Ленин: Когато правиш преврат, първо завземаш пощите...


Иронично е, но точно на 7 ноември - денят на Октомврийската революция, Джо Байдън бе провъзгласен за президент на САЩ.

И да си припомним някои от крилатите фрази на Владимир Илич Ленин. И по-точно една от тях:

"Когато правиш преврат, първо превземаш пощите и телеграфа".

Байдън очевидно превзе пощите. А вчера медиите го издигнаха за президент, без да има каквито и да било официални резултати. Да, няма обявени резултати, нито има избрани електори. Дори за Тръмп няма още нито един електор, и нито един спечелен щат. Дори в Калифорния, където Байдън победи с 60%, той още няма електори, нито резултатите са обявени.

Всяка революция обаче носи в себе си риска от контра-революция. Повторното броене започна. Всъщност, дори вече има обрати на резултата в някои общини. Там, където е спечелил Байдън, сега се обръща за Тръмп. Вероятната причина за това е установена и отстранена грешка в софтуера. На няколко места вече има обрати в изборите за шериф.

Тръмп не мисли да се предава, и изглежда увлича и Републиканската партия.

САЩ са в нещо като цугцванг. Каквото и да стане, страната ще е дълбоко разделена. Ако остане сегашният резултат, половината американци ще вярват, че е измама. Ако съдът се намеси, и го промени, другата половина ще решат, че именно това е измамата.

А генерално и глобално погледнато, демокрацията е в нок-аут. Знамето, примерът, се провалиха тотално. Истината е, че по света като се говори за демокрация, всички гледат САЩ. Никой не гледа страни като Швейцария или Великобритания, които всъщност функционират по-добре. И когато САЩ създадат подобен фарс, цялата демократична идея по света се срутва...


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

07.11.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар