Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Народът спря да ходи на доктор, за да не го "затворят за 14 дни"... Може ли това да е ръстът на смъртността...?

Безспорен факт е увеличението на смъртността в страната в последните месеци. След време ще има ясна оценка каква е причината, но бих искал да наведа към една възможност, която ми изглежда изключително опасна.

Съвсем наскоро в семейството ми изкарахме поредна настинка, без да ходим на лекар. Причината за това беше ясна - ако ни хванат с "корона-вирус", ще ни затворят за 10 дни.

А ние това го изкарахме. Бяхме сред първите прекарали вируса. Заключиха ни за 14 дни, колкото беше срокът тогава. И трябва да знаете, че това време в малка кутийка, наречена "апартамент", е изключително неприятно. Физически се преживява, но за психическите последствия никой не мисли. При това - ние мислехме, но не ни обърнаха внимание. Подадохме молба да се преместим да караме карантината на село - поне има дворче, малко по-човешко е. Изобщо не ни обърнаха внимание.

Затова и, когато отново се появиха грипо-подобни симптоми, минахме на... самолечение.

Вероятността отново да бе корона-вирус бе малка. Все пак имаме някакъв имунитет. Но въпреки това, не искахме да поемаме риска от ново затваряне.

"Девети"  от Добри Божилов

Разбирате колко безумно е това! Смисълът на здравеопазването е да атакува болестта в ранна фаза. А в случая - ако се бе оказало нещо опасно (дори да не е корона-вирус), щяхме да идем на лекар като се получи влошаване!

Допускам, че същото е поведението на милиони хора. Което блокира медицината точно когато е най-ефективна. Което пък - логично може да доведе до ръст на смъртността. Все някъде ще има "влошаване", човекът ще иде късно при личния лекар, и няма кой да го спасява.

Паниката около вируса, и най-вече - арестът, доведоха до деактивиране на основна част от здравната система, каквато са GP-тата. Имах повод няколко пъти да ходя по административни въпроси. Пред личната ми лекарка НЯМА ХОРА. Няма опашка. А там винаги е имало. Настройваш се като тръгнеш, поне 2 часа да чакаш. А сега - хората ги няма.

И за корона-вирус, и за друга инфекция, ранната реакция е важна. Най-малкото - всички тези антивирусни препарати (тип "Реленца", "Тамифлу"), те действат само при активиране в ранната фаза. Т.е. трябва да ги започнеш при първото съмнение. Те не действат след 3-4 дни. Т.е. анти-вирусната терапия отпада. Остава имунната система да се справи сама, както и антибиотиците - ако се получи пневмония, ангина или нещо подобно.

Т.е. задавам въпроса, по-голяма ли е ползата от карантината, сравнена с вредата от това хората да спрат да ходят на доктор?

Тук бих казал още нещо - дори без корона-вирус, хората спазват някакъв вид доброволна карантина. Като някой се разболее, не ходи на работа, не се среща с близки (за да не ги заразява), стои си в дома. Т.е. в повечето случаи, някакво самоограничение има. Човекът може да се разходи навън, но все пак тези движения са доста по-малки.

Т.е. необходима ли е тотална карантина, при корона-вирус? Необходимо ли е да се наплашат и самите лични лекари, и те самите да се мръщят, ако някой иде при тях съмнителен? Необходимо ли е да не можеш доброволно да си направиш снимка на белия дроб, защото си "рисков", и единственият начин за това е да влезеш в болница?

Съвсем отделен е въпросът с толкова други заболявания, за които хората не се преглеждат, и отиват по-късно  - с усложнения.

В заключение - възможно ли е сами да усилихме вредата от COVID, чрез някои от мерките, които предприехме...


Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

12.03.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар