Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Изстрелването на новата ракета на САЩ наистина е "историческо". Русия е направила същото далеч в историята - преди 60 години...

"Заветът"  от Добри Божилов
САЩ са номер едно в маркетинга. Това пролича и при "историческото събитие" - изстрелването на кораба "Крю Драгон".
То това събитие наистина е "историческо" - Русия го е направила същото преди 60 години. Така се шегуват мислещите люде.
А идиотите, красиви-умни, дето се самоопределят за "елит", са във възторг, от това, че 2020 г. САЩ са изпратили 2 астронавти в Космоса с класически ракета.
Каквато всъщност дори САЩ имаха преди 40 години, а Русия е успяла за пръв път преди 60 години.
Междувременно, Китай и Индия също пратиха свои хора в Космоса, със свои си ракети. А Китай дори има редовни мисии до МКС.
Но изстрелването на "Крю Драгон" е "историческо", и едни обширни напоителни коментари в бТВ и другите неолиберални медии, имащи за цел да полират мозъците на красиво-интелигентните.
Всъщност, това което става, е че САЩ изплуват от една своя фундаментална грешка - да правят совалки и "кораби за многократна употреба". Установи се, че те са много скъпи, по-често аварирират, вземат човешки жертви.
И сега САЩ се връщат на добрите стари "еднократни" ракети.
"Крю Драгон" няма да е многократен, самата капсула ще е еднократна. Също така, НАСА поряза плановете на Елън Мъск да направи капсула за 7 човека. Твърде рискова е, а и на втория ред седалки, натоварването се оказа, че ще е голямо.
В момента "Крю Драгон" е сведен до 4 места - с 1 повече от изпитаната руска ракета "Союз".
Не е ясно кога, и дали изобщо ще се качват 4 души, защото споменът от совалките, които като се взривят отнасят 7 човека, са близки.
"Крю Драгон" не е и революция като "цена на място". По документи се води 55 милиона долара на изстрелване, но това е изчислено при 7 запълнени места. Сега реално ще е повече.
Изстрелването на космонавт със "Союз" е 86 милиона долара, а с кораба на "Боинг", който също идва скоро, ще е 90 милиона долара.
"Многократните" първи степени на ракетите на Мъск очевидно не успяха да снижат драстично цената на полета. Тук също не е ясно до кога това ще се ползва. Многократното ползване на космическа техника драстично завишава риска. Най-вероятно при първата катастрофа, ще разберат, че нещо в тези "многократни" ракети не е наред и ще ги преустановят. Точно както стана със совалките. И те се похабиха от изстрелване, и накрая взеха да се чупят, с тежка цена.
Безспорно, за САЩ е въпрос на чест да имат собствена космическа програма, и ракетите на Мъск и "Боинг" са стъпка в правилната посока. Това е завръщане към ерата на класическата космонавтика, и зарязване на совалките - една буквална "безсмислица" с демонстрационна цел от Студената война.
И те трябваше да са по-евтини, но накрая излязоха много по-скъпи.
А безумният опит на Русия да направи своя совалка, и струва 30 милиарда долара и почти банкрутира космическата програма. Т.е. не само САЩ са правили идиотии в Космоса.
В момента, разбира се, от стремеж към пари, се готви не по-малка идиотия в САЩ - космически кораб за многократно ползване. Една огромна и тежка платформа, която ще лети на Марс, на Луната, на Земята. Казва се "Стархопър". Два пъти по-тежък от най-тежката ракета в историята - Сатурн-5. Ако изобщо успеят да го изстрелят, това ще е триумф на прахосничеството.
Неолибералната общност е в екстаз от чутовните успехи на САЩ, постижими още през 60-те години. Междувременно, Русия прави десетки космически полети, а Китай дори планира нова собствена космическа станция.
Но за това няма да ви кажат по бТВ. Тяхната цел е да ви полират мозъците. И успяват....

Добри Божилов, писател
31.05.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар