Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Ревизия на приватизацията ще ни доведе до извода, че трябва да върнем социализма...

Това, което е заглавието, е единствения възможен изход от всяка "ревизия на приватизацията". Дори да се направи непрофесионално и избирателно, от всякъде прозира една и съща Истина. Истина, описвана още от Карл Маркс, а след това и от ред други големи умове - КАПИТАЛИЗМЪТ Е НЕСПРАВЕДЛИВ.
И приватизацията е едно от огромните доказателства за това.
Какво е "приватизацията"? Това е икономика, която е 100% държавна, да стане 80% частна. Т.е. 80% от собствеността да се смени.
Но как се прави това, при положение, че населението насреща НЕ РАЗПОЛАГА С ПАРИ ДА КУПУВА? Ако имате икономиката за 100 милиарда долара (вероятно е била и повече), на кого можете да я продадете "пазарно", за да вземете тези пари?
Очевидно идеята да я продавате за "левове" няма смисъл, защото левовете не се търсят никъде по света, това е продажба за нищо. Ако ви трябват "левове", можете да напечатате колкото искате.
Смисленото е продажба срещу валута.
У нас долари имаха основно работилите в Либия, Алжир, Ирак и пр. Но всички те заедно са имали не повече от няколко милиарда долара. Отделно - едва ли всички биха хукнали да купуват фабрики. Но това е наличният финансов ресурс.
Остава да се търсят външни инвеститори. Но, първо - никога не е имало подобен огромен интерес от външни купувачи. И второ - едни от най-големите безумия в приватизацията са именно с външни купувачи. Купуват нещо, после го разграбват (Гад Зееви), или пък го изплащат още с първия му дивидент (Булбанк).
В крайна сметка, как да раздадем активи за 80 милиарда лева, срещу нищо?
Ами, раздаваме ги срещу нищо.
Под някаква форма, всяка една сделка е такава. Подарък.
Масовата приватизация раздаде предприятия срещу "бонови книжки". Измислени бонове, от които малцина спечелиха. И как да спечелят, като всеки има една книжка, а тя струва малко. Не става да се започне бизнес. Естествено, спечелиха тия дето събраха книжките. Типичен пример е Николай Банев, който създаде един от най-големите приватизационни фондове, а после раздържавените активи станаха негови лични (напр."Русалка"). Но не е само той - практически всички фондове получиха нещо срещу нищо.
Друга част от приватизацията бяха "компенсаторките". Т.е. това са "боновите книжки" на Костов. Напечатаха се "компенсаторни бонове", с които уж се обезщетяват реститутите. Но срещу тези бонове се пускаха малко предприятия. В резултат - те се сринаха като цена. После - купуваш си такива бонове на 10% от цената, а Костов ти продава нещо за пълната им стойност. Правиш печалба 1000%. Разбира се, не всеки може да купи срещу компенсаторки - само избрани. Приблизително това е моделът на надигането на Иво Прокопиев. Той беше вестникарски бос, с един от успешните вестници ("Капитал"). Осигури медийна поддръжка на Костов, а в замяна - получи достът до апетитни парчета от приватизацията с компенсаторки.
Да не говорим за концесии, американски централи, всякакви публично-частни партньорства, източвания на "входа" и "изхода" и пр.
Както и да го погледнеш, НЯМА ЧЕСТЕН НАЧИН, ПО КОЙТО ДА СЕ ПРИВАТИЗИРА И ДА СЕ ИЗГРАДИ КАПИТАЛИЗЪМ...
Това е истината.
Под някаква форма, всичко се превръща в грабеж.
И не се случи само у нас. В Русия олигарсите се родиха също от приватизацията. Наричаха я "ваучерна". Елцин раздаде ваучери на руснаците. Те ги разпродадоха евтино, шмекерите ги изкупиха, а след това заграбиха икономиката напълно законно. Превърнаха се в олигарси.
Какъв е разумният и справедлив отговор за миналото тогава?
Много просто...
Не е трябвало да градим капитализъм. НЯМА СПРАВЕДЛИВ КАПИТАЛИЗЪМ. Всеки един капитализъм е измама и кражба.
Виждаме го дори днес. Вече почти няма приватизация. Но продължават кражбите - от обществени поръчки, чудят се какво да концесионират (напр. летището), чудят се какъв дълг да изтеглят.
Истината е: ВЪРНЕТЕ СОЦИАЛИЗМА.
И нека дадем и малко западен опит.
Във Франция е социализъм. 60% от икономиката е държавна. Франция има малко повече опит от нас капитализма, нали така? И е малко по-развита от нас.
Сходно е положението в Скандинавските страни. Германия е малко по-назад, но в нея има друг вид контрол - работниците имат място в бордовете на ЧАСТНИТЕ концерни. Т.е. участват в управлението. Съвсем отделно, държавата има свои дялове в ключови концерни - например над 20% от правата на глас във "Фолксваген". А цялото "Дойче Бан" (железниците) е държавно.
Фактически, разумното решение за България, беше нищо едро да не се приватизира, а просто да се остави дребният бизнес да възникне сам, и каквото той създаде - така да увеличава дела си в икономиката. Т.е. нещо от типа на "Указ 56" на Бай Тошо.
Нещо подобно направи Китай. И се видя, че с това може да победи капитализма на корпорациите, и да стане първа икономическа сила на света.
Казано накратко - изводът от проверка на приватизацията може да е само един: "Върнете социализма"...

Добри Божилов, писател

3 коментара:

  1. Экономика Сталина
    опережая время
    • Валентин Катасонов
    http://zavtra.ru/blogs/ekonomika_stalina_katasonov

    ОтговорИзтриване
  2. това е призив за гр. война . най-яростно шъ се бият приватезаторите , които честно са постигнали нещо . има и такива . а отаналите 80% , ако не успеят да се откупят - за кеш ще плащат на лумпените да излезат на барикадите . колко ли кръв ше се пролее ?

    ОтговорИзтриване