Триумф за Швеция и Мангъров: По-ниска смъртност от в страните с най-тежки локдауни и репресии...

Новопубликувани данни показват, че Швеция има по-нисък скок на смъртността в сравнение с повечето от другите европейски страни, въпреки че отказа да прилага строги ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, както направиха другите страни, пише американското издание Washington Examiner, цитирано от Агенция "Фокус".
"Девети"  от Добри Божилов
Данните на статистическата агенция на Европейския съюз Евростат разкриват, че Швеция е имала 7,7% повече смъртни случаи през 2020 г. от средния брой през предходните четири години. Белгия и Испания, страни, които налагат неколкократно строга карантина по време на пандемията, регистрират превишаване на смъртността съответно от 16,2% и 18,1%.
От 30-те страни, за които са налични статистически данни, Швеция е с по-добра смъртност от 21 от тях. Но Швеция показа по-лоши резултати от своите северни съседи, като Дания регистрира с 1,5% повече, а Финландия с 1%. Норвегия не регистрира скок в смъртността за 2020 г.
Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел, противоречива фигура в голяма част от Европа, заяви, че данните трябва да предизвикат съмнения относно ефикасността на ограничителните мерки.
„Мисля, че сега хората вероятно ще помислят много внимателно за тези тотални локдауни, колко добри са били всъщност“, каза Тегнел. „Може да са имали ефект в краткосрочен план, но когато го погледнете през цялата пандемия, става все по-съмнително“.
Въпреки че подходът на Швеция към пандемията бе обект на ожесточени критики както в страната, така и особено в чужбина, 43% от шведите изразяват увереност в начина, по който страната им се справя с пандемията. Междувременно 30% казват, че нямат доверие в подхода на страната.
Но някои експерти по инфекциозни болести изразиха предпазливост по отношение на данните, въпреки че признаха, че цифрите показват предимствата на подхода на Швеция.
„Всички ние трябва да бъдем наистина внимателни при тълкуването на данните за смъртта, свързани с COVID-19, независимо от източника им - нито един от тях не е перфектен“, каза Марк Улхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета на Обединеното кралство в Единбург. „Те повдигат въпрос дали всъщност стратегията на Швеция е била относително успешна. Те със сигурност повдигат този въпрос“.
В Европа, единствената друга страна, която следва Шведския модел, е Беларус, но заради Лукашенко, Западът не и вярва. У нас, основният защитник на подобен подход е доц.Атанас Мангъров.
Напоследък излиза един друг много интересен въпрос. Корона-локдауните фактически вадят от здравната система личните лекари, които пък са основните, които иначе се борят с всякакви грипоподобни заболявания. Хората са принудени или да се самолекуват, или да влизат в болница, защото не могат да идат на лекар (поради страх от карантина, или страх на самия лекар да ги прегледа). Така е възможно именно това да увеличава смъртността - деактивирането на хиляди медици, можещи да помогнат.

Автор: По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар