме в план-сметката 25 милиона лева за 13,5 км трасе? Или близо 1850 лева на метър линеен без възстановяване на пътна настилка! За тези близо 20 години стаж съм изградил стотици километри водопроводи, включително до диаметър 1200мм в едни далечни държави. Остойностявал съм хиляди оферти за участие в търгове и изпълнение на обекти, но такива цени окото ми не е виждало, честно! Максимумът за тези водни количества е до 300-350 лв./м’, материали, фасонни части, труд и изкопни работи. Или 5 милиона лева. А останалите 20 милиона кой ще ги открадне?

    ОтговорИзтриване