Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

ГЕРБ ще бъде разбит на изборите, но разделението ще го изкара "победител"... Нека опозицията обясни "защо"...

Дори най-оптимистичните за ГЕРБ социолози дават ясен разгром за управляващата партия на вота. Бойко ще има 30%, а опозицията заедно - около 55%. ДПС - 10%, но тяхната подкрепа за ГЕРБ не е гарантирана. Изтеглянето на Пеевски от листите е знаково, че намалява влиянието на крилото работещо с ГЕРБ. Т.е. бъдещото ДПС не е гарантирано като подкрепа.

И освен него - няколко джуджета, тип ВМРО, които ще са около 4%.

И това е най-оптимистичният за ГЕРБ вариант. Този, в който Бойко бие с 10% преднина, Слави Трифонов е 8, а не 12%, а ДБ и "Изправи се" са около 4%.

Реалистичният вариант е доста по-лош за него. Там опозицията печели поне 60% (подобно на Президентските избори), ВМРО не влиза, а градската десница и Манолова са на около 6-7% всеки.

Въпреки всичко това, на 4 април вечерта, ГЕРБ ще бъде прогласен за победител. Защото герберските медии са подготвени (те и от сега ни работят) за победител да се счита появилия се на първото място.

"Девети"  от Добри Божилов

Всъщност, победител е онзи, или онези, които съберат 51%. Но медиите са готови да протръбят 4-я мандат на Борисов.

Такъв няма да се реализира. Но истинските победители, които ще тръгнат от 2-ро място натам, трябва да обяснят защо ни докараха до този позор? Защо не се обединиха, и да спечелят "от раз" с 60%. Всъщност - защо не се обединиха дори частично, та поне и първото място да вземат. Толкова би бе невъзможно "Изправи се" или Слави, да се съюзят с БСП? Та дори десницата?

Всички вече говорят "няма леви, десни, трябва да изгоним ГЕРБ". Е, защо тогава му подарявате триумфа в самия изборен ден? Дори да не успее да състави кабинет, това ще му позволи да сплоти и удържа партията си. ГЕРБ се разпадат на секундата, ако завършат втори. Защо не ги довършихте така? Защо олигархичният вот е обединен, а опозицията - разединена?

Нима не сме и до ден днешен заедно на протестите? Различни хора, с различни възгледи, които викат: "Оставка " и "Мутри вън"?

Мъдростта на народа винаги е по-голяма от тази на политиците...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"
10.03.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар