Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

24 часа по-късно: Нинова с остър завой: Никаква коалиция с ГЕРБ, подкрепяме Радев...

24 часа, след като предизвика опасни съмнения сред избирателите си, Корнелия Нинова даде "мощен заден". Абсолютно никаква коалиция с ГЕРБ няма да има, тя е невъзможна, обяви лидерката по БНТ.
"Девети"  от Добри Божилов

"99% от членовете ни са против коалиция с ГЕРБ. Аз, като лидер, на партийното допитване, ще агитирам срещу ГЕРБ. Какъв мислите ще е резултатът?", попита тя.

Втората част от това изказване е по-важна, защото декларира и лична позиция преди изборите, което вече е ангажиращо. Т.е. тя, като лидер, ще е "против". Това е доста различно от изказването при регистрацията в ЦИК, когато Нинова не спомена нищо подобно, а прехвърли изцяло отговорността върху актива.

Дали са мислели да правят схема с ГЕРБ, не е ясно, но е ясно, че обществената реакция на това, доведе до вече ясно решение, от което няма измъкване. Т.е. възможно е акцията пред портите на ЦИК да е била единствено за "опипване на почвата", но социалистическият избирател - гневно реагирал, да е върнал ръководството в реалния свят.

За да спасява положението, Корнелия взе отношение и по другия болезнен въпрос - очевидното унижение към Президента Радев, и отлагането на решението за номинацията му след изборите. Нинова сега го поздрави, че е обявил намерението си ПРЕДИ парламентарните избори, и каза че това е достойно и честно отношение. Посочи и, че нямат никакви противоречия с Президента, а всичко били провокации и слухове, "пускани от противниците им".

Всъщност, дори за коалицията с ГЕРБ, Нинова хвърли вината върху "противниците". Те се страхували, защото знаели как ще гласуват "членовете", и всъщност самите те искали "коалиция с ГЕРБ". Но сега били попарени, и затова подскачали.

Всъщност, никой не бе попарен вчера, освен социалистическите избиратели, и именно от там дойде ропотът. Чуха се дори възгласи, че БСП ще си остане "само с членовете" като избиратели, които биха и дали около 5% изборен резултат. Всички останали, които гласуват, не са членове, и ни най-малко не искат да се озоват в коалиция с мутрите и Бойко Борисов.

Думата "ГЕРБ" вече се превръща в политическа "дамга". Всеки, желаещ да влезе в парламента, ще трябва да се разграничи толкова остро, че ще стане невъзможно след това да се отметне. Демокрацията в действие - народът диктува на политиците, и страната се прочиства...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

13.02.2021

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар